Kuleli Askeri Lisesi binası Araplara mı satıldı?

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Seymen, eski Kuleli Askeri Lisesi binasının Araplara satıldığını iddia etti.

Hasan Seymen: Kuleli Askeri Lisesi binası Araplara satılmış

15 Temmuz FETÖ Darbe Girişimi’nin ardından kapatılan tarihi Kuleli Askeri Lisesi ile ilgili İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Hasan Seymen’den flaş bir iddia geldi.

Seymen, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Her şey haraç mezat! Kuleli Askeri Lisesi’nin binası Araplara satılmış. Milli manevi; paraya tahvil edilemeyen hiç bir şeyin kıymeti yok nazarlarında” ifadelerini kullandı.


İşte o paylaşım:

TSK içindeki bir grup askerin darbe girişiminin ardından OHAL kararnamesiyle kapatılan askeri okullar hakkında çarpıcı bir iddia ortaya atıldı. İddiaya göre, Kuleli Askeri Lisesi binası ve yerleşkesiyle birlikte, Suudi Arabistan Kralı’na satıldı.

Güncelleme:

Turizm Bakanı Ersoy’dan açıklama

Konuya ilişkin Twitter hesabı üzerinden açıklamada bulunan Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “İstanbul Çengelköy’de bulunan Kuleli Askeri Lisesi’nin satıldığına ilişkin, sosyal medya ve basına yansıyan haberler tamamen asılsızdır. Bakanlığımıza tahsisli olan bölümünde müze yapım çalışmaları devam etmektedir” ifadelerini kullanmıştı.

İkinci bir açıklama ise Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı’ndan geldi. Bakan Yardımcısı Haluk Dursun, “Türk Askerî tarihi ve eğitimi açısından büyük öneme sahip bu alan için başka bir kullanım kararı yoktur” ifadelerini kullandı.

Dursun’un açıklamaları şöyle:

“Kuleli Askerî Lisesi tarihî binası ( Süvari Kışlası) Bakanlığımıza müze olarak değerlendirilmek üzere tahsis edilmiştir. Bu konuda çalışmalar sürmektedir. Türk Askerî tarihi ve eğitimi açısından büyük öneme sahip bu alan için başka bir kullanım kararı yoktur”


Müze yapılacaktı

Çengelköy’de İstanbul Boğazı’nın kıyısında yer alan tarihi lisenin akıbeti uzun süre tartışıldı. Dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2018 bütçesine ilişkin sunum sırasında Kuleli Askeri Lisesi’nin müzeye dönüştürülmesi çalışmalarıyla ilgili de Milli Savunma Bakanlığı’nın muvafakatinin alındığını, binanın bir kısmının ulusal müze haline getirileceğini belirtmişti.

Müze projesi ihale edilmişti

Tarihi liseyi müzeye dönüştürmek çalışmaları kapsamında İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarlığı 18 Aralık 2017 tarihinde ihaleye çıkmıştı. “İstanbul Kuleli Askeri Lisesi müze olarak dönüştürülmesine ilişkin proje yapımı” ihalesinde yaklaşık maliyet 2 milyon 351 bin 456 lira olarak belirlenmişti. İhaleyi 1 milyon 794 bin 132 liralık teklif ile By Teknik Dizayn Proje Mühendislik Mimarlık Müşavirlik İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi kazanmıştı.

2019’a kadar hazırlanacaktı

Şirket ile sözleşme 16 Ocak 2018’de imzalandı. Sözleşmeye göre tarihi liseyi müzeye dönüştürecek proje 16 Şubat 2019’a kadar hazırlanmış olacaktı. İhaleyi alan Ankara  merkezli By Teknik Dizayn Proje Mühendislik Mimarlık Müşavirlik İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, 2. Abdülhamid tarafından tıp fakültesi olarak planlanıp hayata geçirilen ilk tıp okul olan ve günümüzde Sağlık Bilimleri Üniversitesi olarak kullanılan Marmara Mektebi-i Tıbbiye Şahane binasının restorasyon projesini de yürütüyor.

Kuleli Askeri Lisesi çalkantılı tarihi

Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’u aldığında lisenin bulunduğu alanda bir korunun içinde manastır ile kule yer alıyordu. 1512-1520 tarihleri arasında Yavuz Sultan Selim döneminde manastır yeniçerilere kışla olarak verildi.  Bostancıbaşı Odaları diye anılan bu mevkii zamanla Kuleli Bahçesi olarak bilindi. 2. Mahmut döneminde  okulun şimdi bulunduğu yerdeki kışla, Kuleli Askeri Lisesi’nin de ilk yapısı oldu.

Kuleli Askeri Lisesi, “Mekteb-i Fünun-ı İdadiye” adı altında 21 Eylül 1845 tarihinde bugün İTÜ tarafından kullanılan Maçka Kışlası’nda kuruldu. 1868 tarihinde askeri idadilerin (liselerin) birleştirilmesi kararı alındı ve Kuleli de dahil olmak üzere dört askeri idadi “Umum Mekteb-i İdadi Şahane” adı altında birleştirilerek Galatasaray Kışlası’na taşındı. Okulların birleştirilmesinden istenen sonuç elde edilemeyince, 1872 tarihinde okulların ayrı ayrı öğretime devam etmeleri kararlaştırıldı.

Böylece, Mekteb-i Fünun-ı İdadiye ve Deniz İdadisi, Kuleli Kışlası’na taşındı.  Bu tarihten sonra okul “Kuleli İdadisi” adıyla anıldı. 1877-1878 Osmanlı Rus Savaşı’nda ve 1912-1913 Balkan Harbi sırasında Kuleli kışlası hastane olarak hizmet verdi. 1. Dünya Savaşı sonunda okul binası boşaltıldı ve İngilizler tarafından Ermeni yetim ve göçmenlerine tahsis edildi.

26 Ağustos 1922 tarihinde başlayan Büyük Taarruz’un  zaferle sonuçlanmasının ardından başlayan Lozan Barış görüşmeleri ile beraber İngilizler, Kuleli Kışlası’nı boşaltarak Türk makamlarına teslim etti. Okul, 6 Ekim 1923 tarihinde eski yerine tekrar taşındı.


1925 yılında bugünkü adını aldı ve Kuleli Askeri Lisesi olarak anıldı. 2. Dünya Savaşı sebebiyle seferberlik kapsamında Kuleli Askeri Lisesi  Konya’ya nakledildi. Kuleli Kışlası da askeri hastane haline getirildi ve Boğaz Nakliyat Komutanlığı da buraya taşındı. 2. Dünya Savaşı’nın sona ermesinden sonra, lise 18 Ağustos 1947 tarihinde İstanbul’a tarihi binasına tekrar taşındı. Çalkantılı bir tarihe sahip olan ve şimdi de müze olmasına karara verilen Kuleli Askeri Lise 2016’da darbe girişimi sonrasında kapatıldı.

Türk-İş Başkanı mikrofonu açık kalınca skandal ortaya çıktı!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.