Türkiye’de her beş öğrenciden biri lise 1’de sınıfta kalıyor!

2017-2018 ve 2018-2019 öğretim yıllarında, öğrencilerin yüzde 17.67’sinin 9. sınıftan 10. sınıfa, yüzde 4.51’inin 10. sınıftan 11. sınıfa, yüzde 5.44’ünün de 11. sınıftan 12. sınıfa geçemediği belirtildi.

Türkiye de her beş öğrenciden biri lise 1 de sınıfta kalıyor!

Cumhuriyet gazetesinden Figen Atalay’ın haberine göre , 9. sınıfta yoğunlaşan sınıf tekrarı yani ‘sınıfta kalma’, eğitim sisteminin çözülemeyen temel sorunlarından biri. 2017-2018 ve 2018-2019 öğretim yıllarında, öğrencilerin yüzde 17.67’si 9. sınıftan 10. sınıfa, yüzde 4.51’i 10. sınıftan 11. sınıfa, yüzde 5.44’ü de 11. sınıftan 12. sınıfa geçemedi.

9. sınıftan 10. sınıfa geçemeyenlerin yüzde 98.24’ü meslek lisesi yüzde 1.76’sı genel liselerde okuyan öğrencilerden oluşuyor. Kızların oranı yüzde 42.49 erkeklerin oranı ise yüzde 57.51.



Eğitimci Alaaddin Dinçer, “Liselerin dört yıla çıkarılmasından bu yana 9. sınıfta sınıf tekrarında yoğunlaşma var. 9. sınıftan 10. sınıfa geçmeyi başaranlar, ortaöğretim programları arasında yatay geçiş yapabiliyor ve güçlü bir ortaöğretim temeli oluşturmayı amaçlayan ve bu yönüyle ortak dersler okutulan 9. sınıf bir tür ‘eleme sınıfı’ işlevi görmektedir. O nedenle 9. sınıfı, okunan dersler dahil bütün yönleri ile ele alıp yeniden yapılandırmak, yeni bir hal ve yol bulmak gerekmektedir” dedi.


Dinçer’in 40 ildeki 2017-2018 öğretim yılının 9. sınıf öğrenci sayısı ile 2018-2019 öğretim yılının 10. sınıf öğrenci sayısının karşılaştırmasını yaptığı çalışmaya göre, Van’da sınıf tekrarı oranı yüzde 50.23, Ağrı’da yüzde 35.84, Şanlıurfa’da yüzde 33.21, Muş’ta yüzde 30.16, Hakkari’de yüzde 29.30, Mardin’de yüzde 27.57.

Neden sınıfta kalıyorlar?

  • Anne-babaların sosyo ekonomik, kültür ve eğitim düzeyleri,
  • Aile içi iletişimsizlik,
  • Anne-babaların çocuk yetiştirme tarzı,
  • Dil bariyeri ve dil problemleri,
  • Çocuk işçiliği ve erken yaşta zorla evlendirilmenin bu illerde yaygın olması ve bu soruna hâlâ somut ve kalıcı çözümler bulunmamış olması,
  • Okula ve eğitime karşı yaşanan güven kaybı ve bundan kaynaklanan yurttaş ilgisizliği,
  • Köyden kente göç olgusunun yarattığı travma ve bu travmadan kaynaklı sosyal uyumsuzluklar,
  • Kalabalık aile ortamları ve aile içi şiddet, barınma beslenme ve çalışma ortamı sorunları,
  • Öğrencinin görme, işitme, konuşma ve benzeri sağlık sorunları, öğrencinin psikolojik durumu,
  • Zihinsel, bilişsel, duygusal ve sosyal açılardan yeterli ölçüde gelişmemiş olma,
  • Kendine güvenin azlığı, sosyal becerilerin ve iletişim becerilerinin gelişmemiş olması, kaygı.

MEB: 10 öğrenciden 4’ü okuduğunu anlamıyor


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.