Trappist-1 yıldız sisteminde 2 gezegende yaşam ihtimali araştırılacak

Gökbilimciler, Dünya’dan 40 ışık yılı uzaklıkta olan Trappist-1 yıldız sistemi yörüngesindeki yedi gezegenden ikisinde yaşamın mümkün olabileceğini ortaya koydu. 2021 yılında faaliyete geçecek James Webb Uzay Teleskobu, ilk iş olarak Trappist-1 gezegenlerini inceleyecek. Bir yıl içinde iki gezegende yaşam ihtimaline dair önemli veriler elde edilecek.

Trappist-1 yıldız sisteminde 2 gezegende yaşam ihtimali araştırılacak

2017 yılında Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA, Güneş sistemi dışındaki Trappist-1 yıldız sisteminin yörüngesinde Dünya büyüklüğünde yedi gezegen keşfetmiş, bilim dünyasında büyük bir heyecan yaratmıştı.

Bu keşif, Dünya gezegeni dışında bir yerlerde yaşam olup olmadığını bulmak için hayati bir adım olarak nitelenmişti.


Bilim insanları bununla kalmadı ve bu gezegenlere daha yakından bakmaya başladı. Yeni bir araştırma için, keşfedilen Trappist-1 yıldız sistemindeki gezegenler ve içlerindeki karmaşık yapı modellendi.

Trappist-1 yörüngesindeki gezegenlerde ısı kaynağı ve su olup olmadığı inceleniyor

Trappist-1 yörüngesindeki gezegenlerde ısı kaynağı ve su olup olmadığı inceleniyor

Araştırmacılar modellenen yedi gezegenin altısında, buz ya da sıvı halinde su olabileceği sonucuna vardı.

Bir sonraki aşama, gezegenlerin yüzeyindeki ısı miktarının anlaşılmasına yönelikti.

D gezegeninde ortalama ısının 15 derece olduğu hesaplandı. Bu, dünyadaki ortalama sıcaklığa çok yakın.

E gezegenindeki ortalama ısının ise Antarktika’dakine yakın olduğu, bu gezegende de yaşam oluşabileceği hesaplandı.

Bu amaçla gezegenlerin yörüngeleri de modellendi. Yörüngelerin yumurta şeklinde olması ise, detaylı bir modelleme yapmayı zorlaştırdı.

Araştırmanın sonucunda, bu gezegenlerden ikisinde yaşanabilir koşullar olabileceği ortaya kondu.

Bu gezegenler bizim gelecekteki evimiz olabileceği gibi, Dünya’dakine benzer bir yaşamın varolduğu yeni komşularımız da olabilir.


Gezegenlerden 4 tanesinin yaşam için ya çok sıcak ya da çok soğuk olduğu düşünülüyor. Araştırmacılar, bunun nedeninin gezegenlerin yörüngedeki hareketlerinden ve konumundan kaynaklandığını söylüyor. Ancak bu gezegenler arasından 3 tanesi Trappist-1’e “ideal” uzaklıkta yer alıyor ve yaşam için oldukça uygun yüzey sıcaklıklarına sahip. Eğer gezegenlerde uygun atmosfer varsa yaşamın olmaması için hiçbir sebep görülmüyor.

James Webb Uzay Teleskobu bir yıl içinde TRAPPIST-1 atmosferlerini öğrenmeye başlayabilir

James Webb Uzay Teleskobu
James Webb Uzay Teleskobu (James Webb Space Telescobe – JWST)

University of Washington (Washington Üniversitesi) astronomi doktora öğrencisi Jacob Lustig-Yaeger tarafından yürütülen çalışma ile 2021 yılında faaliyete geçecek James Webb Teleskobu’nun, ilk 1 yıl içinde TRAPPIST-1 yıldız sistemi içindeki gezegenlerin atmosferleri hakkında önemli bilgileri öğrenebileceğini tespit etti.

1990 yılından beri araştırmalar yapan emektar teleskop Hubble, dünya dışı yaşam araştırmalarında yerini halefi James Webb Uzay Teleskobu’na bırakacak. Yeni teleskop yeni dünyalar bulmak için hız kesmeden çalışacak.

Dünyamızdan 40 ışık yılı uzaklıkta

trappist-1 gezegenler nasıl görünüyor 360 derece

NASA, 2017 yılında ultra cüce bir yıldız olan ve dünyadan yaklaşık 40 ışık yılı uzaklıkta yer alan Trappist-1 adlı bir yıldızın ve sisteminde bulunan 7 adet gezegenin keşfedildiğini açıklamıştı. Bu keşif, dünya dışı yaşam ya da yaşanılabilir başka dünyalar için oldukça önemli bir keşif olarak görülmüştü.

Aynı zamanda 2MASS J23062928-0502285 olarak da adlandırılan TRAPPIST-1, Jüpiter gezegeninden biraz daha büyük, ancak çok daha ağır. Güneşten 39,6 ışıkyılı uzaklıkta bulunuyor.

Hubble Uzay Teleskobu’nun halefi olarak görülen James Webb Uzay Teleskobu, yaşanan bazı aksiliklerden dolayı henüz aktif hale getirilmemişti. Önümüzdeki yıllarda kullanılmaya başlanması düşünülen yeni teleskop, bilim insanlarına uzayın derinliklerinde pek çok keşif yapma imkanını da sunacak. James Webb Uzay Teleskobu’nun Trappist 1 ve çevresinde bulunan gezegenler hakkında da çok önemli bilgiler toplaması bekleniyor.

Son çalışmalarda araştırmacılar, TRAPPIST-1 sisteminde James Webb Uzay Teleskobu tarafından yapılabilecek keşiflerin neler olabileceğine odaklandılar. Çalışma, teleskobun gezegenlerden hangisinin atmosfere sahip olduğunun dışında birkaç farklı keşif için daha kullanılacak ve durmaksızın çalışacak. İlk odaklanacakları gezegen, Dünya büyüklüğünde olan ve yaşam ihtimali bulunan Trappist D ve Trappist E gezegenleri.

Dünya’dan Trappist-1 yıldız sistemine ulaşmak ne kadar sürer?

Trappist-1 sistemi Dünya’dan 40 ışık yılı uzaklıkta. Voyager 1 uzay sondasının 1 ışık yılını 17.000 yılda kat edeceği hesaplanıyor. Buradan hareketle 40 ışık yılı uzaklığa gitmek 700.000 yıl alacaktır.


Kaynaklar:

  • James Webb Space Telescope could begin learning about TRAPPIST-1 atmospheres in a year (13 Ağustos 2019) – ScienceDaily.com
  • Jacob Lustig-Yaeger, Victoria S. Meadows, Andrew P. Lincowski. The Detectability and Characterization of the TRAPPIST-1 Exoplanet Atmospheres with JWST. The Astronomical Journal, 2019; 158 (1): 27 DOI: 10.3847/1538-3881/ab21e0 (21 Haziran 2019)
  • NASA – https://exoplanets.nasa.gov/trappist1/

Dünya’ya benzeyen 7 gezegen


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.