Kemal Kılıçdaroğlu’ndan AKP’ye 5 maddelik çağrı

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Sivas Kongresi’nin 100’üncü yılı nedeniyle Sivas’ta yapılan Parti Meclisi toplantısında konuştu; “Bugün geldiğimiz noktada Türkiye ekonomik olarak sıkıntıdadır. Bir krizin ortasındayız” dedi ve AKP’ye 5 maddelik çağrıda bulundu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından öne çıkanlar:

AKP’ye 5 maddelik çağrı

Kılıçdaroğlu konuşmasında AKP’ye 5 maddelik bir çağrıda bulunarak beklentilerini sıraladı:


1- Cumhurbaşkanı tarafsız olmalı: Cumhurbaşkanları devletin sigortasıdır. Bir cumhurbaşkanı bir partinin genel başkanı olamaz. Siz bütün devleti bir kişinin iki dudağına bağlamışsınız. Mustafa Kemal’e verilmeyen yetkiler 21. yüzyılda bir kişiye verilmiş.

2- Güçler Ayrılığı ilkesi: Dünyada sağlıklı işleyen bütün devletlerde güç kontrol edilir. Güç baskı aracıdır. Neyle kontrol ediyorsunuz gücü yasama, yargı organıyla ama bunlar birbirlerini denetliyorlar. Şimdi hatayı telafi edecek makam yok. Devlet şimdi eski devlet değil. Bir saray devleti bir de Türkiye Cumhuriyeti devleti. Nerede Dışişleri Bakanı? Yok. Saray’da başka bir dışişleri bakanı var.

3- Devlet Yönetiminde şeffaflık: Devleti yönetenler tüyü bitmemiş yetimlerden de vergi alırlar. Dünyanın bütün demokrasilerinde yöneticiler toplanan vergileri harcar ama hesap verirler. Şunu buraya harcadım derler. Şehir hastanelerini kaça yaptın? Havaalanını kaça yaptın? Sır. Elin oğlunun bildiği şey bizim vatandaşımız için neden sır oluyor? Sayıştay dünya standartlarına göre denetim yapmalıdır. Sayıştay’ı kontrol ediyor, rapor yazma diyorsanız, olmaz arkadaşlar.

4- İki devlet yönetimine son verin: İşten çıkarmalar yaşanıyor. Saray’da kriz yok mutfak dolu. İşsizliğin ne olduğunu onlar bilmezler. O zaman yapılması gereken çağrımız şudur; ekonomik sosyal konseyi topla. Dertli insanları bir topla dinle bakalım ne diyecekler. Ben dinlemem diyor. O zaman bu Anayasa değişikliğini neden yaptık biz? Diyeceksiniz ki Anayasa mı var bu ülkede? E usulen de olsa bir Anayasa var. Bu konsey Anayasa’da var. Üç ayda bir toplanması lazım, en son 2009’da toplanmış. Peki bu vatandaşın derdini nereden öğreniyorsunuz? Damat mı söyleyecek sana? Damadın başka işleri var.

5- Dövizle verdiğin garantiyi Türk Lirası’na çevireceksin: Faturayı vatandaşlar ödüyor. Kim ödedi? Emekliler, işçiler, işten atılanlar, sanayiciler. Sen yaşanan krizin adil dağılmasını istiyorsan dolar bazında verdiğin ihaleleri TL bazına çevireceksin.

Sivas Kongresi’nin 100. yılı

— 27 Haziran 1919. Atatürk’ün Sivas’a ilk gelişidir. Sivas’ın Mustafa Kemal Atatürk’e vermiş olduğu değer kayda değerdir. 4 Eylül’de Sivas Kongresi gerçekleşir. Sivas Kongresi’nde alınan kararlar önemlidir. Milli sınırlar içinde vatan bir bütündür der. Kuvayi Milliye burada egemen bir güç olarak milletimizin önüne konuluyor. Manda kabul edilemez der. Uzun tartışmalar sonra Gazi Mustafa Kemal kongre başkanlığına seçilir.


CHP’nin ilk kurultayı

— CHP’nin ilk kurultayı  Sivas Kongresi’dir. Parti kurulmadan önce kongresini yapan dünyadaki tek partiyiz. Mücadele kutsal bir mücadeledir. Bizim eksenimiz bağımsızlıktır, kalkınmaktır, büyümektir. Bizim eksenimiz altı oku ile belirlenmiştir. Gazi Mustafa Kemal bunu ifade eder ve ilk kurultayımız 1927’dir der.

— 21 Ekim 1920 TBMM beyannamesi. Çoğu milletvekili arkadaşımızın bundan haberi yoktur. 1920’de TBMM öyle bir beyanname yayınlıyor ki.. TBMM kendi ordusunun hangi azim ve kararlılıkla yola çıktığını anlatıyor. TBMM halkın yoksulluk sebeplerini ortadan kaldırmayı başlıca hedef koyar. Buna göre sosyal kardeşliği hakim kılarak halkın ihtiyaçlarına göre bir örgütlenme yapılacaktır.

Sanayi Devrimi’ni kaçıran imparatorluk

— Cumhuriyet kurulur. Bir borç batağına saplanan bir imparatorluk vardır. Osmanlı  sanayi dönemini kaçırmıştır. Atatürk 1935’te “uçurumun ucunda kanlı bir ülke, yıllar sonra saygı ile tanınan bir devlet” diyor.

El insaf gerçekten

— Yaptıkları ilk işlerden biri Aşar vergisini kaldırırlar. 1925 Alpullu Şeker fabrikasını kurarlar. Kayseri’de uçak fabrikasının temeli atılır. Tarım toplumu, tarım okulları kuruluyor. 1928 millet mektepleri kuruluyor. Sekiz yüz bin kişi okuma yazma öğretiliyor. 1930 Merkez Bankası kuruluyor. CHP’nin dikili ağacı var mıydı diyorlar. Bu millete hizmet etti mi diyorlar. El İnsaf gerçekten. 1933’te 1’inci 5 yıllık kalkınma planı devreye konuluyor. 9 yıl sonra Kayseri’de üretilen uçak Ankara’ya geliyor. Türkiye yoksulluğu aşan kendi uçağını üreten 5 ülkeden biri haline geliyor. Eskişehir uçak fabrikası kapandığı dönemde 112 savaş uçağı üretmiştir. Şimdi elinizi vicdanınıza koyun Türkiye uçak ihraç eden bir ülkeden ne oldu da bu duruma düştü.

Osmanlı’nın borçlarını reddetmedi bu ülke

— Osmanlı’nın borçlarını reddetmedi bu ülke. Ereğli Demir Çelik Fabrikasını kurdular 1937’de. Sivas’a  bakın Sivas’ta da var bir fabrika. Kime teslim ettiler kime sattılar? Eğer siz bu fabrikayı çalıştıramıyorsanız bunun sorumlusu siyasi yönetimdir. Türkiye üretmesin istiyorlar. Türkiye ele güne muhtaç olsun diyorlar. 1937 ilk Türk denizaltısının omurgasının işlemi yapıldı. Hani biz hiç bir şey yapmamıştık. Bunu bilmeyenler tarih bilmiyorlar.

— Sanayi devrimini kaçıran bir Osmanlı imparatorluğu’ndan genç Türkiye Cumhuriyetine. Köy Enstitüleri kuruldu. Sanayi oluşunca işçi sınıfı ortaya çıktı.

— Çiftçiyi üretemez hale getirdiler. Her şeyi ithal ediyoruz. Etten tutun mercimeğe kadar. Rezalet, Her vatandaşın düşünmesi lazım. Cumhuriyet tarihini çok iyi anlatabilirsek çok şey kazanmış oluruz.

“Ekonomik krizin ortasındayız”


— Bugün geldiğimiz noktada Türkiye ekonomik olarak sıkıntıdadır. Bir krizin ortasındayız. Biz yine CHP olarak krizin daha başında 13 Ağustos’ta bir basın toplantısı yaptık. Bu krizden şöyle çıkabiliriz dedik, dinlemediler. ‘Kriz yok’ dediler. Bugün kendileri krizin olduğun söylüyorlar. Bugün Türkiye’nin dış politikada da ciddi sorunları var. Bugün pinpon topu gibi Amerika ile Rusya arasında gidip gelen bir Türkiye var.

Görev onayı anketi: Erdoğan’ın oyu 10 puan düştü!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.