İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, geçtiğimiz gün İnsansız Hava Aracı (İHA) üretim merkezinde ziyaret ettiği Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar ile neden görüştüğünü açıkladı.
Aralarında gizli bir görüşme olmadığını söyleyen İmamoğlu, “15 Temmuz anması sırasında Selçuk (Bayraktar) Beyin babası (Özdemir Bayraktar) ile bir diyaloğumuz oldu. Vakıflar konusundaki söylememizden alınganlık göstermiş. Kendileri ısrarla şahsına hakaret edildiğini söyledi. Bu orada kalabalıkta bir tartışma şeklinde sürerken ‘ister sen gelirsin ister ben gelir ziyaret ederim, oturur konuşuruz’ dedim. Randevu talebimiz oldu, gittik ziyaret ettik” dedi.
İmamoğlu, bir önceki dönemde İBB ile arasındaki ilişkileri tartışma konusu olan T3 Vakfı‘nın yöneticisi olan damat Selçuk Bayraktar ile olan görüşmesi için, “Dertleştik, hiçbir vakfa ithamımız ve iftiramız olmadığını dile getirdik” dedi.
Gitmişken hatıra fotoğrafı çektirdik
Sözcü’den Özlem Güvemli’nin haberine göre Ekrem İmamoğlu, gitmişken üretim tesislerini gezip hatıra fotoğrafı çektirdiklerini de anlattı. Selçuk Bayraktar’ın mütevelli heyeti başkanı olduğu Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) vasıtası ile Atatürk Havalimanı’nda yapılacak Teknofest için İBB’nin daha önce servis gibi katkılar sunduğunu; aynı desteği verip vermeyeceklerini sorduklarını aktaran Ekrem İmamoğlu şöyle konuştu:
“Bilim ve teknoloji fuarı yapılacak, İstanbullu oraya erişmek istiyorsa bu konuda niçin destek vermeyelim. Öyle şey mi olur? Biz eğitimden kültürden bilimden sanattan yanayız. Ben buna katkı sunmayacağım da neye katkı sunacağım? Aslında baktığımız yönün bir ispatıdır bu davranış. Onunla ilgili destek verme taahhüdünde bulunduk. Sohbet bu kulvardaydı.”
Ekrem İmamoğlu, konunun kamuoyuna neden duyurulmadığına ilişkin soruya da şöyle yanıt verdi:
“Bizim duyurmamak gibi bir niyetimiz yoktu. Orada fotoğraf çekilme bunu duyurup duyurulmasına karar verecek onlar. Onların ev sahibiydi, aile şirketlerini ziyaret ettik. Buna biz karar veremezdik. O tarafın bu konudaki çekincelerini ya da olmaması yönündeki eğilimini görünce bizim için de sadece bir ziyaret olarak kaldı. Kaldı ki her ziyaretimizi basınla paylaşmak durumunda olamayız zaten. Buna karar verecek olan ev sahipleridir. Ama bir şekilde sızmış.”
Anlamlı olanla devam eder
İBB’nin bu vakıf ve derneklerle ilişkisinin incelendiğini hepsinin gözden geçirildiğini söyleyen İmamoğlu “Anlamlı olanla devam eder, anlamsız olanlara da son verilir. Baktığımız pencere bu” dedi.
Haliç Tersanesi’nde T3 Vakfı tarafından geliştirilen İBB’nin ihale ettiği Bilim Merkezi projesinin akıbetine ilişkin soru üzerine de İmamoğlu, “İnceleyeceğiz, gezeceğiz. Bir işbirliği protokolü var. Devam edip etmemek bizim kararımız. Verilmiş alınmış bir söz yok” diye konuştu.
NE OLMUŞTU?
T3 Vakfı da listedeydi
31 Mart’taki yerel seçimleri AK Parti’nin adayı Binali Yıldırım’ın önünde tamamlaması rağmen mazbatası 17 gün gecikmeli verilen İmamoğlu, 4 Nisan’da bir basın açıklaması yapmıştı. Belediye çalışanlarına seslenen Ekrem İmamoğlu, “Adama, derneklere, kişilere, vakıflara ve cemaatlere hizmet işi bitti. İstanbul’a hizmet edeceksiniz. Öyle şeffaf bir yönetim başlayacak ki, makamım dahi toplumun gözü önünde olacak” demişti.
İmamoğlu bu sözleriyle, Erdoğan ailesine ait vakıf ve dernekler ile AK Parti’ye yakın cemaat ve tarikatlar için ayrılan kaynaklara işaret etmişti.
Selçuk Bayraktar ismi neden gündeme geldi?
Bir bölümü geçen ocak ayında Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker tarafından köşesinde paylaşılan rapora göre, AK Parti’ye yakın dernek, vakıf, tarikat ve cemaatler için kamu kaynaklarından 847 milyon 592 bin 858 lira harcandı.
Yardımlar, kiralama, ulaşım, bakım, onarım ve tadilat, malzeme, yeme-içme ve gezi gibi başlıklar adı altında yapıldı.
Bu vakıflar arasında listenin ilk sıralarında; TÜGVA ve TÜRGEV’den sonra 41.1 milyon lira destekle listenin üçüncü sırasında bulunan Türkiye Teknoloji Takımı (T3) vardı. Vakfın mütevelli heyeti başkanı ise Selçuk Bayraktar. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı olan Bayraktar, Türk Silahlı Kuvvetleri için insansız hava aracı da üretiyor. Ekrem İmamoğlu, doğrudan Bayraktar’ın ismini ve vakıfların adını anmamıştı.