Churchill nedir? Nasıl yapılır? Sıvı ve elektrolit kaybını dengeliyor!

Uzmanlar, sıcak havalarda sıvı-elektrolit kaybına karşı bol su ve çeşitli doğal içeceklerin tüketilmesi gerektiğini belirtiyor. Bu içeceklerden biri olan Churchill nedir? Nasıl yapılır?

Churchill nedir? Nasıl yapılır? Sıvı ve elektrolit kaybını dengeliyor!

Yaz mevsiminde sıcak hava ve maruz kalınan güneş ışınları vücuttaki harareti artırıyor. Vücut ısısının yükselmesi, terleme yoluyla vücutta sıvı ve elektrolit kaybına sebep oluyor. Bu yüzden de başta su olmak üzere çeşitli ve doğal içecekler ile vücutta sıvı-elektrolit dengesini sağlamak gerekiyor.

Son yıllarda, bir akım şeklinde pek çok kafede ve restoranda içecekler menüsünde Churchill (Çörçil) adı görülüyor. Yapımı çok basit olan bu içecek sıcak yaz günlerinde vücuda sıvı, elektrolit, mineral ve vitamin katkısı sağlıyor.


Churchill faydaları neler?

Doç. Dr. Cem Arıtürk, konuyla ilgili şu bilgileri paylaştı:

Mide bulantısı, baş dönmesi, halsizlik ve yorgunluk gibi günlük şikâyetlere iyi geldiği söylenen churchill, vücuttaki sıvı-elektrolit kaybını dengeleyen bir içecek.

Gerek sodadaki elektrolitler gerekse eklenen eser miktardaki tuz, vücudun elektrolit eksiğini tamamlıyor. İçerikteki tuz bir yandan da vücutta daha fazla su tutulmasını sağlıyor.

Bununla birlikte 200 ml. soda elektrolitlerin yanında sıvı ihtiyacını karşılarken limon da C vitamini sağlıyor ve ferahlık etkisi yaratıyor. Benim kendi tercihim olarak kattığım nane ise hem limonun ferahlatıcılığını pekiştiriyor hem de çörçile güzel bir aroma katıyor.

Faydalı ama dengeli tüketilmeli!

Churchill’in tamamen masum ve sınırsız tüketilebilecek bir içecek olmadığının altını çizen Dr. Cem Arıtük; “Öncelikle sıcak ve terleme ile sıvı elektrolit kaybının arttığı yaz günlerinde hem bilinen etkileri hem de ferahlatıcı etkisi ile çörçilin iyi bir sıvı-elektrolit kaynağı olabileceğini belirtmek gerekir.


Ancak bu cümlenin hemen ardından hiçbir içeceğin “su” yun yerini tutamayacağını da kalın harflerle eklememek olmaz.

Çok sıvı kaybedilen nemli ve sıcak günlerde, sağlıklı kişilerde, bir bardak çörçil gerekli sıvı ve elektroliti karşılayacaktır. Spor veya sauna-buhar banyosu gibi sıvı kaybetmeye neden olan aktivitelerden sonra da bir bardak çörçil içmek yararlı olabilir.

Ancak maden suyu ve tuzun bilinen olumsuz etkilerinden ve elektrolit fazlalığının da yaratacağı sorunlardan ötürü sınırsız, çok miktarda çörçil tüketmek doğru bir yaklaşım değildir.

Tansiyon ve kalp hastaları dikkat etmeli!

Dr. Cem Arıtürk, tansiyon ve kalp hastalarının Churchill tüketimi konusunda dikkat etmesi gerektiğini belirterek; “Tüm bu anlattıklarımın yanında tansiyon, koroner arter hastalığı, kalp kapak hastalıkları gibi kronik sağlık sorunları olanların bu ve benzeri içecekleri tüketirken dikkatli olmalı.

Hatta konu hakkında, takipte oldukları hekimlerine mutlaka danışmalıdırlar. Belirttiğim gibi suyun yerini hiçbir içecek tutmasa da özellikle belli durumlarda ferahlatıcı etkisi ile çörçil, keyifli ve lezzetli bir alternatif oluyor.

Churchill nasıl yapılır?

Churchill nasıl yapılır


Limon suyu, soda, tuz karışımından oluşan çörçilin orijinal tarifi şu şekilde: 1 büyük limonun suyu sıkılıp üzerine 1 ya da yarım çay kaşığı tuz ilave edilir ve son olarak bir şişe (200 ml) soda eklenir. Dileyenler sodayı çalkalayıp fışkırtarak asit oranını düşürebilir. Sonuçta üzeri köpüklü ve içimine doyum olmayan, serinletici bir içecek ortaya çıkıyor. Bu tarife ek olarak, yarım limonu dilimleyip havanda 6-7 yaprak nane ile döverek de farklı bir ferahlık ve lezzet katılabilir.

Elektrolit ve mineral kaybını gidermek için…


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.