Özel üniversitelerde her bölüme 2 araştırma görevlisi zorunluluğu

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), vakıf üniversitelerinde dördüncü sınıfı olan bölümlerde en az 2 (iki) araştırma görevlisi çalıştırmayı zorunlu hale getirdi.

YÖK özel üniversitelerde her bölüme en az 2 araştırma görevlisi zorunluluğu getirdi
YÖK özel üniversitelerde her bölüme en az 2 araştırma görevlisi zorunluluğu getirdi

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından yayımlanan 11 inci Kalkınma Planında (2019-2023) vakıf yükseköğretim kurumları ile ilgili yer alan “Politika ve Tedbirler” arasında; “562.3. Vakıf yükseköğretim kurumlarında araştırma görevlisi sayısının artırılması için gerekli düzenlemeler yapılacaktır.” hedefi bulunmaktadır.

Bu hedef doğrultusunda; Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından vakıf yükseköğretim kurumları ile ilgili bir dizi kararlar alınmaya başlanmıştır.


Bunlardan birisi; Dördüncü sınıfı bulunan her bir lisans programı için (tıp, diş hekimliği ve eczacılık için ayrıca düzenlemeler olduğundan bunlar hariç) en az 2 (iki) araştırma görevlisi istihdamı zorunlu olmuştur. Şayet vakıf üniversitesi bu koşulu sağlamıyorsa, bu programların kontenjan artırma talepleri dikkate alınmayacaktır.

Ayrıca, vakıf üniversitelerinin kontenjan taleplerinin değerlendirilmesi için dördüncü sınıfı (son) bulunan programlar için 4 öğretim üyesinin istihdamı zorunlu hale getirilmiştir. Araştırma görevlisi istihdam şartından, lisansüstü öğrencilerinin toplamının yüzde 30’unu ücretsiz olarak okutan ve yetiştiren vakıf üniversiteleri muaf tutulmasına da karar verilmiştir.

İlave olarak devlet ve vakıf üniversiteleri ile ilgili alınan diğer kararlar ise şu şekilde;


-Toplam öğrenci gelirinin en az yüzde 1’i kadar Ar-Ge bütçesi ayırmayan vakıf üniversitelerinin kontenjan artırma talepleri değerlendirmeye alınmayacaktır.

-Kontenjanı 80 ve üzerinde olan Vakıf MYO’ların ön lisans programlarında kadrolu öğretim elemanı sayısı şartı 3’ten 4’e çıkarılmıştır. Bunun yanında ön lisans programlarındaki öğretim elemanlarından beceri sahibi uzmanların yanı sıra en az ikisinin tezli yüksek lisans veya birisinin doktora derecesine sahip olması şartı getirilmiştir.

-Tezli yüksek lisans ve doktora programlarından her birine en çok 15, tezsiz yüksek lisans programlarına ise en fazla 30 kontenjana kadar öğrenci alım ilanının ilgili vakıf üniversitesince yapılması uygulamasına devam edilecektir. Ancak bu rakamlardan fazla öğrenci alınmak istenmesi halinde bu durum YÖK’ün iznine bağlanmıştır.


– Doktora düzeyinde aranılan altı asgari kadrolu öğretim üyesinin ikisinin yabancı uyruklu olabileceğine yönelik karar alınmıştır.


 

Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.