Deprem çantası içinde neler olmalı? 7 maddelik ihtiyaç listesi

Depreme hazırlık için deprem çantası içinde olması gerekenler neler? Birinci derece deprem kuşağında yer alan Türkiye’de olası bir depreme karşı önlemler almak ise bir tercih değil, zorunluluk durumunda.

Deprem çantası içinde neler olmalı? 7 maddelik ihtiyaç listesi
Deprem çantası içinde neler olmalı? 7 maddelik ihtiyaç listesi

Maddi ve manevi kayıplara yol açan deprem, doğanın zamanı belirsiz felaketleri arasında üst sıralarda yer alıyor.  Bu tedbirlerden biri, olası bir depreme karşı her evde hazır bulunması gereken deprem çantası gerekliliğidir.

1- Sağlam bir çanta seçin

Deprem çantasını seçerken özel bir model belirlemeniz gerekmez. Yalnızca acil durumlarda eşyaların içine sığabileceği ve su geçirmeyen sağlam bir çanta yeterli olacaktır. Kişiye özel hazırlanacak deprem çantalarının içinde 72 saate kadar yetecek miktarda su ve yiyecek bulunması hayati açıdan önem taşımaktadır. Yiyeceklerin fazla yer kaplamaması için konserveler hatta bisküvi türü atıştırmalık yiyecekler tercih edilmelidir.


2- İlk yardım çantanızı unutmayın

Kişiye özel hazırlanan deprem çantalarının her birinde mutlaka ilk yardım çantası bulunmalıdır. Olası bir durumda oluşabilecek yaralanmalara karşı ilk müdahalenin yapılabilmesi için ilk yardım çantası büyük önem taşımaktadır.

3- Mutlaka pil yedekleyin

Çantanın içinde bulundurulması gereken en önemli malzemeler başında el feneri ve radyo gelmektedir. Deprem esnasında veya sonrasında oluşabilecek elektrik kesintisine karşılık, pilli bir el feneri etrafımızı aydınlatmamızı, hatta bazı durumlarda yardım çağrısı yapmamıza olanak sağlayacaktır. Etrafınızda olup bitenlerden haberdar olabilmek için ise mutlaka bir pilli radyoyu deprem çantasında bulundurun.

4- Deprem çantası hazırlığı

Afet ve acil durum çantasının içinde neler olmalı?

Deprem çantanıza koyduğunuz eşyaların kullanım sürelerini takip etmeniz büyük önem taşır. Sürekli kullandığınız ilaçların, pil, yiyecek, su gibi malzemelerin son kullanma tarihlerini takip etmeyi ihmal etmeyin. Deprem çantasındaki ürünlerin raf ömrünü takip etmenin yanında mevsim değişikliklerini de göz önünde bulundurun.


Gıda

Yüksek kalorili, vitamin ve karbonhidrat içeren, su kaybını önleyen ve dayanıklı (çabuk bozulmayan) gıdalar (Konserve, kuru meyveler, tahin–pekmez, meyve suyu, vb.).

Önemli belge fotokopileri

  • Kimlik kartları (nüfus cüzdanı, ehliyet vb.)
  • Tapu, sigorta, ruhsat belgeleri
  • Zorunlu Deprem Poliçesi
  • Diplomalar
  • Pasaport, banka cüzdanı vb.
  • Diğer (evcil hayvan sağlık karnesi, vb.)

Giyecekler

  • İç çamaşırı
  • Çorap
  • Yağmurluk
  • İklime uygun giysiler

Su

Her bir aile üyesi düşünülerek yeterli içme suyu alınmalı.

Hijyen malzemeler

  • Sabun ve Dezenfektanlar
  • Diş fırçası ve macunu
  • Islak mendil
  • Tuvalet kâğıdı
  • Hijyenik ped

Diğer malzemeler

  • İlk yardım çantası
  • Uyku tulumu veya battaniye
  • Çakı, düdük, küçük makas
  • Kâğıt, kalem
  • Pilli radyo, el feneri ve yedek piller (dayanıklı/uzun ömürlü pil seçilmeli)

5- Telefon rehberi hazırlayın

Yanınızda yedek bir telefon rehberi bulundurmak oldukça işinize yarayacaktır. Yedeklemiş olduğunuz rehber sayesinde acil numaralara ulaşabilmeniz kolaylaşacaktır. Aynı zamanda çantanızın içerisinde yedek kağıt ve kalem bulundurmanız, oluşabilecek ani durumlarda kurtarıcınız olacaktır.

6- Acil durum düdüğü

Deprem çantası içerisinde bulunan malzemeler, beklenmedik anda gerçekleşebilecek ve ani kayıplara yol açabilecek olan doğal afetlerden korunmak için hazırlanmaktadır. Bu sebeple yardım çağrısı yapabileceğiniz acil durum düdüğünün mutlaka çantada yer alması gerekmektedir.

7- Evraklarınız yanınızda olsun


Çanta içerisinde mutlaka bulunması gereken bir diğer materyal ise sigorta evraklarınızdır. Deprem sigortası, kasko gibi evrakların yedeklerini mutlaka çantanın bir gözünde bulundurun. Evrakları çantada bulundurmak, oluşabilecek herhangi bir hasar anında mağduriyetinizi azaltacaktır. (Kaynak: AFAD)

Deprem en az 7.5 ile vuracak; 2,5 dakika sürecek!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.