Erdoğan Trump görüşmesi: Trump’tan Erdoğan’a: Onun büyük hayranıyım

ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında gerçekleşen Beyaz Saray görüşmesi ABD basınında geniş yankı buldu. Aralarında New York Times, Washington Post ve CNN’in de olduğu ABD medyası görüşmeye geniş yer ayırdı. Amerikan basını, Trump’ın Erdoğan’ı karşılamasını ve Erdoğan’a hitaben söylediği sözü manşetlerine taşıdı.

Erdoğan Trump görüşmesi: Trump'tan Erdoğan'a: Onun büyük hayranıyım

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD Başkanı Trump ile dün gerçekleşen temasları Amerikan medyasının en önemli gündem maddelerinden biri oldu. Görüşme New York Times’ta, Trump’ın “Onun büyük bir hayranıyım” sözlerine atıfta bulunularak, “Trump’tan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sıcak karşılama” başlığını kullandı.

Gazetenin muhabiri Michael Crowley’nin haberinde ABD Başkanı Trump’ın son dönemde başlayan Türkiye karşıtı çağrılara kulak asmadığı ve bu tür eleştirileri dinlemediği vurgulandı.


erdoğan trump new york times nyt I'm a big fan

İki liderin görüşmesine geniş yer ayıran gazetelerden bir diğeri ise Washington Post oldu. Hem basılı gazetede hem de dijital edisyonda gelişmeleri anbean okurlarına aktaran Washington Post, “ABD ve Türkiye’nin dostane görüşmeleri var fakat farklılıklar halen mevcut” dedi.

Post’un haberinde, iki ülke arasında kriz yaratan S-400 konusuna ilişkin Trump’ın “Yetkililerimiz çözüm için çalışıyor” ifadeleri yer aldı. Trump yönetiminden üst düzey yetkililerin “Türkiye’nin silahları kutularından çıkarmaması bir çözüm olabilir” dediği de haberdeki bu paragrafta yer aldı.

Wall Street Journal: Büyük ilerleme sağlanamadı

Wall Street Journal: Büyük ilerleme sağlanamadı

Öte yandan ülkenin çok okunan gazetelerinden Wall Street Journal, iki liderin görüşmesinde çok büyük adımlar atılmadığını aktardı. Gazete, “Trump-Erdoğan görüşmesi çok az ilerleme sağladı” başlığını kullandı. Vivian Salama ve Michael R. Gordon imzalı haberde, “Trump ile Türkiye Cumhurbaşkanı arasında uzun zamandır beklenen görüşme Çarşamba günü kilit konularda bir çözüme varamadan sona erdi” ifadesi kullanıldı.

CNN: Bazı parlamenterlerin beklediği karşılama değildi

CNN televizyonundaki haberde ise Trump’ın Erdoğan için kullandığı “Onun büyük bir hayranıyım” ifadesine atıf yapılarak “Bazı Amerikalı parlamenterlerin bu görüşmeden beklediği karşılama bu değildi” denildi.

CNN’in Beyaz Saray muhabiri olan Kevin Liptak, imzalı yazıda, ABD Başkanı Trump’ın “güçlü liderlere” gösterdiği yakınlık konusunda örnekler yer aldı. Yazıdaki en dikkat çekici ifade ise “Ancak hiçbir lider, Erdoğan kadar, Trump’tan istediğini elde edemedi” oldu.

Kevin Liptak bu ifadesine gerekçe olarak, Türkiye’nin Suriye operasyonuna yeşil ışık yakılmasını, S-400 krizinde Trump’ın yaptırım karşıtı tavrını örnek gösterdi.

Reuters: İki lider sorunları çözmeyi başaramadı

Reuters haber ajansı ilişkin kapsamlı haberinde, “iki liderin Ankara-Washington hattında yaşanan sorunları çözmeyi başaramadığını” yazdı.

Ajansa göre; hem Erdoğan hem de Trump, Türkiye’nin Suriye’de ABD’nin Kürt müttefiklerine (terör örgütü PKK) yönelik operasyonu ve Ankara’nın Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın alması gibi birçok konuda yaşanan farklılıkların nasıl üstesinden gelineceğine ilişkin somut ifadeler açıklama yapmadı.

ABD lideri Trump’ın S-400’lerden vazgeçilmesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a baskı yaptığını yazan Reuters, görüşmesi sonrası Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada daha kesin bir dil kullanıldığını belirtti.

erdoğan trump görüşmesi beyaz saray the white house

Beyaz Saray açıklaması: Türkiye kritik önemde

Beyaz Saray açıklamasında, “Diğer cephelerde ilerleme sağlamak için Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın almasıyla ilgili meselelerin çözülmesi hayati önemde” ifadesine yer verildi.


Bildiride, ABD-Türkiye ilişkilerinin yaşadığı sorunları çözmek için doğrudan görüşme ve diplomasiye başvurmanın önemi vurgulanarak, “Türkiye ile işbirliği bölgede ve daha geniş alanda ABD çıkarlarını korumak için kritik öneme sahip” ifadesi kullanıldı.

Beyaz Saray açıklamasında aynen şu ifade kullanıldı:

“Diğer alanlarda ilerleme sağlanabilmesi için, Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemlerine ilişkin konu çözülmeli, savunma ortaklığımız güçlendirilmelidir.”

Suriye konusu bildiride yer almadı

Beyaz Saray tarafından görüşmeye ilişkin açıklanan bildiride, Suriye konusuna hiç girilmemesi de dikkat çekti.

Beyaz Saray’ın ne Suriye’den, ne de Türkiye’nin terör örgütü olarak kabul edilmesini istediği PYD-YPG ile ABD arasındaki ilişkiye hiç değinmemesi, “Suriye konusundaki Ankara-Washington’ın görüş ayrılıkları ve gerginlikler aşılamadı” yorumları yapılmasına neden oldu.

Nitekim ABD Başkanı Donald Trump da, PYD-YPG ile Amerika’nın arasındaki ortaklık ilişkisine hiç girmemeyi tercih etti.

Senatör, Erdoğan ile görüştükten sonra Türkiye karşıtı tasarıyı engelledi

ABD’li Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, dün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile bir araya geldikten sonra Türkiye açısından oldukça kritik bir hamlede bulundu.

Senatör lindsey graham, Türkiye karşıtı ermeni soykırımı tasarısı engelledi

Graham, Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminde yaşanan 1915 olaylarını ‘Ermeni soykırımı’ olarak kabul eden ve Temsilciler Meclisi’nde 29 Ekim’de yapılan oylamayla kabul edilen tasarının Senato’da görüşülmesini engelledi.

Graham: Tarihi yeniden yazmamalıyız

Bunun üzerine Cumhuryetçi Senatör Lindsey Graham, “Senatörler tarihi ballandırmamalı ya da onu yeniden yazmamalı” diyerek tasarının Senato’da görüşülmesini bloke etti.

Senato’da konuşan Graham, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başkan Trump ile Türkiye’nin askeri saldırısıyla Suriye’de karşı karşıya kaldığımız problemler hakkında konuşmak için henüz buluştum. Türkiye ve Ermenistan’ın bir araya gelip bu sorunu halledebileceğini umuyorum” dedi.


Senato yönetmeliğine göre; bir senatör bir yasa ya da karar tasarısının Senato’ya gelmesi için talepte bulunabiliyor. Fakat tek bir senatör de bu talebi engelleyebiliyor.

Erdoğan: ABD ve Rusya sözünü tutmadı, Barış Pınarı Harekatı devam edecek


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.