Mısır’ın Altın Firavun lakaplı firavunu Tutankamon tabutunun dış bölümü 97 yıl sonra ilk kez görüntülendi. Bulunduğu 1922’den beri ilk defa restorasyon çalışmaları için gün yüzüne çıkarılan 3 bin 300 yıllık tabutun üzerindeki işlemeler firavun hakkında birçok bilgi veriyor.
Antik Mısır’ın 18’inci kralı Tutankamon’un tabutunun dış bölümü ilk kez görüntülendi… 8 yaşından 19 yaşına kadar ülkeyi yöneten ve Altın Firavun lakabıyla bilinen Tutankamon tabutunun dış yüzeyi restorasyon çalışmaları dolayısıyla yıllar sonra gün yüzüne çıkarıldı.
1922’de bulunduktan sonra sterilizasyon çadırında tutulan ve o zamandan beri sadece yetkili personelin gördüğü tabutun dış yüzünün fotoğrafını uluslararası ajanslar dünyaya servis etti. Tabutun dışındaki tahta parça üzerine ince bir şekilde işlemeler yapıldığı görülüyor.
97 yıl boyunca sağlam bir şekilde kalan tabutun Kahire açıklarında tutulduğu belirtilirken yetkililer, “Tabutun en iç kısmı saf altından, orta kısmı ahşaptan yapılmış. Kakmalar da çok renkli camdan imal edildi” ifadesini kullandı.
3.300 yıllık tabutun dış yüzeyinin ilk defa çıkarıldığı belirtilirken, “1922 yılında İngiliz arkeolog Howard Carter tarafından keşfedilen mezar, Antik Mısır döneminde bir soyluya ait ilk mezardı” açıklamasını yaptı. Restorasyon ve inceleme işlemleri sonrasında tabutun Kahire Müzesi’nde sergileneceği belirtildi.
Tutankamon laneti
Mısır Hanedanı’nın 18. firavunu olan Tutankamon aslında Mısır tarihindeki önemli hükümdarlardan biri değildir ve 19 yaşında aniden hayatını kaybetmiştir. Onu bu kadar ünlü yapan 1922 yılında Krallar Vadisi’ndeki mezarlığının keşfedilmesidir.
Tutankamon mezarı keşfedildiğinde mezar hiç soyulmamış ve hazinesi yerli yerinde duruyordu. Bu Tutankamon’u diğer firavunlardan ayıran önemli özelliklerinden birisiydi fakat en önemlisi değildi. Çünkü en önemli özelliği mezarının açılmasıyla birlikte ortaya çıkan lanet dedikodularıydı.
Mezarın keşfi
İngiliz arkeolog Howard Carter 1 Kasım 1922 günü Krallar Vadisi’nde hiç kazılmamış bir alan keşfeder ve şaşırtıcı bir şekilde bunun bir giriş olduğunu fark eder. 26 Kasım’da kızı Lady Evelyn ile birlikte içeri girmeyi başaran Carter, gördüklerine inanamaz.
Mezar Mısır firavunu Tutankamon’a aittir ve firavunun mumyasının olduğu altın sandukanın yanında paha biçilmez hazineler durmaktadır.
Bu keşifle birlikte esrarengiz olaylar da birbirini seyretmeye başladı.
1) Carter’ın çok sevdiği, uğurlu kanaryası nereden geldiği belli olmayan bir kobra yılanı tarafından yendi. Kobra yılanı Mısır hükümdarlarının simgesi olarak kabul edilir.
2) Mezarlığın bulunmasından birkaç hafta sonra kazıların finansal desteğini sağlayan İngiliz Lordu Carnavron’un sağlık durumu kötüye gitmeye başladı. Kan zehirlenmesi olduğu açıklanan Lord kısa bir süre sonra vefat etti. Eş zamanlı olarak Lord’un köpeği Susie’nin de ulumaya başladığı ve öldüğü söylendi. Lord’un ölümüyle birlikte lanet dedikoduları da şiddetlendi.
Bu dedikoduların en temel dayanağı ise Firavun’un mezarındaki hiyeroglif yazısıydı. Yazı şöyle diyordu:
“Firavunun mezarına her kİm dokunursa ölümün kanatları onu saracaktır.”
3) Amerikalı milyarder George Jay Gould, mezarı ziyaret etti ve aynı gün aniden ateşlenerek öldü.
4) A. C. Mace, Arkeolog Carter’ın yardımcılarından birisiydi. Ateş nöbetlerine tutulunca işi bıraktı ve 1928’de öldü.
5) Richard Bethell ise Arkeolog Carter’in bir diğer yardımcısıydı ve 45 yaşında kan dolaşımı yetersizliğinden öldü.
6) Radyolojist Archibald Reid, Tutankamon’un kaç yaşında olduğunu bulmak için X ışınları ile mumyada incelemeler yapıyordu. İngiltere’ye döndükten kısa bir süre sonra öldü.
7) Lord Carnavron’un arkadaşı da cenazeye katılmak için geldiği Mısır’da, firavunun mezarını görmeye gitti ve 12 saat sonra yüksek ateşten öldü.
Bu ölümlerin ardından mezarlarda zehir üreten bir tür bakterinin olabileceği iddia edildi ancak bu hiç bir zaman kanıtlanamadı.
Lanet dedikoduları Tutankamon’un mezarına olan ilgiyi iyice artırdı.
Tutankamon’un mezar kalıntıları 1972 yılında Londra’da ve daha sonra Amerika’da sergilendi ve bu süre zarfında da gizemli ölümler yaşandı.
Mısır Eski Eserler Bölümü Müdürü Dr. Gamaleddin Mehrez, bütün bu gizemli ölümlerin insanları tedirgin edebileceğini, ancak lanete kesinlikle inanılmaması gerektiğini söylemişti. Mehrez’in bu sözlerinin üzerinden dört hafta geçti ve 52 yaşında hayatını kaybetti.
Yaşanan bu olayların üzerinden yıllar geçti fakat Mısır’ın en genç firavunlarından Tutankamon’un şöhreti gündemden hala düşmedi. Bu gizemli mezar hala birçok soruyu bünyesinde barındırıyor.
Tutankamon Mezar Odası
Mısır’da yaşamış firavunlardan Tutankamon’un mezarı bulunduğunda, kapısı bu şekilde kilitlenmiş haldeydi. M.Ö. 1323 yılında ölen Firavun Kral Tutankamon’un mezarı 1922’de keşfedildiğinde, kapısındaki halatlarla bağlanmış ve mühürlenmiş kilit, aradan geçen 3245 yıla rağmen hala sağlamdı. Kapının üstündeki mühürlü kilit, İngiliz kaşif Howard Carter’ın ekibindeki fotoğrafçılar tarafından böyle görüntülendi.
Tutankamon’un mezarı iki odadan ve ilk odaya inen bir merdivenden oluşuyordu. İlk odada bir at arabası, Tutankamon’un tahtı ve bunlar gibi Tutankamon’un hayattayken kullandığı paha biçilemez eserler vardı.