Suriyeliler İstanbul’da ayda 50 şirket kuruyor

Suriyeliler İstanbul’da ayda 50 şirket kuruyor. 2018 yılında sadece İstanbul’da 976 Suriye ortaklı şirket kuruldu. Yasa dışı yollardan pek çok şirket kayıtsız bir biçimde Suriyeli işçi çalıştırıyor.

Suriyeliler İstanbul da ayda 50 şirket kuruyor

Suriye’deki vilayetlerden sonra en fazla Suriyeli’nin yaşadığı kent İstanbul’da 20 Ağustos tarihine kadar İstanbul’da kaydı bulunmayan Suriyeliler kayıtlı bulundukları illere gönderilecek.

Karar İstanbul ekonomisini de ilgilendiriyor. Bilhassa yasa dışı yollardan pek çok şirket kayıtsız bir biçimde Suriyeli işçi çalıştırıyor. Bu şirketlerin önemli bir bölümü de tekstil sektöründe. Birleşik Metal İş’in araştırmasına göre bu işçiler bir Türk işçiye göre yüzde 33 daha ucuza ve sigortasız bir şekilde çalışıyorlar.


Suriyeliler İstanbul’da işçi değil aynı zamanda işveren pozisyonunda da… İstanbul’da ayda 50 civarında Suriyeli şirket kuruluyor. TEPAV’ın aylık olarak yayımladığı Yabancı Sermayeli Şirketler Bülteni’ne göre İstanbul’da Mayıs ayında Suriye ortaklı 53 şirket kuruldu. Nisan ayında bu rakam 55, Mart ayında ise 49’du.

2018 yılında ise sadece İstanbul’da 976 Suriye ortaklı şirket kuruldu. Bu şirketlerin toplam sermayesi 238 milyon 600 bin TL. Söz konusu şirketlerin sermayesinin 151 milyon TL’si Suriyelilere ait.

TEPAV ve TOBB’un kayıtlarına göre Türkiye’de;

  • 2013 yılında 489 Suriye sermayeli şirket 75 milyon TL’ye,
  • 2014 yılında 1.257 Suriye sermayeli şirket 196 milyon TL’ye,
  • 2015 yılında 1.599 Suriye sermayeli şirket 234 milyon TL’ye,
  • 2016 yılında 1.764 Suriye sermayeli şirket 247 milyon TL’ye,
  • 2017 yılında 1.202 Suriye sermayeli şirket 179 milyon TL’ye,
  • 2018 yılında 1.595 Suriye sermayeli şirket 217 milyon TL’ye kuruldu.

2018 yılında Türkiye’de kurulan Suriyeli şirketlerin 665 tanesi toptan ticaret işi yapıyor. Toptan ticaret Suriyelilerin en fazla rağbet gösterdiği sektör.

Göçmen karayolu: Sınırdan saklanmadan yürüyerek geliyorlar!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.