Diyanet Mars’tan su getirir mi?

İsraf haram mıdır? ‘Mekruh’ kabul edilen şey, bin 400 yıl sonra haram kabul edilebilir mi? Açıkçası bugünkü Diyanet döneminde her an her şey değişebilir!..

Diyanet Mars tan su getirir mi?

Diyanet Mars’tan su getirir mi?

İsraf haram mı?


Bugünün şartlarında bir önemi yok. Köşk yap, yalı yap, paran varsa saray yap! Bunlar zengin olduğunuzu gösterir. İhtişamınızı, itibarınızı yükseltir.

Kimse size bir şey söyleyebilir mi? Diyanet bile artık ‘israf’ diye bir şeyden bahsetmiyor. Artık anladığımız kadarıyla israf haram olmaktan çıktı!

“Nasıl yani?” demeyin! Daha geçtiğimiz aylarda Diyanet’in açıklaması oldu ve ne dedi zat-ı muhterem: “Sigara haramdır.” Bin 400 yıldır mekruh kabul edilen sigara bir emirle haram oldu!

Nedenini bilmiyorum (!) ancak, son zamanlarda israftan bahsetmiyorlar hutbelerde. Diyanet, “yeni İslam” üzerinde mi çalışıyor?

AKP iktidarı, dış politikada “Yeni Osmanlıcılık” üzerinde çalıştı, ancak başarılı olamadı. Belki Diyanet de “yeni İslam” teorisi üzerinde çalışıyor olabilir.

Ama, güzel bir eylem olur eğer böyle bir teori üzerinde çalışıyorlarsa; sonuç itibariyle Diyanet’in yıllık bütçesi 2018’de 7.7 milyar, 2019’da 10.4 milyardı; 2020 yılı için ise 11.5 milyar lira olacak.

Diyanet’in şu anki bütçesi 8 bakanlıktan daha fazla, geçtiğimiz yıllarda bu 6 bakanlıktan daha fazlaydı! Herhalde yakında tüm bakanlıklardan daha fazla olur.


İşte o zaman NASA düşünsün!

O zaman Diyanet, bırakın Mars’ta su bulmayı, Mars’tan Türkiye’ye, adı “İstanbul Kanal projesi” olmasa da “Uzay Kanal projesi” ile suyu getirir! Getirmesi de gerekir bu bütçeyle hani!..

NASA 20 bin personel çalıştırırken, Diyanet 125 bin personel çalıştırıyor. Diyanet’e göre 84.684 cami var. Bu sayılar yeterli mi? Bu kabul edilebilir bir sayı değil doğrusunu söylemek gerekirse! Bu sayının kısa sürede 100 bine ulaşması gerekiyor. Personel sayısının ise 200 bin olması (yeterli olmasa da) kısa sürede hedef olmalı!

Atanmayı bekleyen 460 bine yakın öğretmen var. Doğuda yırtık ayakkabı ile okula giden çocuklarının olmasının önemi yok; yolu olmayan okul yollarının olması önemli değil. Önemli olan İmam Hatip okulları açıp, Din Kültürü öğretmenleri atamak! Eğer bu sayıyı artırabilirsek o zaman ahlaklı çocuklar ortaya çıkarabilir bu ülke!

Şimdi, Ensar Vakfı’nı aklınıza getirip kötü düşünmeyin! Bu arada 2020’de Diyanet, bütçesinden 125 milyon lirasını Ensar gibi ilim (!) yayan vakıflara aktaracak!

Bizim daha büyük, daha itibarı olacak, ihtişamlı saraya benzer camilere ihtiyacımız var. Örneğin, 63 bin kişilik Çamlıca Cami gibi camiler… Bugün futbol statları ortalama 50 bin kişilik. Onları alıp camiye koysanız Çamlıca Cami dolmuyor.

Çamlıca Cami

Ama olsun! Biz ne kadar büyük cami yaparsak o kadar itibarlı ülke oluruz. Sokaklarda yaşayan insanlar varmış, borç yüzünden intihar eden insanlar varmış bir önemi yok!

Diyanet fetva vermeden ben söylemek istiyorum; intihar etmek büyük günah! Diyanet başka bir karar alıp açıklama yaparsa da ona karışamam. İnsanları intihara sürüklemenin nedenlerinin bir önemi yok. Önemli olan intihar etmeleri! Diyanet ancak burada devreye girer. Fetvasını verir ve ardından parasını alır oturur yerine!


Bunlar değil de, Diyanet elini çabuk tutsa da Mars’tan su getirse bari! Daha dün “İstanbul’un 40 yıllık su ihtiyacı giderildi” diyenler “İstanbul, bu sene susuz kalabilir” diye açıklama yaptı. Ne olur ne olmaz diye diyorum!..

Asgari ücret zammı: İşçimizi ezmedik (!)


Erdal Kişioğlu
Kişioğlu, zıt düşüncelere sahip kişilerle tartışmayı seven ve her olaya bilimsel olarak yaklaşıp, olaylara septik yaklaşmaktan kaçınmayan biridir. Olayları derinlemesine incelemeyi ve yanlışın ortaya çıkarılıp doğruya nasıl ulaşılacağı konusunda fikir üretilip bunun üzerinden felsefe yapılmasını arzulayan biridir. Etik, ahlaki ve hukuki sınırları aşmadan herkesin, her ortamda eleştirilmesi taraftarıdır. Dogmatik düşüncelerden uzak; sormayı, sorgulamayı kendisine görev edinmiş ve bunun çabası içerisindedir… Her türlü bilgi alışverişine açık; farklı görüşlerin çarpıştıkça büyüyebileceğine ve kolektif düşünsel ürünlerin ikamesinin de olabileceğine inanmakta; halk için, halk yararına olan her şeyin de yanındadır…