Netflix Türkiye’nin çekileceği iddiaları sonrası açıklama yapan RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Netflix’in de lisans başvurusu yapan kurumlar arasında olduğunu söyledi.
RTÜK’ün dijital alanlarda yayın yapmak için lisans zorunluluğu getirmesi ardından Üst Kurul’a başvuruda bulunmadığı belirtilen Netflix’e ilişkin yeni gelişme yaşandı.
Netflix’in Türkiye’den çıkacağı iddiaları hakkında konuşan RTÜK üyesi İlhan Taşçı “Ben Netflix müracaat etti diye biliyorum. Bana gelen bilgi bu yönde” diye konuştu.
RTÜK Başkanı: Netflix lisans başvurusu yaptı
RTÜK Başkanı Şahin, Netflix’in de lisans için başvuranlar arasında olduğunu ifade etti.
Milliyet gazetesi yazarı ve müzisyen Sina Koloğlu sosyal paylaşım sitesi Twitter’dan yaptığı açıklamada Netflix’in Türkiye pazarından çekilmeyeceğini açıklamıştı.
Koloğlu şu ifadeleri kullandı:
“Bugün televizyona dair gündemde olan konu ‘Netflix Türkiye’den gidecek mi, kalacak mı?’
RTÜK’e başvurmadıkları yönünde haberler vardı. Merak ettim sordum. ‘Başvuruyorlar. Çekilmeleri sözkonusu değil’ cevabını aldım.”
Bugün televizyona dair gündemde olan konu ‘Netflix Türkiye’den gidecek mi, kalacak mı?’
RTÜK’e başvurmadıkları yönünde haberler vardı. Merak ettim sordum. ‘Başvuruyorlar. Çekilmeleri sözkonusu değil’ cevabını aldım. pic.twitter.com/J4ua1aZN0M— Sina Koloğlu (@kologlusina) September 3, 2019
NE OLMUŞTU?
1 Ağustos 2019 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmelik” ile Netflix, BluTV ve Puhutv gibi dijital platformlar Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) denetimi kapsamına girdi.
Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmeliğin ilk maddesi ise şöyle;
“Bu Yönetmeliğin amacı; radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetlerinin internet ortamından sunumuna, iletimine, medya hizmet sağlayıcılara yayın lisansı, platform işletmecilerine de yayın iletim yetkisi verilmesine ve söz konusu yayınların denetlenmesine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.”
Kullanıcıların para ödeyerek izlediği platformlarda sansür endişesi
Yukarıdaki maddeye baktığımızda RTÜK’ün Netflix, puhutv, BluTV gibi Türkiye’de faaliyet gösteren dijital yayıncılık platformlarına direkt olarak müdahale edebileceğini görüyoruz.
Ayrıca radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetlerini sadece internet ortamından sunmak isteyen medya hizmet sağlayıcıları RTÜK’ten yayın lisansı alacak. Bu yayınları internet ortamından iletmek isteyen platform işletmecileri ise yine aynı şekilde RTÜK’ten yayın iletim yetkisi alacak.
Yönetmelikte yer alan 4. maddede ise “programların içeriği ve seçimi ile radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde bir yayın akış çizelgesi, isteğe bağlı yayın hizmetlerinde ise bir katalog içinde sunulmasına ilişkin düzenleme ve kontrol yetkisine sahip olmak” ibaresi yer alıyor.