Trump’ın “Türk ekonomisini yok ederim” tweetinden sonra Dolar/TL’de şok artış!

Türkiye’nin Suriye’ye sınır ötesi herekat hazırlığı yapması sonrası Dolar/TL’de yukarı yönlü hareket meydana geldi. Bu hareketlenmeyi ABD Başkanı Trump’ın ‘Türk ekonomisini yok ederim’ mesajı daha da yukarı taşıdı. Dolar/TL 5,80’i geçti.

Donald Trump Türk ekonomisini yok ederim twitter paylaşımı sonra Dolar tl şok artış!
Trump’ın “Türk ekonomisini yok ederim” tweetinden sonra Dolar/TL’de şok artış!

Bir süredir aşağı yönlü devam eden dolar kuru Merkez Bankası’nın faiz indirimleri sonrasında da bu seyrini sürdürmüştü. Trump’ın mesajı ve Suriye gerginliği Dolar/TL paritesini tetikledi!

Suriye’deki PKK hedeflerine operasyon yapılmasının gündeme gelmesinin ardından yükselişe geçen Dolar/TL Amerikan Başkanı Trump’ın ‘Türk ekonomisini yok ederim’ sözleri üzerine 5,83’e çıktı.


Dolar/TL ne kadar oldu?

Saat 22:00 itibarıyla Dolar/TL 5,83 seviyelerinden işlem görüyor.

Donald Trump ne dedi?

Trump Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye, benim büyük ve emsalsiz bilgeliğimle sınırları aşmak olarak değerlendirdiğim bir şey yaparsa, Türk ekonomisini yıkıp ve yok edeceğim (daha önce yaptım)” ifadelerini kullandı.

Türkler, Avrupalılar ve diğerleriyle birlikte, yakalanan IŞİD savaşçılarına ve ailelerine göz kulak olmalılar. ABD, herhangi bir kişinin tahmin edebileceğinden çok daha fazlasını yaptı, IŞİD halifeliğinin yüzde 100’ünü ele geçirmek de buna dahil. Şimdi ABD’nin kendi topraklarını koruma zamanı. Şimdi bölgede diğerlerinin, ki bunların bazılarının refah seviyesi çok yüksek, topraklarını korumasının zamanı geldi. ABD ÇOK BÜYÜK!”

ABD, Suriye’de kontrol ettiği hava sahasını Türkiye’ye kapattı

ABD, Suriye'de kontrol ettiği hava sahasını Türkiye'ye kapattı

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğsundaki PKK terör örgütü PYD-YPG’yi temizlemek için planladığı sınır ötesi operasyonun başlaması beklenirken, ABD’den beklenmedik bir tavır geldi. Amerikalı gazeteciler, ABD’nin bölgede hava sahasını Türkiye’ye kapattığını duyurdu. Bu bilginin ardından Pentagon da açıklama yaparak hava sahasının kapatıldığını doğruladı.

ABD’de yayın yapan CNN televizyonunun Amerikan Dışişlerini izleyen gazetecisi Jennifer Hansler, Amerikalı yetkililere dayandırarak paylaştığı tweette, ABD’nin kontrol etmekte olduğu hava sahasını Türkiye’ye kapattığını açıkladı.

Hansler, ABD’li bir yetkiliye dayandırdığı haberinde yetkilinin ‘yakın gelecekte de açmaya niyetimiz yok’ dediğini belirtti.

RUSYA HAVA SAHASINI AÇMIŞTI

Askeri uzmanlar Türkiye’nin yapmayı planladığı sınır ötesi operasyonda kara birliklerine hava desteğinin sağlanmasının hayati bir önem taşıdığı yorumunu yapıyorlar. Türkiye’nin Suriye’nin kuzey batısında daha önce yaptığı Fırat Kalkanı ve Afrin operasyonlarında, o bölgeyi kontrol eden Rusya, hava sahasını operasyonlar sırasında TSK’ya açmıştı.

PENTAGON DA DOĞRULADI

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon tarafından yapılan açıklamada, “Türkiye, Suriye’de görev emrinden çıkarıldı. Gözlem ve keşif bilgileri de verilmeyecek. Türkiye’nin bölgede koordinasyonsuz uçması imkansız hale geliyor” ifadeleri kullanıldı.


Kurtulmuş: Bir savaşa giriyoruz, kazanacağız

Kurban Bayramı tatili kaç gün olacak? İlk açıklama Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'tan geldi. Kurtulmuş, Kurban Bayramı tatilini kast ederek uzun bir tatil olacak yorumunu yaptı.

AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Suriye’nin kuzeyine olası operasyonla ilgili, “Nihayetinde bir savaşa giriyoruz. Buradan terör örgütlerinin temizleneceği, sınırları belli olsa da bir savaşla karşı karşıyayız ve Allah’ın izniyle bu savaşı biz kazanacağız” dedi.

Kurtulmuş, katıldığı canlı yayın programında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkiye için Suriye’nin kuzeyindeki her gelişmenin hayati önemde bir milli güvenlik meselesi olduğunu belirten Kurtulmuş, bu ülkenin toprak bütünlüğünden yana olduklarını vurguladı. Türkiye’nin, Suriye’nin kuzeyinden gelecek bütün terör saldırılarına karşı koyacağını ve orada PYD/YPG gibi hiçbir terör örgütünün varlığına müsaade etmeyeceğini anlatan Kurtulmuş, şöyle devam etti:

“İŞİN SON SAFHASINA GELİNDİ”

“Bu görüşleri her platformda söyledik. Kararlılıkla dile getirdik. ABD birçok alanda müttefikimiz olan bir ülke. Tezlerimizi siyasi ve askeri olarak anlatmaya gayret ettik. İstedik ki terör örgütlerinin buradan temizlenmesini müştereken yapalım. Sonunda bu tezlerimizdeki kararlılığımızı göstermek için Sayın Cumhurbaşkanımız çok net bir şekilde ‘artık sabrımız taşıyor, bir an evvel operasyonlara başlanacaktır’ dedi. Bunlar söylenirken diğer taraftan ABD’liler ile müzakereler yapıldı. İşin son safhasına gelindi.”

“HANGİ SİLAHLARININ NEREDE BULUNDUĞU TESPİT EDİLMİŞ”

Kurtulmuş, Türkiye’nin niyetinin son derece açık olduğunu ve asla işgal niyetinde olmadıklarını ifade ederek, “Suriye’deki hiçbir etnik grup lehine diğerinin aleyhine varlık göstermeyeceğiz. Bizim temel hedefimiz, Suriye’nin, Suriye halkının özgürce yaşayabileceği şekilde dizayn edilmesi, demokratik bir Suriye sürecinin önünün açılmasıdır. Bunun ilk adımı da terör örgütlerinin Suriye’den defedilmesidir.” diye konuştu.

“BU SAVAŞI BİZ KAZANACAĞIZ”

Güvenli bölge sayesinde Suriyeli mültecilerin kendi ülkelerine dönmelerine imkan sağlanacağına dikkati çeken Kurtulmuş, olası operasyonla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

“Nihayetinde bir savaşa giriyoruz. Buradan terör örgütlerinin temizleneceği, sınırları belli olsa da bir savaşla karşı karşıyayız ve Allah’ın izniyle bu savaşı biz kazanacağız. Tabii ki PKK/PYD terör örgütünün çok üstün silahlarla donatılmış olması ciddi bir risktir. Ama bunların hepsinin hesapları yapılıyor. Hangi silahlarının nerede bulunduğu istihbarat birimleri tarafından tespit edilmiştir. Riskleri mümkünse ortadan kaldırmak ya da en aza indirerek bu harekatın yapılacağından milletimiz emin olsun.”

ABD’li senatörlerden Türkiye’ye ambargo tehdidi!

ABD’li senatörler Türkiye’ye’nin Suriye’deki PKK’lı teröristlere karşı hazırladığı operasyon için harekete geçti. Senatörler Türkiye’yi ambargo ve yaptırımlarla tehdit ederken Türkiye’nin NATO’dan çıkarılması dahi gündeme geldi

ABD’li Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham Graham, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Suriye’deki duruma ilişkin Demokrat Senatör Chris Van Hollen ile görüştüklerini belirterek, ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye kararını eleştirdi. Cumhuriyetçi Senatör, “Türkiye’nin Suriye’yi işgal etmesi durumunda, bu ülkeye yönelik iki partinin de destekleyeceği yaptırımlar sunacağız. DEAŞ’ı yok etmek konusunda ABD’ye yardım eden Kürt kuvvetlere saldırırsa, Türkiye’nin NATO üyeliğinin askıya alınması çağrısında bulunacağız” ifadelerini kullandı.

Türkiye’ye yönelik olası yaptırımların gerekirse Trump’ın veto yetkisini aşacak şekilde olmasını beklediklerini kaydeden Graham, “Kürt müttefiklerimizi terk etme ve Suriye’yi Rusya, İran ve Türkiye’ye bırakma kararı radikal İslamcıları kışkırtacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

DEMOKRATLAR VE CUMHURİYETÇİLER TÜRKİYE ÜZERİNDE BİRLEŞTİ

Van Hollen da Graham’ın açıklamasınının ardından yaptığı Twitter paylaşımında, Trump’ın söz konusu kararının “makul olmadığını” savunarak, “Kongre, Türkiye’ye Suriyeli Kürtlere saldırmaları durumunda ağır bir bedel ödeyeceğini açıkça göstermelidir.” görüşünü paylaştı.

AMBARGO TEHDİDİ


Amerikan Senatosu Çoğunluk Lideri Mitch McConnell da uyarısında, Türkiye’nin Suriye’deki Amerikan ortaklarına yapacağı müdahale sonrasında dünya tarafından büyük bir izolasyona maruz kalabileceğini belirtti.

Donald Trump: Türkiye Suriye’de sınırları aşarsa ekonomisini yok ederim


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.