Botoks hakkında bilinmesi gereken 8 gerçek

Gün geçtikçe daha fazla kişi Botoks enjeksiyonundan faydalanmak istiyor. Dr. Buket Yıldırım, “Botoks Ankara’da bu yıl en çok tercih edilen estetik uygulamalarından birisi oldu” diyor ve ekliyor; “Gerek tedavi amaçlı, gerekse kozmetik nedenlerle günümüzde botoksun kullanımı oldukça yaygınlaşmıştır.”

Botoks hakkında bilinmesi gereken 8 gerçek

Botoks yaptırmayı düşünüyorsanız bilmeniz gereken 8 önemli bilgiyi sizler için derledik.

1- Botulinum toksini (Botoks), bir asırdan fazla bir süredir bilinen ve 50 yıldan uzun süredir tıbbi amaçlar için kullanılan bir maddedir. İlk kullanım alanları; göz tembelliği (şaşılık), blefarospazm (göz kapaklarının belirli şekillerde hareket edememesi) ve boyun eğriliği (servikal distoni) idi.

2002’de, kaş arası çizgilerini rahatlatmak ve tedavi etmek için onaylanmış ve ilgili ilaç firması tarafından sağlanan verilere göre, o zamandan bu yana 11 milyondan fazla hastada başarıyla uygulanmıştır. 2004’te aşırı terleme (hiperhidroz) rahatsızlığı için ve 2010’da da, migren ağrılarının tedavisi için onay aldı.

2- Yaygın bir yanılgı da, Botoks’un yüzdeki kasları felç ettiğiyle ilgilidir. Bu durum, aşırı miktarda Botoks enjeksiyonu ile gerçekleşebilse de, doktorlar, sadece sınırlı bir aktiviteye izin veren miktarları enjekte etmeye çalışır. Hastalar Botoks’un, yüzdeki ifadeleri engellemeyecek şekilde uygulandığını, alışkanlık haline gelen mimiklerin sebep olduğu ve istenmeyen kırışıklıkları tedavi etmek için kullanıldığını bilmelidir.

3- Botoks doğru yapıldığında bu alanda eğitim almamış kişiler tarafından enjeksiyonun yapıldığı fark edilemeyecektir. Dışarıdan fark edilen sadece, kişinin daha rahat veya daha mutlu göründüğü olacaktır.

4- Botoks, üreticiden kristalize şekilde gelir ve daha sonra salin veya başka bir sıvı ile sulandırılması gerekir. Doktorlar uygulamadan önce çeşitli miktarlarda sıvı eklerler. Eklenecek sıvı miktarının belirlenmiş bir standardı olmamakla beraber, çoğu doktor her bir küçük şişeye yaklaşık 2 mL-3 mL (yaklaşık yarım çay kaşığı) sıvı ekler. Bazıları, biraz daha fazla ekleyebilir. Bu da hastaların daha fazla Botoks aldıklarını düşünmelerine neden olabilir. Oysa gerçekte, daha güçlü bir şekilde sulandırılmış numunelere kıyasla, aynı veya daha az miktarda Botoks enjekte edilmiş olabilir. İstenilen etkiye yol açan etmen, sıvı hacmine göre değil, toplam ilaç dozuna göre değerlendirilmelidir. Bu nedenle, çok uygun fiyatla uygulanan Botoks uygulamalarında, Botoks’un çok seyreltik uygulamalarının yapılabileceğini göz önünde bulundurmakta fayda var.

5- Botoks uygulaması esnasında hasta oturur pozisyonda bekler. Enjeksiyonun yapılacağı alanlar alkolsüz temizleyicilerle temizlenir. Bazı doktorlar hastalarının hassasiyetine bağlı olarak topikal bir anestezik krem uygulayabilir. Ardından botoks istenen alanlara enjekte edilir. Genellikle enjeksiyonlar alnın her iki tarafına ve göz çevresine uygulanır. Kırışıklıkların tipine göre, daha fazla alana da enjekte edilebilir. Enjeksiyondan sonra bazen kanama olabilir ve bu normaldir. Kanayan yerleri sıkıca bastırıp basınç uygulayarak kanamanın durdurulması mümkün olabilmektedir. Bu morlukların oluşumunun da önüne geçer.

6- Enjeksiyonlardan sonra hastanın, kendini iyi hissetmesini sağlamak için muayene odasında yaklaşık iki ila beş dakika dik ya da yarı dik pozisyonda durması sağlanır. Sonraki iki ila dört saat hasta uzanmaktan kaçınmalıdır.

7- Sonuçlar 3 ila 10 gün içinde ortaya çıkacaktır. İşlemden önce fotoğraf çekilerek işlemden sonra çekilecek fotoğraflarla kıyaslama yapılması mümkün olabilir. Pek çok kişinin işlemden önce nasıl göründüğünü hatırlamadığını ve işlem öncesine ait bir resim gösterildiğinde ortaya çıkan değişime şaşırdıklarını görmek biz hekimler için oldukça etkileyicidir.

8- Eğer Botoks işlemine rağmen hastanın istediği oranda bir iyileşme olmadıysa daha derin kırışıklıklar için iki ya da üç seans Botoks tedavisi gerekebilir. Gerekirse Botoks ile birlikte dolgu enjeksiyonlarından kombine şekilde faydalanmak da mümkündür. Özellikle göz çevresi bunun için ideal bir bölgedir.

Dr. Buket Yıldırım - Medikal Estetik Hekimi
Dr. Buket Yıldırım – Medikal Estetik Hekimi

Dr. Buket Yıldırım
Medikal Estetik Hekimi
https://www.drbuketyildirim.com
Facebook:@ drbuketyildirim/
Instagram:@ drbuketyildirim/
YouTube – Buket Yıldırım

Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.