Vergi ve SGK borcu olan işletmelere 30 Eylül Pazartesi gününden itibaren elektronik haciz (e-haciz) yapılmaya başlandı. Banka hesapları bloke ediliyor, araçlara haciz geliyor.
Toplam üç günlük sürede e-haciz gönderilen mükellef sayısının 2.5 milyona ulaştı. Mükelleflerin banka hesapları bloke edildi. Hacizlerin, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın aynı gün yaptığı Yeni Ekonomik Program’ı (YEP) sunumunun hemen ardından başlaması ise dikkat çekti.
Sözcü Gazetesi’nde yer alan habere göre; Albayrak daha önce temmuz ayı sonunda yaptığı açıklamada; “Vergi ve prim borcu yapılandırma talepleri geliyor. Farklı dönemlerde farklı ihtiyaçlara uygun adımlar atılabilir” diyerek, yapılandırmaya yeşil ışık yakmıştı. Bu açıklama iş dünyasından olumlu karşılık görmüş, gerekli adımların bir an önce atılması gerektiği ifade edilmişti. Ancak, geçen süre içinde herhangi bir yapılandırma programı yapılmadı. Bakan Albayrak da pazartesi günü yaptığı YEP sunumunda borç yapılandırmasına değinmedi.
Banka hesaplarına ve araçlara e-haciz uygulaması
Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Nedim Türkmen; “Son 3 gündür borcunu ödeyemeyen yaklaşık 2.5 milyon vergi mükellefi, 800 bin civarında SGK borcunu ödeyemeyen şirket ya da kişilere elektronik haciz yolladılar. Her ikisinin borcu toplamda 150 milyar TL’yi buluyor. Bütün bankalardaki hesaplarına haciz gönderdiler. Önce yapılandırma çıkartacağız diye vatandaşı rahatlattılar, sonra çıkarmayacağız deyip aynı gün bastılar bütün hacizleri” dedi.
E-devlet’ten sorgulanabiliyor
Banka Hesaplarına ve araçlara uygulanan Elektronik Haciz Sorgulama (e-haciz Banka)
Olayın aybaşına denk gelmesiyle firmaların maaş ödemelerinin aksadığını söyleyen Türkmen, ayrıca bankaların kredileri de geri çağırabileceklerini belirtti.
Haciz öncesi ödeme emri dahi gönderilmediğini vurgulayan Türkmen; “Zaten işler, tahsilatlar kötü. Bu böyle son darbe oluyor. Hesabında para olan mükellef de pek bulamayacaklar. Sen umduğun tahsilatı yapamayacaksın ama işletmelerin iflas etmesine neden olacak hamle yapıyorsun” dedi.