Termik santrallere baca filtresi takmadan 2.5 yıl daha çalışma izni verilmesini içeren Torba Kanunu, AKP ve MHP’nin oylarıyla kabul edildi. Dünya kömürden vazgeçerken, Türkiye filtreden vazgeçiyor! 15 termik santral 2,5 yıl daha izinli bir şekilde çevreye zehir saçacak!
Termik santrallere filtresiz çalışma izni AKP ve MHP oylarıyla kabul edildi. Kararı duyuran Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kütahya Milletvekili Dr. Ali Fazıl Kasap, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;
“Meclis Genel Kurulunda görüşülen Torba Kanunun 50 maddesi tüm itirazlarımıza rağmen AKP ve MHP’nin oylarıyla kabul edildi. Böylece Türkiye’de bulunan 15 termik santral baca filtresi takmadan 2,5 yıl daha halkımızı zehirlemeye devam edecek. Yazıklar olsun!”
Meclis Genel Kurulunda görüşülen Torba Kanunun 50 maddesi tüm itirazlarımıza rağmen AKP ve MHP’nin oylarıyla kabul edildi. Böylece Türkiye’de bulunan 15 termik santral baca filtresi takmadan 2,5 yıl daha halkımızı zehirlemeye devam edecek. Yazıklar olsun!
— Dr. Ali Fazıl KASAP (@fazilkasap) November 21, 2019
15 termik santral 2.5 yıl daha zehir saçacak
TBMM’de kabul edilen yasa teklifinin 50. maddesi ile 15 termik santralin baca filtresi takmadan ve arıtma tesisi kurmadan 2.5 yıl daha ‘zehir saçmasına’ izin veriliyor. İktidar bu santrallerin devre dışı kalması halinde elektrik sıkıntısı olacağını savunuyor.
Termik santral nedir? Nasıl çalışır?
Termik santral nedir kısaca bilgi vermek gerekirse termik santraller buhar gücü ile enerji üreten yapılardır. Termik santralleri Enerji Geri Dönüşüm Santralleri olarak da bilinmektedir.
Peki ayrıntılı olarak termik santral nedir nasıl çalışır? Termik santraller ısı enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren yapılardır. Santrallerde suyun ısıtılması sonucu buhar ortaya çıkmaktadır. Bu oluşan buharın gücü türbinleri döndürmekte ve bu harekette elektrik enerjisine dönüştürülmektedir. Termik santraller elektrik enerji üretmesinin yanında faydaları ve zararları da bulunmaktadır.
Termik santralin zararları
1- Termik santrallerde üretim sırasında azotoksit, kükürtdioksit ve pek çok küçük yapılı partikül açığa çıkmaktadır. Bu zararları maddeler salındıkları çevredeki insanların sağlığın için tehdit oluşturmaktadır. Yapılan araştırmalara göre bu maddeler yöre insanının sinir sistemininde olumsuz etkilere yol açmaktadır.
2- Bu çıkan zararları gazlardan etkilenen sadece insanlar değildir. Aynı şekilde bu gazlar etrafta yer alan hayvanlara da zarar vermektedir. Ayrıca çevre tarlalarda yer alan tarım ürünlerine, su kaynaklarına ve ormanlara da zarar verici etkileri bulunmaktadır.
3- Üretim sırasında bacalardan salınan küller insanlar tarafından solunmaktadır. Bu durumda çevre yörelerde kanser riskini arttırmaktadır.
4- Bacalardan yayılan zararlı gazlar asit yağmurlarının oluşmasına neden olmaktadır. Asit yağmurları sonucunda da termik santralinin inşa edildiği bölgelerde ki toprakların yapısının bozulması ve verimin düşmesi gibi pek çok olumsuz durumla karşılaşılmaktadır. Ayrıca asit yağmurlarının etkilediği başka canlılar da ağaçlardır. Ağaçların tahrip olması hayvancılığı da etkilemektedir.
5- Santraller de yüksek sıcaklıklarda elde edilen buharın soğutulması amacıyla yer altı suları veya akarsular kullanılmaktadır. Santralde ki sıcak su ile soğuk su değişimi yapılarak ortam soğutulmaktadır. Çekilen soğuk su yerine bırakılan sıcak su bırakılan ortamdaki canlılara zarar vermektedir. Ayrıca bu su akarsu veya yer altı kaynaklarını kirletmekte ve yeşilliği de tahrip etmektedir.
Termik santraller ekonomik anlamda ülkeye katkı sağlasa da beraberinde büyük tahribatlarda getirmektedir.