Futbol dünyasında sosyal medyanın önemi (Benchmark raporu)

Sosyal medya ve futbol, yaşamımızın vazgeçilmez iki büyük parçası… Football Benchmark, Ekim ayında yayınladığı ‘KPMG tool highlights value of social media in the business of football’ başlıklı raporunda futbolcular ve futbol kulüpleri ile sosyal medya arasındaki çarpıcı ilişkiye değinmekte…

Futbol dünyasında sosyal medyanın önemi (Benchmark raporu)
Futbol dünyasında sosyal medyanın önemi (Benchmark raporu)

Endüstriyel futbol, futbol sahalarındaki başarıyı paraya bağımlı kıldığı için futbol kulüpleri futbol sahası dışında da yeşil çimlerdeki kadar çetin bir mücadele vererek seyircilerin ilgisi üzerinden yeni gelir kaynakları üretmeye çalışıyor, eğlence şirketlerini örnek alarak organizasyonlarını küresel markalara dönüştürüyorlar. Artık kulüpler kendi ülkelerindeki taraftarların sağladığı gelirleri yeterli görmüyor, dünya nüfusunun %45’ini oluşturan Çin, Hindistan, ABD ve Endonezya’ya yönelerek taraftar kitlelerini dünya çapına yayıyorlar.

Devler, dünya pastasındaki dilimlerini büyütmek zorundalar… Endüstriyel futbol ülke sınırlarına yaşam hakkı tanımadı.

Sosyal medya, tüm dünyadaki futbolseverlere ulaşmak için en uygun ve en etkin kanal olarak göze çarpmakta. Football Benchmark, kendi geliştirdiği analiz sistemi aracılığıyla Facebook, Twitter, Instagram ve YouTube’de sosyal medya hesabı bulunan 1000 kulübü, ligleri, oyuncuları ve sportif karşılaşmaları inceleme altına alarak federasyonlar, kulüpler ve oyuncuların sosyal medya hesaplarını hiç durmaksızın canlı ve etkin tutup geliştirdiklerini saptamış.


Aşağıdaki çizgede dünya geneli için sosyal medyada en çok ilgi çeken on sportif organizasyonu görebilirsiniz.  

Futbol dünyasında sosyal medyanın önemi (kpmg Benchmark raporu)

Sosyal medyadaki küresel popülarite kulüpler ve oyuncular açısından gittikçe atan bir öneme sahip.

Konuya öncelikle oyuncu açısından bakarsak, sporcular sosyal medyanın transfer piyasasındaki değerlerini arttırdığını ve kendilerine yeni sponsorluk sözleşmeleri sağladığını düşündükleri için sosyal medya hesaplarına oldukça hassas yaklaşmaktalar. Pazarlama uzmanlarından danışmanlık alan yıldızlar genelde alçakgönüllü, duyarlı, komik ve kişisel olma yönünde öneriler alıyorlar. Ayrıca, oyuncuların sosyal medyadaki takipçilerinin ilgisini yeni transfer oldukları kulüplere çektiklerini de gözlemliyoruz.

Konuya kulüpler açısından bakarsak, bir kulübün sosyal medyadaki takipçi sayısının hizmet sağlayıcılar, yatırımcılar ve sponsorların gözünde kulübün değerini arttırarak yayın, maç günü ve ticari gelirlerin gelişmesine katkı sağlayacağının düşünüldüğünü görmekteyiz.

Football Benchmark tarafından elde edilen verilere göre, futbol sahasında kazanılan başarılar sosyal medya hesaplarındaki takipçi sayısında çarpıcı derecede artışlar sağlamakta. Bu konuya ilgili olarak UEFA Şampiyonlar Ligi’nde kazanılan başarılar örnek olarak gösterilebilir. Geçen sezonun yarı finalisti Barcelona 14.6 milyon yeni sosyal medya fanatiği kazanırken, Şampiyon Liverpool grup maçlarıyla final maçının sonuna kadar geçen süre boyunca sosyal medyadaki kanallarına 11 milyon yeni takipçi eklemeyi başardı. Ajax, Şampiyonlar Ligi’nde gösterdiği gerçeküstü performans sayesinde takipçi sayısını 3 milyon arttırdı, sürpriz finalist Tottenham %20 oranında yükseliş göstererek 4 milyon yeni takipçi edindi.

Football Benchmark, dünya futbolunun önde gelen kulüplerinin sosyal medyadaki varlıklarını daha ilgi çekici kılmak için pahalı yatırımlar yapmaktan kaçınmadıklarının da altını çizmiş.


Örnek olarak geçtiğimiz sezon Manchester City, Nissan işbirliği ile ‘Inside City’, Hays Recruitment işbirliği ile ‘Here’s how City line up today!’ başlıkları altında YouTube ve Twitter’de birer seri yayınladı. Geçen yıl İngiltere Kadın Futbol Takımı, 2019 Dünya Kupası kadrosunda bulunan futbolcuların adlarını Twitter’dan; bir grup ünlü insan aracılığıyla, birer birer mesaj olarak yayınladı.

Aşağıdaki çizgede, sosyal medyadaki en popüler ilk beş futbol kulübüyle ilgili ayrıntıları görebilirsiniz.

Birçok kulüp farklı ülkelerdeki taraftarlarına Twitter’de farklı dillerde hesaplar açarak ulaşıyor. Manchester City’nin farklı asya dillerinde ondan fazla hesabı var. AS Roma ise, Batı Afrika’daki taraftarlarıyla, Nijerya’da açtığı Twitter hesabı aracılığıyla iletişim kuruyor. Bunlar dışında, dünya futbolunda belli bir taraftar kapasitesine sahip birçok futbol kulübü Twitter hesaplarından çarpıcı anlar ile ilgili dikkat çekici mesajlar, ilk onbir listesi, gol haberleri, maç skorları, oyuncu değişiklikleri gibi güncel mesajlar yayınlıyorlar.

Cristiano Ronaldo, sosyal medyada en çok takip edilen futbolcu

Sportif performansın yanında süper yıldızlar da bir kulübün takipçi sayısını arttırma doğrultusunda önemli katkılarda bulunabiliyor. Cristiano Ronaldo’nun Juventus’a transferi bu durum için çok iyi bir örnek. Dünyanın en çok izlenen sporcusunun geçtiğimiz sezon Zebralar’a katılması sonucunda kulübün sosyal medya hesaplarındaki takipçi sayısında %62 oranında artış sağlandı ve Beyaz-Siyahlar’ı sosyal medyanın en çok takip edilen dördüncü kulübü durumuna getirdi.

Cristiano Ronaldo, sosyal medyada en çok takip edilen futbolcu

Ronaldo’nun Juventus’a transferi sonucunda Juventus ticari gelirlerini 32.1 milyon avro, maçgünü gelirlerini 14.2 milyon avro yükseltmeyi başardı. Yalnız, söz konusu gelir artışının henüz Ronaldo’nun transfer ve maaş maliyetini karşılayabilecek düzeye ulaşmadığını iletmekte yarar var. ‘Ronaldo etkisi’ önümüzdeki dönemlere ait bütçelerde, yeni ticari ortaklıklar ve sözleşmeler imzalanmasıyla kendisini gösterecek gibi görünüyor.

Oyuncu ile kulüp arasındaki etkileşim tam tersi yönde de yaşanabiliyor. 21 yaşındaki Sırp futbolcu Luka Jovic’in Real Madrid’e transferi de iyi bir örnek olur. Genç yıldız Eintracht Frankfurt’tan Real Madrid’e transfer olduğu gece sosyal medya hesaplarındaki takipçi sayısı 400.000 kişi arttı; bir günden az bir sürede %80 oranında artış gösterdi.

futbol sosyal medya araştırması

Türk futbol kulüpleri sosyal medyada yaratıcı uygulamalar geliştirmeli. 


Ülkemizde futbola duyulan ilginin, özellikle genç kuşaklar arasında, azaldığını görmekteyiz. Genç kuşakların sosyal medyada çok uzun saatler harcadığını dikkate alırsak; asılsız şike iddiaları ve bitip tükenmek bitmeyen saldırgan üsluplar sonucunda yitirilen ilginin geri kazanılması doğrultusunda, sosyal medyanın çok etkili bir araç olabileceğine inanıyorum. Kulüplerimiz, sosyal medya yönetimine profesyonelce yaklaşmalı ve bu alanda uzmanlaşmış kurumlar ile çalışmalıdır.

Süleyman Seba modeli, Beşiktaş’ın kurtuluş reçetesi olabilir


Koray Erdivanlı
1975 yılında İstanbul’da doğdu. 1993 yılında Özel Işık Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1998 yılında Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi (Fransızca) bölümünden lisans derecesi aldı. Western Michigan University ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde MBA dalında yüksek lisans yaptı. 2021 yılında Hacıbektaş Belediyesi tarafından düzenlenen kısa öykü yarışmasında 'Üç Öğüt' adlı öyküsüyle birincilik ödülü; 2022 yılında 25. OŞYAD Geleneksel Şiir Yarışması'nda 'Gurbet' adlı şiiriyle özendirme ödülü kazandı. 2022 yılında 'Yeşil Güller' adlı öykü kitabı ve 'Öfkeli Dargınlık' adlı tiyatro oyunu, 2023 yılında 'Dantelli Tuzak' adlı romanı yayınlandı. Başlıca uğraşlarından biri olan filateli alanında 'Çanakkale Savaşı' ve 'İbn-i Sina' temalı koleksiyonlarıyla beş madalya kazandı. Özel sektörde insan kaynakları alanında yönetici olarak çalışmaktadır. Tarih, spor, sinema ve müzik başlıca ilgi alanları arasındadır.