Araçta sigara içilmesini yasaklayan kanun ve zamlarla ilgili halk ne düşünüyor?

Araç içerisinde sigara içilmesini yasaklayan kanun hakkında halk ne düşünüyor? Sigaraya bağlı hastalıklar ücretsiz sağlık hizmetleri kapsamından çıkarılmalı mı? Zamlar sigara içenleri nasıl etkiledi?

Araçta sigara içilmesini yasaklayan kanun ve zamlarla ilgili halk ne düşünüyor?
Araçta sigara içilmesini yasaklayan kanun ve zamlarla ilgili halk ne düşünüyor?

NG Araştırma şirketi bu soruların cevaplarını aradığı araştırmasını, 9-11 Ekim 2019 tarihleri arasında, online araştırma platformu benderimki.com internet sitesinde, 15 yaş üzeri, Türkiye geneli 2022 kişi ile gerçekleştirdi.

Sigara içmeyenler arabada sigara içilmesini yasaklayan kanundan memnun!

Arabada sigara içilmesini yasaklayan kanunla alakalı sigara içenlerin ve içmeyenlerin düşünceleri oldukça farklı. Sigara içenlerin %45’i bu değişikliği olumsuz, %28’i ise kısmen olumlu olarak değerlendiriyor. Sigara içmeyenlerin yarısından fazlası ise arabada sigara içilmemesine tam destek veriyor.


Kapalı alanlarda sigara içilmesini yasaklayan kanuna her yerde uyulmuyor!

Araştırmaya göre her 4 kişiden 1’i kapalı alanlarda sigara içilmesini yasaklayan kanuna uyulmadığını düşünüyor. Yaklaşık her 5 kişiden 3’ü ise kapalı alanlarda sigara içilmesini yasaklayan kanuna kısmen uyulduğunu düşünüyor.

Kamunun genel hizmetine açık alanlarda sigara içilmesi, içmeyenleri rahatsız ediyor!

Sigara içenler her ne kadar çıkan yasalardan sonra çok kısıtlanmış olduklarını düşünseler de sigara içmeyenler için ne kadar rahatsızlık verdiklerinin çok farkında olmayabilirler. Öyle ki araştırmanın bir diğer sonucuna göre sigara içmeyenlerin yaklaşık yarısı park, sahil şeridi, orman, hastane bahçesi vb. yerlerde sadece belirlenen alanlarda sigara içilmesi gerektiğini düşünüyor. Sigara içmeyen her 5 kişiden 2’si ise bu alanlarda genel olarak sigara içilmesinden rahatsız oluyor.

Sigara konusunda bilinçlendirme eğitimine sıcak bakılıyor!

Sigara içenlerin bırakması ve azaltması üzerine yapılan birçok çalışma var. Bilinçlendirme çalışmalarının bir parçası olarak zorunlu eğitim fikri sorulduğunda insanlar genel olarak sıcak bakıyorlar. Sigara içenlerin 5 senede 1 katılmak zorunda olduğu, sigaranın kendilerine, ailelerine ve çevrelerine olan zararlarını anlatan, devlet tarafından sağlanan zorunlu bir bilinçlendirme eğitimi olmasına sıcak bakılıyor. Her 4 kişiden 3’ü sigaranın zararlarının anlatıldığı bir eğitimin olması gerektiğini düşünüyor. Sigara içen her 3 kişiden 1’i ise bu eğitimin gereksiz olduğunu düşünüyor.


Sigara kaynaklı hastalıkların tedavisi devlet güvencesi kapsamında kalmalı!

Her 3 kişiden 2’si sigara kullanımı kaynaklı hastalıkların, devletin sağladığı ücretsiz sağlık hizmetleri kapsamında olmasını savunuyor. Bu oran sigara içmeyenlerde biraz düşüş gösterse de yarısından fazlası kapsamda olmasını destekliyor.

Zamlardan sonra her 3 kişiden 1’i daha az sigara içiyor!

OECD’nin 2018 yılı raporuna göre, Türkiye %26,5 sigara kullanım oranıyla OECD ülkeleri arasında 2. sırada yer alıyor.1 Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yayımladığı 2018 yılı tütün mamulü istatistikleri, bir önceki yıla göre sigara satışının %12 arttığını gösteriyor.2

2019 yılı içerisinde sigaraya üst üste yapılan zamların alışkanlıkları değiştirdiği araştırma sonuçlarında görülüyor. Sigara içen yaklaşık her 3 kişiden 1’i zamlar sonrası daha az sigara içtiğini belirtiyor. Zamlar sonrası sigarayı azaltanların yanı sıra daha uygun fiyatlı markalara yönelenler de dikkat çekiyor. Sigara içenlerin %47’si zamlar sonrası daha uygun markaları tercih ettiklerini belirtti.


Kaynaklar:

Sigarada kara paket (tek tip paket) uygulaması


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.