Enflasyon rakamlarında tutarsızlık: Ekonomistler TÜİK’e inanmıyor!

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı rakamlara göre Ağustos’ta yıllık enflasyon 15 ayın en düşük seviyesine geriledi. Ekonomistlere göre TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranında bir tutarsızlık var. İstanbul Ticaret Odası’nın açıkladığı rakamlar, TÜİK’in üç katı seviyesinde.

Enflasyon rakamlarında tutarsızlık: Ekonomistler TÜİK'e inanmıyor!
Enflasyon rakamlarında tutarsızlık: Ekonomistler TÜİK’e inanmıyor!

Tüketici fiyatları (TÜFE) Ağustos’ta % 0.86 artarken yıllık bazda % 15.01’e geriledi.

Bloomberg HT’nin anketine göre TÜFE’nin aylık % 1.3, yıllık % 15.5 olması bekleniyordu.


“Çok tuhaf”

Ağustos enflasyonunu Twitter hesabından değerlendiren ekonomist Mahfi Eğilmez İstanbul Ticaret Odası (İTO) Ücretliler Geçinme Endeksi’ndeki ağustos ayı artışına dikkat çekti. Eğilmez, “İTO Ücretliler Geçinme Endeksi’nin %2,53 arttığı ağustos ayında TÜFE’nin %0,86 artması oldukça tuhaf” yorumunu yaptı.

“Bu işte bir gariplik var”

Prof. Dr. Burak Arzova ise ağustos ayı enflasyon beklenti anketlerine dikkat çekti. Foreks’in anketinde beklentinin aylık %1,34 olduğunu hatırlatan Arzova, “Bu işte bir gariplik var. Bu kadar önemli kurum ve ekonomist TÜİK enflasyonunun yakınına bile ulaşamamış. Çok garip” diye yazdı.

Arzova’nın yorumuna Twitter’dan destek veren ekonomist İBrahim Kahveci ise “Bir TÜİK mucizesi. Kağıt üzerinde zam yok” dedi.

İTO’nun açıkladığı enflasyon, TÜİK’in 3 katı

Sözcü ekonomi yazarı Murat Muratoğlu ise Twitter’dan yaptığı paylaşımda; “İstanbul Ticaret Odası’nın açıkladığı Ağustos enflasyonu TÜİK’in açıkladığı enflasyonun tam 3 katı! Biri devletin RESMİ KURUMU, diğeri koskoca TİCARET ODASI… Biri yanlış hesaplıyor demek fazla iyi niyetli! Biri piyasayı manipüle ediyor. HANGİSİ?” ifadelerini kullandı.

“Enflasyon düştü, fiyatlar arttı”

Prof. Dr. Veysel Ulusoy ise TÜİK enflasyonunda gördüğü tutarsızlığı bir cümleyle ifade etti. Ulusoy, “Enflasyon düştü, fiyatlar arttı” dedi.

Milli gelir 10 yıl önceye döndü!

Türkiye’de milli gelir 2009’un altına düştü. Vatandaş hemen hemen her ay açıklanan ve ekonomiyi şahlandıracağı söylenen ekonomi paketlerini dikkatle dinlerken, ‘nerede o eski günler’ demeden edemiyor. 11. Kalkınma Planı’na göre 2023 yılında hedeflenen milli gelir ise, 2013 yılındaki milli gelirden 4 dolar fazla. 2013 yılında milli gelir tarihi en yüksek seviye olan 12 bin 480 dolar seviyesindeydi!

Türkiye İstatistik Kurumu kişi başına düşen milli geliri açıkladı. Buna göre 2019 yılının ikinci çeyreği itibarıyla kişi başı milli gelirimiz 8 bin 811 dolar ile 2009 yılı milli gelirinin de altına düştü. 2006 yılının ise 905 dolar üzerinde.


‘Kağıt üzerinde 2009 yılı ile aramızda sadece 169 dolar var’ diyebilirsiniz. Ancak durum o kadar da basit değil. Çünkü 2009 yılında yıllık enflasyon 6.53 seviyesindeydi. 2019 yılında ise yıllık enflasyon 15.51 seviyesinde.

Başka bir deyişle vatandaşın alım gücü de 10 yıl öncesine göre oldukça düşmüş durumda.

Vatandaş her yıl 1 kg fazla dana eti alabildi

2009 yılında net asgari ücret 527 TL olarak uygulanıyordu. TÜİK verilerine göre dana etinin kilogram fiyatı ise 16.35 TL seviyesinde bulunuyordu. Asgari ücret toplam 32.23 kilogram dana eti alabiliyordu.

2019 yılının Türkiye’sinde ise asgari ücret 2 bin 20 TL. Dana etinin kilogram fiyatı ise 48.24 TL seviyesinde bulunuyor. Asgari ücret toplam 41.87 kilogram et alabiliyor.

Asgari ücretli bir çalışan aradan geçen 10 yıllık süreçte sadece 9 kilogram fazla et alabiliyor

Alkollü içeceklerde miktar azaldı

Son günlerde gelen zamlarla gündemde olan alkollü içeceklerde ise durum terse dönmüş durumda. TÜİK’in madde sepetinden alınan rakamlara göre 2009 yılı Haziran ayında asgari ücretle en ucuz alkollü içecek olan biradan, 50’lik kutu 238 adet alınabiliyorken, 2019 yılında bu sayı 201’e düşmüş durumda.

Kurlar uçtu!

Aradan geçen 10 yıllık süreçte dolar ve euro da artış gösterdi. Özellikle geçen yıl Ağustos ayında yaşanan ABD gerilimi sonrası dolar 7 TL’nin üzerine çıktı.

2009 yılı dolar kuru ortalaması 1.54 seviyesinde bulunurken 2019 yılında kur 5.80 seviyesinde bulunuyor. Euro ise 2009 yılında 2.15 seviyesinde bulunurken bugün 6.35 seviyesinde seyrediyor.

2023 milli gelir hedefi 12 bin 484 dolar


Türkiye’nin resmi 2023 hedeflerini de içeren 11. Kalkınma Planı‘nda 2023 itibarıyla kişi başına milli gelirin 12 bin 484 dolar olması hedefleniyor. Türkiye’de milli gelir 2013 yılında 12 bin 480 dolar olarak açıklanmıştı. Yani 4 yıl sonraki milli gelir hedefi 6 yıl önceki milli gelir hedefinin sadece 4 dolar üzerinde.

Araba satışları 8 ayda yüzde 46 azaldı!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.