Meslek seçimi testi: CharacterIX Kişilik Envanteri… Türkiye’de çalışanların % 85’inin mesleğinden memnun olmaması mutsuz bir hayatı beraberinde getiriyor. Enneagram Metodolojisi üzerine inşa edilen CharacterIX Kişilik Envanteri ile doğru meslek tercihi mümkün.
Meslek seçimi testi: CharacterIX Kişilik Envanteri (Enneagram Metodolojisi)
Bireylerin kişilik özelliklerini, yetkinliklerini, imkân ve potansiyellerini, nasıl ve ne şekilde kullandıklarını, motivasyon ve stres kaynaklarını gösteren benzersiz bir analitik raporlama sunduklarını anlatan Raporlama Analisti Aykut Yıldırım; böylece en doğru mesleki yönlendirmeyi yaptıklarını söyledi.
Meslek seçimi testi: CharacterIX Kişilik Envanteri (Enneagram Metodolojisi)
25 dakikada 136 yetkinlik ölçümünün yapıldığı sistemin % 100 yerli olduğunun da bilgisini veren Yıldırım, testlerin başarılı olabilmesi için kişilerin kültürel ortamında üretilmesi gerektiğini ifade etti.
İnsanlar gün geçtikçe daha da mutsuzlaşıyor. Hem uzmanlar hem de araştırma şirketleri konunun gittikçe ciddileştiğini belirterek önlemler alınması gerektiğini vurguluyorlar. Son olarak 2019 Dünya Ekonomik Forumu’nda gündem maddesi olan ‘Mutsuzluk’un adeta bir salgın gibi yayıldığı ifade edildi. Uluslararası araştırma şirketi Gallup’un sunduğu rapor, özellikle çalışanların ne kadar mutsuz olduğunu ortaya koydu. Rapora göre dünya genelinde çalışanların % 87’si, Türkiye’de çalışanların da % 85’i mutsuz bir hayat sürdürüyor. Bu mutsuzluğun en büyük nedeni meslek memnuniyetsizliği…
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre de insanların % 80’i kendilerini mutlu hissetmedikleri meslekleri yapıyorlar. Haftanın en az 5 günü, günde en az 8 saatin sevilmeyen bir işin yapılarak geçirilmesi elbette tüm hayatı etkiliyor. Manevi boyutunun yanı sıra bu mutsuzluğun dünya ekonomisine yıllık maliyeti yaklaşık 500 milyar dolar.
Gelecek yolculuğuna bilimsel katkı
CharacterIX Kişilik Envanteri ile bireylerin kişilik özelliklerini, yetkinliklerini, imkân ve potansiyellerini, nasıl ve ne şekilde kullandıklarını, motivasyon ve stres kaynaklarını gösteren benzersiz bir analitik raporlama sunduklarını anlatan Raporlama Analisti Aykut Yıldırım, sistemin kişilerin özellik ve davranışları hakkında en doğru ve isabetli sonuçlar veren Enneagram Metodolojisi üzerine inşa edildiğini söyledi.
Bu sonuçlara göre mesleki yönlendirme yapıldığını belirten Yıldırım, “Tüm 2 yıllık ve 4 yıllık bölümlerin analizleri yapılmış durumda. Ve her yıl yaklaşık 23 bin bölüm inceleniyor, tekrar gruplara ayrılıyor. Raporumuzda tüm mesleklerin bilgisi var” dedi.
Hedefi olmayanın niyeti de olmuyor
Türkiye’de genç nüfusun farkındalığının çok düşük olduğunu anlatan CharacterIX Kişilik Envanter kurucu ortağı Psikolojik Danışman Dilek Yücedağ, önce kişilerin kendi potansiyellerini fark etmesi gerektiğini ve bunun sonrasında bir hedef oluşturmaları gerektiğini söyledi.
3 yıl önce Okan Üniversitesi ile başladıkları proje kapsamında bugüne kadar 12 bin okulda 100 bine yakın öğrenciye testi uyguladıklarını ifade eden Yücedağ, yüksek oranda olumlu sonuçlar aldıklarını ve öğrencilerin “Benim böyle bir özelliğim olduğunu bilmiyordum” dediklerini açıkladı.
Yücedağ, “Öğrenciler kendilerini tanıyamadıkları ve kendilerine bir hedef koyamadıkları için bir şey yapmaya da niyetlenemiyorlar, hevesleri olmuyor” diye konuştu.
Böyle bir yönlendirmeye velilerin de çok ihtiyaç duyduğunun altını çizen Yücedağ, “Öğrenciler için ‘Çok akıllı bir çocuk ama ders çalışmıyor’ gibi ifadelerin ne öğrenciye ne veliye ne de okula faydası var” dedi.
136 yetkinlik ölçülüyor
Sistemin % 100 yerli olduğunun öneminden bahseden Yıldırım da şu bilgileri verdi: “Üsküdar Üniversitesi Rektörü, Psikiyatr ve Nöropsikolog Nevzat Tarhan, ‘Yurt dışında üretilen kişilik testleri ve yalan makineleri bu topluma uymuyor’ diyor. Çünkü bir test, kendi kültürel ortamında üretilmeli.
Yurt dışından envanter alınması ve ciddi paralar akıtılmasının gereği yok. Üstelik diğerleri 2 sayfalık rapor sunarken biz 40 – 50 sayfa rapor sunuyoruz. Bu da bize özgü bir metodoloji. 136 tane yetkinlik ölçümü başka hiçbir envanterde yok. Kişisel SWOT analizi de veriyoruz. Yani tamamen bize özgü ve yerli bir envanter ile gelecek yolculuğunuza bilimsel katkı sağlıyoruz.”
25 dakikada çözülüyor
Okullarda yapılan testlerin birçoğunun günümüze uyarlanıp yeniden tasarlanması gerektiğini de ekleyen Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: “Genel olarak ‘Doktor olmalı’ kelimesi yanlıştır mesela. Orada anahtar kelime şu olmalı:
‘Çocuk doktoru mu olmalı, cerrah mı?’ İkisi birbirine taban tabana zıt. Amerika’da ilgiler üzerinden geliştirilen sistem tutuyor. ‘Çiçek ekmeyi seviyor musun?’ diyorlar, cevap ‘Evet’ ise ‘Ziraat okuyabilir’ diyorlar. Ancak Türkiye’de ilgiler 30 yaş civarında anlaşılıyor.
Biz genetik yapıyı da işin içine katarak, kişinin doğal yapısını analiz ederek meslekleri atadığımız için önerilerimizle 12’den vurabiliyoruz. Bizim algoritmamızda boyutsal meslek yaklaşımı var ve boyutsal analiz yapılabiliyor. Mesleğin analizinden ve kişilik örüntüsünden yola çıkılıyor. İki analiz birleştirilerek mesleki yönelim ataması yapılıyor.”