İş yerinde iki çalışanın sarılması haklı fesih nedeni sayıldı!

İstanbul’da bir tekstil firmasında yaşanan ve mahkemeye taşınan olay, tüm işçileri ilgilendiren emsal bir kararla son buldu. Firmada çalışan bekar iki işçi, mesai saatinin bitiminde diğer işçilerin yanında birbirine sarıldı. Bu durum kameradan iş yerini izleyen patronun dikkatini çekti. Kadın çalışan, olay sonrası istifa etti. Erkek işçi de profesyonel çalışma prensiplerine aykırı davrandığı gerekçesiyle tazminatsız işten atıldı. Ardından işçi Y.Y. soluğu mahkemede aldı. İşçi haklı bulununca karar temyiz edildi. Devreye giren Yargıtay’dan emsal karar çıktı. Mahkemenin kararını bozan Yargıtay, mesai bitiminde bekar iki çalışanın iş yeri sınırları içerisinde birbirine sarılmasını haklı fesih nedeni saydı…

İş yerinde iki çalışanın sarılması haklı fesih nedeni sayıldı!
İş yerinde iki çalışanın sarılması haklı fesih nedeni sayıldı!

Habertürk’ten Yasemin Güneri’nin haberine göre, İstanbul’da bir tekstil firmasında çalışan kadın ve erkek işçi, mesai saatinin bitiminde birbirlerini görünce diğer işçilerin yanında sarıldı. Bekar olan çalışanların mesai bitiminin ardından şirkete ait üretim bölümünün dışında yer alan alışveriş merkezi binasının içerisinde karşılaşıp sarılması, kameradan iş yerini izleyen patronun dikkatini çekti.

Kadın istifa etti, erkek tazminatsız işten atıldı

E.T. adlı kadın çalışan olay sonrası istifa etti. Erkek işçi de iş yeri sınırları içerisinde uygunsuz şekilde göründüğü, profesyonel çalışma prensiplerine aykırı davrandığı gerekçesiyle tazminatsız bir şekilde işten atıldı.


Y.Y. adlı çalışan, aynı işyerinde çalıştığı kız arkadaşıyla mesai bitiminde karşılaşınca sarıldığı için işten atılınca Bakırköy 12. İş Mahkemesi’ne dava açtı. Mahkeme, iş yerine ait kamera kayıtlarını inceledi. İkisi de bekar olan çalışanların, üzerlerinde iş yeri kıyafeti olmadığı ve montlarıyla birbirlerine sarıldıkları kamera görüntülerine yansıdı.

Mahkeme kıdem ve ihbar tazminatının ödenmesine hükmetti ama…

İki çalışanın da mesai saati dışında rızaya dayalı birbirine sarıldığını, işlerini aksatmadıklarını belirten mahkeme, 5 yılın üzerinde aynı iş yerinde çalışan Y.Y.’nin iş akdinin feshedilmesinin eylemine göre çok ağır bir yaptırım olduğunu belirtti. Mahkeme, bu nedenle kıdem ve ihbar tazminatının ödenmesine hükmetti.


Yargıtay’dan emsal karar çıktı

Y.Y hakkında işverenin fesih dışında bir yaptırım uygulamasının daha doğru bir karar olacağını da belirten mahkemenin kararı temyiz edildi. Temyiz incelemesini yapan Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, tüm çalışanları ilgilendirecek bir karara imza attı. Mahkemenin verdiği kararı bozan Yargıtay, mesai bitiminde bekar iki çalışanın işyeri sınırları içerisinde birbirine sarılmasını haklı fesih nedeni saydı.

Yargıtay’ın kararında, “Davacının eylemi ahlaka, doğruluk ve bağlılığa aykırı, güven sarsıcı hareketler olup, işverenin davalının iş akdini haklı nedenle feshettiği anlaşılmaktadır” denildi.


Yerel Mahkeme, Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin bozma kararına uydu ve karar kesinleşti. Karar benzer davalarda emsal teşkil edecek.

Kasiyer müşteriden nakit aldı kendi kartından çekti, tazminatsız kovuldu


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.