Türkler internette haber okumaktan daha çok video izliyor

Türkiye’deki aktif internet kullanıcılarının yaptıkları en büyük kültürel faaliyet video izlemek. Haber okumak ise video izlemekten sonra ikinci sırada geliyor. İnternetten müzik dinlemek de yaygın faaliyetler arasında yer alırken oyun oynamak daha düşük oran sahip. Türkiye, Avrupa’da internetten en az haber okuyan ülkelerden biri olarak da dikkat çekiyor.

Türkler internette haber okumaktan daha çok video izliyor

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) aktif kullanıcıların internette yaptıkları kültürel faaliyetleri inceledi. Araştırmaya son üç ayda internet kullanan kişiler dahil edildi. Her ülkedeki kullanıcılara internette “haber okumak”, “müzik dinlemek”, “video veya TV izlemek” ve “oyun oynamak veya indirmek” gibi 4 alanda sorular soruldu. Haber okuma verileri 2017 yılını yansıtırken diğer üç veri türü ise 2018 yılına ait.

Türkiye haber okumakta geri sıralarda
İnternetten haber okumakta Türkiye 34 ülke arasında sondan 6. sırada yer aldı. Türk kullanıcıların yüzde 68’i internetten haber okuduğunu bildirdi. 28 AB ülkesinin ortalaması ise yüzde 72 oldu. Haber okumakta zirvede İzlanda (yüzde 95), Norveç (yüzde 93) ve Litvanya (yüzde 93) gelirken sonra sıralarda ise İtalya (yüzde 56), Fransa (yüzde 61) ve Belçika (yüzde 64) geldi.



Türkiye’de video izleme oranı yüzde 81
Türkiye’de son üç ayda interneti kullanan kişilerden yüzde 81’i internet üzerinden video veya TV izlediğini söyledi. AB ortalaması ise yüzde 72 oldu. Türkiye bu alanda 34 ülke arasında 12. sırada yer aldı. En çok video izleyenler İzlanda (yüzde 91) ve Hollanda ile Finlandiya (yüzde 90) olurken, videoya en az ilgi gösteren Romanya (yüzde 26) ve K. Makedonya ile Slovakya (yüzde 45) oldu.

Sadık X kuşağı, optimist Y kuşağı, doğuştan dijital Z kuşağı


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.