Asgari ücret zammı hangi ödemeleri nasıl etkileyecek?

Asgari ücret zammına göre zam alacak birçok kişi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan görüşmeleri yakından takip ediyor. Ancak asgari ücret zammı beraberinde birçok olumlu ve olumsuz etkileri de getirecek. 

Asgari ücret zammı hangi ödemeleri nasıl etkileyecek?

Asgari ücret zammı hangi ödemeleri nasıl etkileyecek?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2020 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere görüşmeleri sürdürüyor. Gelecek hafta yapılacak son görüşmenin ardından ise asgari ücret zammı şekillenecek.


Sözcü yazarı Sezgin Özcan, asgari ücret zammı sonrasında oluşacak olumlu ve olumsuz etkileri sıraladı. İşte Sezgin Özcan’nın kaleminden asgari ücretin etkileri…

Asgari ücret zammının olumlu etkileri

65 yaş aylığı, engelli aylığı, evde bakım parası, GSS primlerinin devlet tarafından karşılanması için aranan gelir sınırı da asgari ücret artışına bağlı olarak artacak. Böylece daha çok kişinin 65 yaş aylığından, engelli aylığından, evde bakım parasından yararlanması mümkün olacak. GSS primleri devlet tarafından karşılananların sayısı artacak.

Asgari geçim indirimi tutarları, asgari ücretlinin kıdem ve ihbar tazminatı tutarları artacak.

İşsizlik ödeneği tutarları artacak.

Geçici iş göremezlik ödeneği (rapor parası) tutarı artacak.

Bireysel emeklilik sistemine katılanların katkı paylarının yüzde 25’ine kadar devletin yaptığı katkı tutarı artacak.


Asgari ücret zammı olumsuz etkileri

Sigorta primine esas kazancın alt sınırı asgari ücret, üst sınırı asgari ücretin 7.5 katı. Yeni asgari ücretle birlikte prime esas kazanç sınırları, buna bağlı olarak;

Primlerini kendisi ödeyen esnaf, tüccar, doktor, avukat, mühendis, mali müşavir, şirket ortağı gibi 4/b (Bağ-Kur) sigortalılarının primleri,

Ek-5 kapsamında tarım işlerinde süreksiz çalışanlar ile taksi ve dolmuşlarda çalışan şoförlerin sigorta primleri,

İsteğe bağlı sigortalıların primleri,

Zorunlu genel sağlık sigortası (GSS) primi ödeyenlerin GSS primleri,

Başta doğum, askerlik ve yurt dışı hizmet borçlanması olmak üzere borçlanma karşılığı yapılacak ödeme tutarları,

Ev hizmetlerinde temizlikçi ve bakıcı, apartmanlarda kapıcı çalıştıranların ödeyecekleri sigorta primleri,


SGK idari para cezaları artacak. Yazının devamı

TÜİK, asgari ücretin hesaplanmasında kullandığı geçim maliyetini açıkladı: Ağır işler için 2 bin 331 TL, orta işler içinse 2 bin 86 TL


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.