Harmony OS: Huawei, Android’e alternatif işletim sistemi geliştirdi

Amerikan yaptırımları sonucu küresel satışları tehlikeye giren Huawei, yeni işletim sistemi Harmony OS’ yi tanıttı. Çin teknoloji devi, sistemi Android’e alternatif olarak geliştirdi.

Harmony OS: Huawei, Android'e alternatif işletim sistemi geliştirdi

Deutsche Welle’de yer alan habere göre; ABD’nin yaptırımları sonucu küresel satışları tehlikeye giren Huawei, yeni işletim sistemi Harmony OS’i tanıttı. Çin teknoloji devi, sistemi Android’e alternatif olarak geliştirdi.

Huawei, Android’e alternatif bir işletim sistemi geliştirdiğini duyurdu. Harmony OS adlı yeni işletim sistemini tanıtan Çin teknoloji devi, kendini bu yolla Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) yaptırımlarına karşı korumaya aldığını açıkladı. Washington’ın Mayıs ayında yürürlüğe giren yaptırımları, Android’e erişimi sınırlaması ve Google’ı bloke etmesi Huawei akıllı telefonlarının satışını tehdit ediyordu.


Huawei Technologies Ltd.‘nin Tüketici İş Grubu CEO’su Richard Yu, Android’i kullanmaya devam etmek istediklerini belirterek, “Ancak gelecekte Android’i kullanamayacak hale gelirsek hemen Harmony OS ‘ye geçebiliriz” diye konuştu.

İşletim sisteminin akıllı telefonların yanı sıra bilgisayarlarda ve tabletlerde de kullanılabilecek şekilde tasarlandığını kaydeden Yu, kullanıcıların müzik ve diğer fonksiyonları birden fazla ürüne entegre edebileceğini duyurdu.

Harmony OS: Açık kaynak, küresel bir işletim sistemi

Harmony OS: Açık kaynak, küresel bir işletim sistemi

Harmony OS ‘nin geliştirilmesine dışardan da katkıda bulunabilmesine olanak verecek bir açık kaynak olacağı belirtildi. Yu, “Küresel bir işletim sistemi kurmak istiyoruz, bu nedenle (sistem) yalnızca Huawei tarafından kullanılmayacak” dedi.

Washington, Huawei’yi “ulusal güvenlik tehdidi” olarak nitelendirmişti. Küresel çapta en büyük ikinci akıllı telefon markası konumundaki Huawei ise hakkındaki ABD kaynaklı suçlamaları reddediyor. Bazı Çinli yetkililer, Huawei ve ABD’ye rakip diğer Çin menşeli teknoloji şirketlerinin Amerikan endüstrisinin liderliğini tehdit ettiğini savunuyor.

Bir işlemciye sahip olan aklınıza gelebilecek her cihaz Harmony OS kullanabilecek!

Huawei’nin Tüketici İş Grubu CEO’su Richard Yu, bu işletim sisteminin çok geniş bir alanda kullanılabileceğini ve mikrokernel çekirdek tabanlı ilk işletim sistemi olduğunu açıkladı. HarmonyOS’un açık kaynak kodlu olduğunu da ifade eden Yu, geliştiricilerin üzerinde rahatça çalışabilecekleri bir işletim sistemi geliştirdiklerini söyledi.


Açıklamalarında HarmonyOS’un hangi ürünlerde kullanılabileceğinden de bahseden Yu, bu işletim sisteminin akıllı telefonlar ve akıllı televizyonlar gibi gelişmiş ürünlerden tutun basit sensörlere kadar neredeyse her üründe kullanılabileceğini açıkladı. Ayrıca akıllı hoparlörler, tabletler, otomobiller, bilgisayarlar, akıllı saatler ve kablosuz kulaklıklar da Harmony OS işletim sistemini kullanabilecek.

Android uygulamalarını destekliyor

Gooligan isimli yazılıma dikkat!

İşletim sistemiyle ilgili neredeyse her detayı paylaşan Yu, HarmonyOS’un çok geniş bir sistem desteğine sahip olduğunu söyledi. Yu’nun açıklamalarına göre Harmony OS; Android, Linux ve HTML5 tabanlı geliştirilen her uygulamayı sorunsuzca destekleyebilecek. Ayrıca bu işletim sisteminin geliştirilmesinde Java, Kotlin, Javascript, C ve C++ gibi yazılım dilleri kullanılabilecek.

Kasmayan, donmayan stabil bir işletim sistemi

Harmony OS’un kullanıcılar için hızlı bir performans sunacağını açıklayan Yu, Harmony OS’un kilobaytlık boyutlara sahip RAM’lerden gigabaytlık boyutlara sahip RAM’lere kadar, geniş bir bellek aralığında çalışabileceğini açıkladı.

Giyilebilir teknolojiler

Huawei’nin HarmonyOS’u kullanan ilk cihazının bir akıllı ekran sistemi olacağını açıklayan Yu, önümüzdeki üç yıl içerisinde bu işletim sistemini kullanan giyilebilir teknolojik ürünlerin piyasaya sürüleceğini ve bu süreçte otomobillerin beyin aksamı için de HarmonyOS’la ilgili çalışmalarını sürdüreceklerini açıkladı.

Gerçek rakip ise ne Android ne iOS: Gerçek Rakip Google Fuchsia OS!

Gerçek Rakip Google Fuchsia OS!

Google, yakında Android’in yerini alması planlanan Fuchsia OS üzerinde yıllardır çalışıyor. Tıpkı Harmony gibi işlemiye sahip her türlü cihazda çalışması planlanan Fuchsia OS de aslında bir ekosistemi tanımlıyor. Gelecekte kullanacağımız elektronik cihazlar, özerk işletim sistemleri yerine aynı çatı altında toplandıkları ekosistem tabanlı işletim sistemleri kullanacaklar.


Huawei’nin gözü de bu nedenle, artık doygunluk noktasına ulaşıp sona gelen bir pazarda değil. Şirket Google, Microsoft ve Apple gibi ABD merkezli modern ekosistem öncülerine en büyük alternatif olmak istiyor. Huawei’nin bu atağı, gelecek yıllarda sadece ABD şirketleri arasında değil, küresel çapta bir rekabetin de en büyük işaretçisi. Kısaca, işler cebimizdeki akıllı telefonlardan daha fazlasına işaret ediyor. (webtekno.com)

Xiaomi, Apple’ı yakaladı; Oppo geride bıraktı!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.