Turhan: Osmangazi Köprüsü pahalı geliyorsa isteyen eski yolu kullanabilir

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Osmangazi Köprüsü’nde garantinin yüzde 25’i kadar para topladıklarını belirterek, “Şu anda 44,5 dolar almamız gereken köprüden geçiş ücreti olarak 15 dolar artı KDV alıyoruz” dedi. Pahalı bulanların da eski yolu kullanabileceğini söyledi.

Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan: Pahalı geliyorsa isteyen eski yolu kullanabilir

Zenginlere yol yapıldığı, yoksulluk edebiyatı yapıldığı eleştirilerine değinen Bakan Turhan, isteyenin eski yolu kullanabileceğini söyledi.

“İsteyen eski yolu kullanabilir”

Bu yolları kullanan trafiğin, eski yoldaki hizmet seviyesini de yükselttiğine dikkati çeken Turhan, şöyle konuştu:


“O bölgede açtığımız gün garantinin üzerinde trafik geçti. Bir bayram arifesinde açtık, yüzde 170 garanti üzerinde trafik geçti. Biz, Osmangazi Köprüsü’nde şu anda garantinin yüzde 25’i kadar para topluyoruz. Aslında Osmangazi Köprüsü’nden de garanti ettiğimiz kadar trafik geçiyor ama pahalı, döviz üzerinden yaptığımız için bunları, vatandaşımıza bu kadar yüksek miktar para ödetmemek için ücreti üçte bir seviyesine düşürdük. Şu anda 44,5 dolar almamız gereken köprüden geçiş ücreti olarak 15 dolar artı KDV alıyoruz.”

Atlas Global Havayolları ile ilgili açıklama

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, uçuşlarını durdurduğunu açıklayan Atlas Global Havayollarının Sivil Havacılık Genel Müdürlüğündeki (SHGM) 500 bin dolarlık teminat mektubunun nakde çevirileceğini belirterek, “Atlas Global ile ilgili önceliğimiz, yolcuların mağduriyetlerini gidermektir.” dedi.

Turhan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Bakanlığının bütçesi üzerindeki görüşmelerde milletvekillerinin yönelttiği soru ve eleştirilerini yanıtladı.

Atlas Global Havayolları’na ilişkin soruları cevaplayan Bakan Turhan, sivil havacılık kurallarına göre uçuşlarını durduran, uçuşu durdurulan veya ruhsatı iptal edilen havayollarının SHGM’de mevcut olan teminatlarının nakde çevirilerek, yolcuların diğer havayollarıyla tarifeli seferler için 5 günlük, tarifesiz seferler için 10 günlük sürede taşınmasının mümkün olduğunu söyledi.

Yolcuların mağduriyetlerinin giderilmesi için çalışmalarını sürdürdüklerini anlatan Turhan, havayolu şirketinin yetkilileriyle görüşmelerinin sürdüğünü ve yetkililerin geçici olarak uçuşları durdurduklarını söylediklerini aktardı.

Söz konusu havayolu şirketinin SHGM’deki 500 bin dolarlık teminat mektubunun nakde çevirileceğini ifade eden Cahit Turhan, “Atlas Global ile ilgili önceliğimiz, yolcuların mağduriyetlerini gidermektir.” diye konuştu.

“İstanbul Havalimanı için 882 milyon avro kira ödenecek”

Havaalanları yatırımlarında bugüne kadar hiç garanti ödemesi yapmadıklarını ifade eden Turhan, üretilen hizmetten elde edilen gelirlerle gelir sağladıklarını bildirdi. Turhan, İstanbul Havalimanı’nda işletmecinin yıllık 882 milyon avro kira ödediğini belirtti.

Bugüne kadar 153 milyar lira hizmete açılan yatırımlar için toplam 10 milyar 80 milyon lira garanti ödemesi yapıldığını anlatan Turhan, “Özellikle havayolu projelerinde 5 milyar 650 milyon dolar da bugüne kadar gelir elde ettik.” değerlendirmesinde bulundu.

Avrasya Tüneli projesi için 2017 yılı garanti ödemesi 123 milyon 718 bin 819 lira, 2018 için 173 milyon 309 bin 995 lira olduğunu bildiren Turhan, şöyle devam etti:

“2019’da yapılan indirim kaynaklı ödeme, burada aslında garanti seviyesini yakaladı, garanti ödemesi yapmamamız lazım ama vatandaşlarımız ucuz geçsin diye zam yapmadık, bugüne kadar 107 milyon lira garanti ödemesi geçen vatandaşlarımız adına yaptık. Toplam 404 milyon 483 bin 477 liralık garanti ödemesi yapılmıştır. 2022 yılı itibarıyla garanti araç sayısının aşılacağını da öngörüyoruz. Bu projemizde aşılan garantinin yüzde 30’u bize gelir olarak gelecek. 2022-2042 yıllarında garanti fazlası olarak toplam 3 milyar 480 milyon lira buradan gelir elde etmeyi düşünüyoruz.”


“Kanal İstanbul projesi için 6 üniversiteden teknik destek alındı”

Kanal İstanbul’da etüt proje çalışmaları kapsamında zemin etüdü, hidrolojik çalışmalar, çevre araştırmaları, ekosistem, orman, işletme ve yer altı suları, ekonomik analizi araştırmalarının yapıldığını dile getiren Turhan, 6 üniversiteden teknik destek alındığını söyledi.

Bakan Turhan, kazı malzemesi miktarının 1 milyar 150 milyon metreküp olduğunun tahmin edildiğini kaydederek; Karadeniz sahilinde rekreasyon alanı ile kanalın doğu tarafında konteyner terminali ve lojistik alan yapılmasının planlandığını bildirdi.

Kazıdan çıkan malzemenin, söz konusu alanlarda dolgu işleminde kullanılmasının öngörüldüğüne dikkati çeken Turhan; kullanılamayacak olan hafriyatın ise bertaraf edileceğini söyledi.

Turhan, Kanal İstanbul güzergahı boyunca yeraltı ve yer üstü su havzalarının incelendiğini anlatarak, ilgili kurumlarla toplantı yapıldığını, kanalın inşaat aşamasında ve işletmeye açılmasından sonra meydana gelecek her türlü olumsuzluklara karşı mühendislik açısından önlemlerin alındığını ve bu önlemlerin ÇED raporuna da işlendiğini vurguladı.

“İstanbul trafiğine çözüm kent içi raylı sistem”

İstanbul trafiğinin çözümüne ilişkin, kent içi raylı sistem projelerinin olduğunu belirten Turhan, İstanbul’da 81,4 kilometre işletmeye açık; 85,3 kilometrelik yapımı devam eden; 81,9 kilometrelik ise planlanan metro sisteminin bulunduğunu kaydetti.

İşletmedeki hatların günlük taşıma kapasitesinin 2 milyon 130 bin yolcu olduğunu ifade eden Turhan, planlananlar tamamlandığında oluşacak toplam kapasitenin ise günlük 8 milyon 830 bin yolcu olarak hesaplandığını vurguladı.

Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattında tamamlanamayan T26 tüneli, Doğançay Ripajı çalışmalarının devam ettiğini anlatan Turhan; Doğançay Ripajı 1’in 2020, T26 Tüneli’nin 2021, Doğançay Ripajı’nın 2023’te tamamlanmasının planlandığını bildirdi.

Komisyonda, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün 2020 yılı bütçesi kabul edildi.

Kamu Özel İşbirliği (KÖİ)

Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) yatırımları ve garanti ödemelerine ilişkin çok sayıda soru geldiğini belirten Turhan, bu şekilde yapılan yatırımlarda özel sektörün dinamizminden yararlanıldığını söyledi.

Bu finansman modeliyle daha fazla yatırımın kısa sürede vatandaşın hizmetine sunulduğunu ve sunulmaya devam edeceğini dile getiren Turhan, özellikle otoyol projelerinde kullanılan bu modelin; önem ve önceliğinin trafiğin yoğun olduğu ve ulaşımda trafik hacminin mevcut yollardaki kapasiteyi karşılayamadığı güzergahlarda kullanıldığını anlattı.


Turhan, projelere ödenen garanti gelirlerinin geçmeyenlerden alındığına ilişkin eleştirileri anımsatarak; “İstanbul’da yapılan projelerin vergisi, Kars’tan ödendiği gibi Van’da yapılan projelerin vergisini de İzmirli vatandaşımız ödüyor. Bu ülkenin her tarafı bizim için bir. Orada sosyal amaçlı projeler yapıyoruz. Trafik hacmi yeterli olmayan yerlere bölünmüş yollar yaptık, bölgenin kalkınması hızlandı.” diye konuştu. (AA)

Ekrem İmamoğlu’ndan Kanal İstanbul açıklaması: Bu işin sonu referanduma kadar gider


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.