Greenpeace: İstanbul’da son 40 yılın en sıcak Kasım ayını yaşıyoruz, hiç doğal değil

İstanbul son 40 yılın en sıcak kasım ayını yaşıyor. Ay başından bu yana güneşli ve sıcak günler geçiren İstanbul’da sıcaklık ortalaması 20 derecenin üzerinde. Sebebi ise iklim krizi.

Greenpeace: İstanbul da son 40 yılın en sıcak Kasım ayını yaşıyoruz, hiç doğal değil
Greenpeace: İstanbul’da son 40 yılın en sıcak Kasım ayını yaşıyoruz, hiç doğal değil

Meteoroloji verilerine göre içinde bulunduğumuz kasım ayında İstanbul’daki sıcaklık ortalaması 21.7 dereceyi gördü. Oysaki 1981’den beri yapılan ölçümler İstanbul’da kasım ayının sıcaklık ortalamasının 11.7 derece olduğunu gösteriyor.

Son 50 yılda sıcaklık 1.2 derece arttı

T24’ün haberine göre; İklim değişikliğinin yol açtığı ve doğal olmayan bu durum sadece İstanbul’u kapsamıyor. Meteoroloji verilerine göre Türkiye’nin ortalama sıcaklığı son 50 yılda 1.2 derece arttı. Küçük gibi gözüken bu rakam Türkiye’nin ikliminin değiştiğini gösteriyor.


Türkiye’nin ortalama sıcaklığı 1970-1978 yılları arasında 12,7 derece, 1979-1987 yılları arasında 12,8 derece, 1988-1996yılları arasında 12,8 derece, 1997-2006 yılları arasında 13,4 dereceydi. 2007-2016 yılları arasında ise 13,9 dereceye yükseldi.

Türkiye’de iklim değişikliğinin son haftalardaki görülür etkilerinden bazıları şöyle:

♦ Ekim ayında Türkiye’nin neredeyse tamamında sıcaklıklar mevsim normallerinin üstündeydi.

♦ 2019 yılındaki sıcaklıklar en az 2018 yılındaki sıcaklıklar kadar yüksek seyrediyor.


♦ Türkiye birkaç haftadır şiddetli kuraklığın etkisi altında.

♦ Antalya’da nisan ayında çiçek açması gereken ağaçlar kasım ayında çiçek açtı.

“Türkiye Paris Anlaşması’nı mecliste acilen onaylamalı”

Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Proje Sorumlusu Onur Akgül şöyle konuştu:

“İstanbul’da yaşadığımız bu güneşli günler hiç doğal değil. Kasım ayının bu anormal sıcağı, insan faaliyetiyle derinleşen iklim değişikliğinden kaynaklanıyor. Kömür, doğal gaz ve petrol gibi fosil yakıtların kullanımı ve yüksek karbon salımları sıcaklığı artırıyor, mevsimleri altüst ediyor. İnsan faaliyetleri, halihazırda sanayi öncesi döneme kıyasla gezegenin 1,0 derece ısınmasına sebep oldu.


Türkiye, iklim değişikliğinden en çok etkilenecek bölgelerden birinde yer alıyor. Giderek bir krize dönüşen iklim değişikliği tüm Türkiye’de bize kuraklık ve doğal olmayan afetler olarak geri dönüyor. Bu etkileri yavaşlatmak, bu kötü gidişi durdurmak için Türkiye’nin harekete geçmesi, 3 buçuk sene önce imzaladığı Paris Anlaşması’nı mecliste acilen onaylaması gerekiyor.”

İstanbul barajlarında su seviyesi yüzde 38’e düştü!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.