Sıcak havalarda ferahlatan besin değeri yüksek gıdalar

Sıcak havalarda ferahlatan besin değeri yüksek gıdalar… Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artıyor ve metabolizma bu duruma uyum sağlamaya çalışıyor. Bunun sonucunda ise vücut daha fazla su kaybediyor. Bunaltıcı havalarda besin değeri yüksek gıdaları tüketebilirsiniz.

Sıcak havalarda ferahlatan besin değeri yüksek gıdalar
544468096

Özellikle yaşlılar, kronik hastalıkları olanlar, işi gereği gün boyu güneşin altında çalışmak zorunda olanlar ve çocuklar aşırı yaz sıcaklarının tetikleyebileceği hastalıklara karşı çok daha dikkatli olmalıdır. Yaz aylarında beslenmemizle ilgili gerekli tedbirleri almazsak bünyemizde ortaya çıkabilecek değişiklikler ve metabolizma ile alakalı sorunlar çok tehlikeli sonuçlar doğurabilir.

Sıcak havalarda ferahlatan besin değeri yüksek gıdalar

“Aslında doğru zamanlama ile doğru seçimler yaparak hem yazın yaşanan sağlık sorunlarından uzak kalabilir, hem de uzun süredir istediğiniz diyet programına başlayabilirsiniz.” diyen Herbalife Nutrition Beslenme Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. İsmet Tamer, bunaltıcı sıcaklara karşı tüketebileceğiniz hem ferahlatan hem de besleyici değeri yüksek gıdaları açıkladı.


Vücut kilonuz başına 30 ml su

İlk yapmanız gereken susuzluk hissetmeden su içerek vücudunuzun ihtiyacı olan günlük sıvıyı ona temin etmek olmalı. Bu nedenle her insan kendi kilosu başına yaklaşık 30 ml kadar su içmeli Örneğin, 60 kg ağırlığındaki biri, 30×60=1800 ml su tüketmeli.

Bazen sadece susuzluğunuzu gidermek için değil, ferahlayıp serinlemek için de bir şeyler içmek isteyebilirsiniz. Aslında ikisini bir arada yapmak daha da makbuldür. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, tercihinizi aşırı şekerli ya da asitli içeceklerden değil, hem serinleten hem de sağlıklı ve düşük kalorili içeceklerden yana kullanmanızdır.

Limonlu, domatesli besin değeri yüksek gıdalar

Sıcak havalarda ferahlatan besin değeri yüksek gıdalar Limonlu, domatesli besin değeri yüksek gıdalar
Sıcak havalarda ferahlatan besin değeri yüksek gıdalar

Tükettiğiniz sıvıların besin değerini yükseltebilirsiniz. Örneğin taze sıkılmış limon suyundan yapacağınız şekersiz bir limonata mükemmel bir tercih olabilir. Damak tadınıza göre 5 bardak suya 3 orta boy limonun suyunu ekleyip 1 çay kaşığı kadar süzme bal ile tatlandırarak da bu sıcak günlerde kendinizi ferahlatabilirsiniz.

Yüksek miktarda antioksidan ve C vitamini içerdiği için domatesi her mevsimde öneriyoruz ama yaz aylarında buzdolabından çıkarıp soğuk meyve niyetine yiyebileceğiniz domatesin suyunun daha da faydalı olduğunu biliyor muydunuz? Domateste bulunan likopen, çok değerli bir antioksidan ve yaşlanma karşıtı maddedir; domates pişirildiğinde, püre haline getirilirse ya da taze taze sıkıp domates suyu hazırlarsanız sadece ferahlatmakla kalmaz, sağlığınıza da iyi gelir.

Kahve ve çay yerine soğuk sütlü, tarçınlı tok tutan besin değeri yüksek karışımlar

Kahve ve çay yerine soğuk sütlü, tarçınlı tok tutan karışımlar
Sıcak havalarda ferahlatan besin değeri yüksek gıdalar

Son zamanlarda bir kahve çılgınlığı aldı başını gidiyor. Ama bu furyanın altında her gün bir fincan kahvenin kendinizi daha enerjik hissettirmesinin yanında antioksidan etkilerinin de varlığı yatıyor. Böyle bile olsa sıcak yaz günlerinde kahveyi kısıtlamak da fayda var, çünkü kahve ve çayın fazlası idrar söktürücü etkileri ile sıvı kaybını artırabilir. Bunun yerine bir bardak soğuk süte iki kaşık kahve ve yarım kaşık tarçın ekleyerek hem soğuk hem de tok tutan bir alternatif öğün hazırlayabilirsiniz.


Tarçın faydaları saymakla bitmeyen bir besin, ister kahveye, ister süte, isterseniz çaya ekleyin. Hatta soğuk çaya özellikle ekleyin, yanına belki kırmızı meyvelerden ya da şeftali veya kayısı püresinden de karıştırıp hem bol lifli, hem bol antioksidan içeren metabolizma hızlandırıcı süper bir içecekle serinleyin.

Probiyotik kaynağı yoğurtlu alternatifler

Probiyotik kaynağı yoğurtlu alternatifler
Sıcak havalarda ferahlatan besin değeri yüksek gıdalar

Yazın bazen öğünleri hafif geçirmek de iyi gelebilir. Mesela hem protein zengini hem de probiyotik kaynağı az yağlı yoğurdu, soğuk salatalık ile ister yanında söğüş olarak, isterse rendelenip cacık halinde tüketebilirsiniz. Hem tok tutar, hem de kalorisi ve porsiyonu kontrollüdür. Soğuk yoğurtlu çorbalar da güzel bir alternatif olabilir, sıcak yaz günlerinde öğlen ya da akşam serinletip ferahlatır.

Su ve lif deposu mevsim meyvesi kavun ve karpuz

Su ve lif deposu mevsim meyvesi kavun ve karpuz
Sıcak havalarda ferahlatan besin değeri yüksek gıdalar

Kavun ve karpuz gibi yaz meyveleri de sıcak günlerde serinleten kurtarıcınız olabilir. Karpuz yüksek oranda su ve lif içerir. Tokluk hissi verirken, içerdiği A ve C vitaminleri ile mineraller sayesinde halsizliği alır, dinç tutar. Üstelik likopen içerdiği için cildinizi de güneşin zararlı etkilerine karşı koruyucu özelliğe sahiptir. Ancak abartılı tüketirseniz içerdiği şeker nedeniyle sıkıntı yaşayabileceğinizi, hatta kilo alabileceğinizi de unutmamalısınız.

Cildiniz için yeşil yapraklı sebzeler

Yazın cildinizi güneşin zararlı etkilerine karşı koruyacak başka besinler de var. Turunçgiller, kayısı, domates ve koyu yeşil yapraklı sebzeler yüksek karotinoid içerirler ve metabolizmamız tarafından A vitaminine dönüşerek cildimizi zararlı güneş ışınlarına karşı daha az hassas hale getirirler. Kısacası bol koyu yeşil yapraklı sebzelerle domates içeren taze bir salatanın yanında taze sıkılmış meyve suyu hem ferahlatır, hem de vücudunuza iyi gelir.

Tatlı hevesiniz için şekersiz dondurma

Tatlı hevesiniz için şekersiz dondurma
Sıcak havalarda ferahlatan besin değeri yüksek gıdalar

Laktoza karşı hassasiyetiniz yoksa bir porsiyon dondurma ile de ferahlayabilirsiniz. Şekersiz, meyveli doğal dondurma, düşük glisemik indeksi sayesinde serinlemeye çalıştığınızda kan şekerinizi de fazla yükseltmeden tatlı hevesinizi gidermenize yardımcı olur. Ama unutmayın, bir top dondurma yeter de artar.


Benzer yazılar:

Dondurulmuş besinler ne kadar sürede tüketilmeli?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.