Türkiye’den çekileceği konuşulan Netflix, öğleden sonra ABD ile eş zamanlı bir şekilde açıklama yapacağını duyurdu.
Online dizi ve film izleme platformu Netflix’in RTÜK’e lisans başvurusu yapmadığı açıklandı. Türkiye’den çekileceği konuşulan Netflix, öğleden sonra bir açıklama yapacağını duyurdu.
GÜNCELLEME – RTÜK Başkanı’ndan Netflix açıklaması: Lisans başvurusu yaptılar
RTÜK üyesi İlhan Taşçı, lisans almak için Üst Kurul’a başvuran kurumların sayısının 590 olduğunu söyledi. Bilişim avukatı Prof. Dr. Yaman Akdeniz ise bir tweet atarak, Netflix’in lisans almak için RTÜK’e başvurmadığını aktardı.
Bu sabah itibarı ile RTÜK’e yeni Yönetmelik kapsamında İnternet lisansı için başvuran 253 şirket arasında Netflix Türkiye (@netflixturkiye) yok. Netflix kuvvetle muhtemel bugün Türkiye pazarından çıkacağını açıklayacak.
— Yaman Akdeniz (@cyberrights) September 3, 2019
Şu an itibarı ile Netflix Türkiye (@netflixturkiye) RTÜK’e yeni Yönetmelik kapsamında İnternet lisansı için başvuran 336 şirket arasında yok.
— Yaman Akdeniz (@cyberrights) September 3, 2019
Netflix Türkiye, ABD ile eşzamanlı açıklama yapacak
Bu gelişme üzerine Netflix’in kurumsal iletişimini aradık. Türkiye’den çekileceklerine dair iddialarla ilgili sorumuza bir cevap vermeyen yetkililer, Netflix’in halka açık bir şirket olduğunu, ABD’de de konuyla ilgili bilgilendirme yapılması için öğleden sonra eş zamanlı bir açıklama yayınlayacaklarını açıkladı.
NE OLMUŞTU?
1 Ağustos 2019 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmelik” ile Netflix, BluTV ve Puhutv gibi dijital platformlar Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) denetimi kapsamına girdi.
Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmeliğin ilk maddesi ise şöyle;
“Bu Yönetmeliğin amacı; radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetlerinin internet ortamından sunumuna, iletimine, medya hizmet sağlayıcılara yayın lisansı, platform işletmecilerine de yayın iletim yetkisi verilmesine ve söz konusu yayınların denetlenmesine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.”
Kullanıcıların para ödeyerek izlediği platformlarda sansür endişesi
Yukarıdaki maddeye baktığımızda RTÜK’ün Netflix, puhutv, BluTV gibi Türkiye’de faaliyet gösteren dijital yayıncılık platformlarına direkt olarak müdahale edebileceğini görüyoruz.
Ayrıca radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetlerini sadece internet ortamından sunmak isteyen medya hizmet sağlayıcıları RTÜK’ten yayın lisansı alacak. Bu yayınları internet ortamından iletmek isteyen platform işletmecileri ise yine aynı şekilde RTÜK’ten yayın iletim yetkisi alacak.
Yönetmelikte yer alan 4. maddede ise “programların içeriği ve seçimi ile radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde bir yayın akış çizelgesi, isteğe bağlı yayın hizmetlerinde ise bir katalog içinde sunulmasına ilişkin düzenleme ve kontrol yetkisine sahip olmak” ibaresi yer alıyor.
Böylece dijital yayıncılığın kısa bir zaman sonra geleneksel televizyon izlemekten bir farkı kalmayacağını yorumları yapılıyor.
Yönetmeliğin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.