Salça nasıl yapılır? Sağlıklı domates ve biber salçası tarifi

Salça nasıl hazırlanır? Hangi malzemeler kullanılır? Uzmanından sağlıklı domates ve biber salçası yapımı konusunda püf noktalar ve dikkat edilmesi gerekenler…

Salça nasıl yapılır? Sağlıklı domates ve biber salçası tarifi
Salça nasıl yapılır? Sağlıklı domates ve biber salçası tarifi

Kışa hazırlık için ev yapımı salça yapmak isteyenler kolları sıvadı. Medical Park Tarsus Hastanesi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Özyaman, sağlıklı salça yapmaya mevsiminde organik domates tercih edilerek başlanması gerektiğini söyledi.

Metal kaşık ile karıştırmayın, kısık ateşte kaynatın, kaya tuzu kullanın…

Metal kaşık ile karıştırmak, salçanın kısa sürede küflenmesine sebep olur. Bu nedenle mutlaka kaynar suya batırılmış, tahta kaşık kullanmalısınız. Salça kilo aldırmaz ancak içeriğindeki yüksek tuz oranı nedeniyle tansiyon ve kalp rahatsızlığı olan kişilerin yemeklerinde salça kullanmaması gerekir.


Domates salçası tarifi

Domates salçası tarifi
Domates salçası tarifi, hazırlanışı, malzemeler ve püf noktalar
  • Domatesleri iyice yıkayıp soymadan dörde bölün ve robottan geçirin.
  • Bütün domatesleri robottan geçirdikten sonra tencereye aktarın ve kısık ateşte kaynatmaya başlayın.
  • Domatesler kaynadığı esnada tahta bir kaşık yardımıyla ara sıra karıştırın.
  • Salçanın suyu çekildiğinde ve kıvamı koyulaştığında bir el blender’ı yardımıyla yeniden tüm malzemeyi pürüzsüz bir kıvam alana dek iyice ezin.
  • İçine 3-4 çorba kaşığı kadar kaya tuzu ilave edin.
  • İyice karıştırdıktan sonra tepsilere paylaştırıp üstüne ince bir tülbent koyarak güneşte kurumaya bırakın.
  • Salça yaparken fazla güneşe maruz kalan domatesler salçanın rengini bozabilir. Doğru bir şekilde domatesleri kurutmak için 9.00-11.00 veya 15.00-17.00 saatleri arasında domatesleri güneşe çıkarabilir ve kolayca kurutabilirsiniz.

Çukurova’nın vazgeçilmez lezzeti: Biber salçası

Çukurova'nın vazgeçilmez lezzeti: Biber salçası
Çukurova’nın vazgeçilmez lezzeti: Biber salçası

Çukurova yöresinde en çok biber salçası kullanılır. Salça yapımında kullanılan kırmızı biberin faydası ise saymakla bitmez. Tam bir C vitamini deposudur.


Biber salçası, içeriğindeki kapsaisin maddesi diyabeti önler ve kötü kolesterolün düşürülmesinde etkilidir. Yakılan enerji miktarını arttırarak zayıflamaya yardım eder.

Erkeklerde cinsellik hormonlarını artırdığı bilinmektedir. Yüksek düzeyde A vitamini sayesinde göz sağlığı açısından da faydalıdır.

Biber salçası tarifi

  • Biber salçası yaparken seçtiğiniz biberlerin taze ve bol etli olmasına dikkat edin.
  • Biberlerin saplarını ve çekirdeklerini iyice ayıklayın.
  • Hepsini iri parçalar halinde doğrayıp aralarına kaya tuzu serperek tencereye aktarın.
  • Az miktarda sıcak su eklediğiniz malzemeleri pişirin.
  • Suyunu süzdüğünüz biberlerin posasını tel süzgeçten geçirin ya da biberleri el blender’ı ile püre haline gelene kadar çekin.
  • Ardından biber püresini kurutmaya başlayın. Bunun için tuz eklediğiniz salçanızı geniş tepsilere koyup güneşte ya da fırında kurutabilirsiniz.
  • Güneşte kurutacaksanız üzerine temiz bir örtü örtmeyi unutmayın. Kurumakta olan salçalarınızı üstlerinin kabuk bağlamaması için günde birkaç kez tahta kaşıkla karıştırmayı ihmal etmeyin.

Salçayı nasıl saklamak gerekir?


Salçanın uzun süre saklanması için buzdolabında korunması gerekmez. Salçanın küflenmesini engellemek istiyorsanız, kuru ve serin bir yerde, örneğin kilerde saklamanız yeterlidir. Salçayı uzun süre küflenmeden saklamak için yapacağınız bir başka işlem ise cam kavanoza aktardıktan sonra üzerine bir miktar zeytinyağı dökmenizdir. Bu işlem salçanın bozulmasını ve küflenmesini önleyecektir.

Yoğurt mayalama nasıl yapılır? 5 adımda sağlıklı ev yoğurdu tarifi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.