Ekrem İmamoğlu kayyım atamalarına tepki gösterdi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Diyarbakır, Van ve Mardin belediye başkanlarının görevden alınıp yerlerine kayyum atanmasına sert tepki gösterdi.

Ekrem İmamoğlu kayyım atamalarına tepki gösterdi diyarbakır van mardin

Ekrem İmamoğlu, Twitter hesabıdan yaptığı açıklamada; “31 Mart Yerel Seçimlerinde milletin oylarıyla seçilmiş Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlarının görevlerinden alınarak yerlerine kayyum atanması demokrasiyle ve demokratik teamüllerle izah edilemez. Milletin iradesini yok saymak kabul edilemez.” ifadesini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediye başkanları terör soruşturması kapsamında görevlerinden uzaklaştırıldı. Yerlerine Valiler kayyım olarak atandı. Üç büyükşehir belediye başkanlığı binası polis çemberine alındı.


Diyarbakır, Van ve Mardin'de belediyelere kayyım atandı

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ve Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertangörevlerinden uzaklaştırılırken; Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mardin Büyükşehir Belediyesine Mardin Valisi Mustafa Yaman, Van Büyükşehir Belediyesine Van Valisi Mehmet Emin Bilmez başkan vekili olarak görevlendirildi.

Kayyım kararlarına CHP’den ilk tepkiler

Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediye başkanlarının görevden alınmasına CHP’den ilk tepkiler Grup Başkanvekili Özgür Özel, İstanbul Milletvekilleri Mehmet Bekaroğlu ve Sezgin Tanrıkulu’ndan geldi.

Özgür Özel: Seçimle gelen seçimle gitmiyorsa iktidarı elinde tutan darbecidir, faşisttir

TBMM'nin kuruluşu dolayısıyla düzenlenen 23 Nisan resepsiyonu 2016 yılı için iptal edilmişti. CHP alternatif resepsiyon düzenleme kararı aldı. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, 23 Nisan'da CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun Meclis'te grup toplantısı düzenleyeceğini söyledi; "Genel Başkanımız çocuklarla ve Türkiye'nin farklı kesimlerinden insanlarla bir araya gelecek" dedi.

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel de Twitter hesabından kayyım atamalarını eleştirdi. “Son yol ayrımındaki AKP iktidarı yine demokrasiyi değil faşizmi seçti” ifadesini kullanan Özel’in mesajı şöyle devam etti:

“Büyük çoğunlukla halkın tercih ettiği belediye başkanlarını görevden almak iktidarın kendi varlığını tartışmaya açmasıdır. Seçimle gelen artık seçimle gitmiyorsa iktidarı elinde tutan darbecidir faşisttir!”


Mehmet Bekaroğlu: Halkın meşru siyasetten umudu kesmesi isteniyor

mehmet bekaroğlu

Mehmet Bekaroğlu, alınan karara ilişkin Twitter’dan yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Bunun anlamı sadece demokrasinin iptal edilmesi değil, aynı zamanda halkın meşru siyasetten umudu kesmesinin istenmesidir.”

Bekaroğlu’nun konuya ilişkin açıklamaları şöyle devam etti:

“İBB seçimlerini kazanmak İçin terör gerekçesi ile kırmızı bültenle aranan Osman Öcalan’ı TRT’ye çıkaran AKP iktidarının Belediye başkanlarının 4,5 ayda terör suçlarını tespit edip görevden alması inandırıcı değildir. Bu durumun ülke bütünlüğüne herhangi bir katkısı olmayacaktır.”

“Yazık, yazıklar olsun, bu kadar bedelden sonra gelinecek yer burası mı olacaktı? Ahmet Türk’ün belediye başkanı seçilmesini içine sindiremeyen bir zihniyetin Türkiye’nin Kürt sorununu çözmek diye bir niyeti olamaz. Bu kafa Kürt ve terör sorununu çözmez, sadece kullanır.”

Sezgin Tanrıkulu: Mahkumiyet kararı yok, siyasi darbe

Sezgin Tanrıkulu: Meclis bir kez daha bombalandı

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise belediye başkanlarının görevden alınmasını “siyasi darbe” olarak nitelendirdi. İçişleri Bakanlığı’nın açıklamasında bir tek mahkûmiyet kararı olmadığını vurgulayan Tanrıkulu, Twitter mesajında şu ifadelere yer verdi:


“Darbe sadece tankla, topla ve tüfekle yapılmaz. Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir belediyelerinin seçilmiş başkanlarının 4. ayda görevden alınarak yerlerine kayyım atanması hukuka aykırı, halkın seçimle siyasal tercihlerine darbedir.”

Diyarbakır, Van ve Mardin’de belediyelere kayyım atandı


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.