Yapay zeka ile insanlar hafta 3-4 gün ve günde 4 saat çalışacak

Tesla CEO’su Elon Musk, yapay zeka ile mesleklerin değersizleşeceğini, 2022’de 75 milyon insanı işsiz kalacağını söylerken; Alibaba’nın kurucusu Jack Ma ise “İnsanlar haftada 3-4 gün, günde 4 saat çalışmalı. Bunu yapay zeka yapacak” dedi.

Yapay zeka ile insanlar hafta 3-4 gün ve günde 4 saat çalışacak

Dünyanın geleceğine yön veren isimlerin başında gelen Tesla CEO’su Elon Musk ve Alibaba’nın kurucusu Jack Ma yapay zeka konusunda görüş ayrılığına düştüler.

Önceki gün Şanghay’da düzenlenen Dünya Yapay Zeka Konferansı’ndaki bir oturumda Ma ile bir araya gelen Musk, her zaman savunduğu gibi yapay zekanın gelecekte meslekleri değersizleştirerek insanları işsiz bırakacağını savundu.


Elon Musk: Yapay zeka eninde sonunda kendi yazılımını yazacak

Tesla'nın Avustralya'daki mega pili çalıştırıldı

Dünya Ekonomik Forumu’nun raporuna göre; 2022 yılında 75 milyon kişinin yapay zeka ve robotlar yüzünden işini kaybedeceğini söyleyen Musk; “En az etkilenenler yapay zeka yazılımını programlayabilenler olacak” diyerek gençlere mühendislik eğitimi almalarını önerdi. Ama eklemeden de duramadı: “Eninde sonunda yapay zeka kendi yazılımını yazacak.”


Jack Ma, Elon Musk’a göre daha iyimser

İnsan ve mühendisliği içinde barındıran işlerde çalışmanın iyi bir yaklaşım olduğuna dikkat çeken Musk, aynı şekilde sanatı içinde barındıran mesleklerin de gelecek vadettiğine dikkat çekti.

Alibaba'nın kurucusu Jack Ma (solda) ve Tesla CEO'su Elon Musk, konferansta yapay zeka konusunda farklı fikirleri savundu.
Alibaba’nın kurucusu Jack Ma (solda) ve Tesla CEO’su Elon Musk, konferansta yapay zeka konusunda farklı fikirleri savundu.

Jack Ma ise Musk’la aynı fikirde değil. Ona göre yapay zeka ve robotlar insanların işini elinden almayacak, aksine insanların zamanını çalan işleri yaparak daha az çalışmalarına olanak sağlayacak. Yapay zekanın yaratıcılığa odaklanan yeni iş türlerinin yaratılmasına da yardımcı olacağını vurgulayan Ma, “Bence insanlar haftada 3-4 gün, günde 4 saat çalışmalı” dedi. Yapay zeka çağında insan ömrünün 120 yıla kadar uzayabileceğini söyleyen Ma, “Bu dönemde kimsenin yapmak istemeyeceği çok fazla iş olacak. Ayrıca robotların yaşlı çocuklarla ilgilenmesi için yapay zekaya ihtiyacımız var. Yani diyeceğim o ki; işlerin elimizden gideceği konusunda endişelenmeyin. İşlerimizi kaybetmeyeceğiz” diye konuştu.

Robot taksi hizmeti başlıyor

Robot taksi hizmeti başlıyor yapay zeka ai


Çin dijital ulaştırma şirketi Didi Chuxing Technology Co, otonom araçlar ile “robot taksi” hizmetini başlatacaklarını duyurdu. Şirketin baş teknoloji sorumlusu Zhang Bo, kullanıcıların içinde insan operatörü olan bir “sürücüsüz” araç çağırabileceklerini söyledi ve şirketin 30’dan fazla aracı sahaya çıkaracağını ekledi. Şanghay’ın Jiading bölgesinde faaliyet gösterecek araçlar yüksek seviyede otonom özelliklere sahip olacak.

Dünyanın en güçlü yapay zeka işlemcisi: Huawei Ascend 910 – MindSpore


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.