En çok radyasyon yayan cep telefonları hangileri?

Alman Radyasyondan Korunma Federal Ofisi tarafından en az ve en çok radyasyon yayan cep telefonları modelleri açıklandı.

En çok radyasyon yayan cep telefonları hangileri?
En çok radyasyon yayan cep telefonları hangileri?

Birçok insan günün büyük bir kısmını cep telefonlarında geçirmekte. Sosyal medyada gezinirken, oyun oynarken veya fotoğraf çekerken zamanımızın önemli bir kısmını geçirdiğimiz cep telefonları için yeni bir istatistik yayınlandı.

Alman Radyasonydan Korunma Ofisi tarafından elde edilen cihaz bilgileri göz önüne alınarak en çok ve en az radyasyon yayan cep telefonları açıklandı.


Avrupa ülkelerinde 2.0, Amerika’da 1.6 üst değerlerinin altında kalan cihazların sağlık için uygun kabul ediliyor. Özgül Emilim Oranı SAR (Specific Absorption Rate) değerleri ölçülen cihazların listesi oldukça dikkat çekici.

En çok radyasyon yayan cep telefonları listesinin ilk üç sırasında Xiaomi bulunuyor. 2017 yılında Google işbirliği ile geliştirilen Mi A1 modelinin 1.75 W/kg emilim değeri ile en çok radyason yayan telefon olduğu görülüyor. Mi A1 modelini sırasıyla Mi Max 3 ve Mi Mix 3 5G modellerinin takip ettiğini görmekteyiz.

Paylaşılan listede son zamanların dikkat çeken telefonu Mi 9T modelinin ve iki iPhone modelinin olduğunu görmekteyiz. Ayrıca paylaşılan listenin %40’ını Çinli firma oluşturmakta.

En az radyasyon yayan cep telefonları listesinin ilk numarası ZTE Axon Elite modeli olduğu açıklandı. 2015 yılında Snapdragon 810 işlemcisi ile marketlere giriş yapan telefonun radyasyon emilim değeri yalnızca 0.17 olarak ölçüldü. Axon Elite modeli ile çok yakın sonuç alan ve ikinci sırada bulunan cep telefonu Samsung Galaxy Note 8.


Paylaşılan listenin %53’ünü oluşturan Samsung, listede 8 cihazı ile birlikte bulunuyor. Samsung’u takip eden bir başka üreticisi ise Nokia oldu. Nokia 6 ile Galaxy Note 10+ cihazını takip eden Nokia, 5 cihazı ile listede kendine yer buldu. (Kaynak: Ömer Şanlı / HWP.com.tr)

En çok radyasyon yayan telefon modelleri:

en çok radyasyon yayan telefon modelleri

Kullanım süresi ve mesafe radyasyonu etkiliyor

Elektrikli cihazların yaydığı radyasyonların bazı ölçütlere göre değişiklik gösterdiğini ifade eden Üsküdar Üniversitesi Elektrik- Elektronik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Şeker; 5 dakika kullandığımız saç kurutma makinasının yaydığı radyasyonu vücudun geri kalan zamanda atabildiğini belirterek çok sık kullanılan cep telefonlarının yaydığı radyasyonun etkilerinin vücuttan atılmasının zor olduğunu belirtiyor.

Elektromanyetik radyasyon, beynin savunma mekanizmasını etkiliyor

Elektromanyetik radyasyon ve insan ruhunun birer enerji olduğunu ifade eden Prof. Dr. Selim Şeker; insanın bir günde harcadığı gücün 40 watt civarında olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Şeker, iki enerjinin birbiri ile etkileşimi sonucu elektromanyetik radyasyonun beyne etki ederek beynin savunma mekanizmasına zarar verdiğini ve beynin kısımlarını girip beyinde Alzheimer, Parkinson gibi hastalıklara neden olduğunu, standardın bin kat altındaki radyasyonların ise nöronların ölmesine sebep olduğunu ve bunun da insan yaşamını tehlikeye soktuğunu söyledi.

Soldaki: Cep telefonu kullanmadan önce - Sağdaki: 15 dakika cep telefonu kullandıktan sonra.
Soldaki: Cep telefonu kullanmadan önce – Sağdaki: 15 dakika cep telefonu kullandıktan sonra.

Cep telefonları sigaradan bile daha zararlı olabilir!

Elektrikli cihazların en tehlikelisinin cep telefonu olduğunu belirten Şeker; herkesin sigara içmediğini ama herkesin telefon kullandığını bu nedenle cep telefonlarının sigaradan bile daha zararlı olduğunu ifade etti.


Cep telefonlarının yaptığı hasarın hücreler üzerinde ve kalıcı olduğunu belirten Şeker; bu zararı telafi edebilmek için vücuda fırsat vermediğimizi bu durumun kalıcı hasarlara neden olduğunu ifade etti.

5G ile gelecek elektromanyetik radyasyon tehlikesi!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.