Döner değil, sabun: Ucuzcuların elinde zehre dönüşüyor!

Etin kilosu 55 TL iken, dönerin 100 gramı nasıl oluyor da 8-10 liraya satılıyor? Döner, ucuzcuların elinde zehre dönüşüyor! Standart et dönerde kuyruk yağı, 8 lira gibi ucuza servis edilen dönerde ise sabun üretiminde kullanılan ve vücutta erimeyen böbrek ile kavram yağı kullanılıyor.

Döner değil, sabun! Ucuzcuların elinde zehre dönüşüyor!

Döner değil, sabun! Ucuzcuların elinde zehre dönüşüyor!

Fast-food kralı hamburgerin tahtına oturarak adını dünyaya duyuran dönerin başı ucuzcularla belada. Gıda standartlarına uygun olan et dönerin içerisinde kuyruk yağı bulunması uygunken ucuza satılanlara vücutta erimeyen, sabun üretiminde kullanılan böbrek ve kavram yağı katılıyor.


Gıda kanununa göre, şişte takılı olan pişmemiş et, döner sayılmadığı için test edilemiyor. Buna karşı, dönercilerin dört gözle beklediği ucuza et dönerin önünü almak için yeni kanun güncellemesi hazırlanıyor. Çıkacak olan kanunla birlikte artık şişte olan çiğ döner incelenebilecek.

Gramaj konusunda da hile yapılıyor

Onaylı dönercilerin sayısı yaklaşık 20 iken ucuza et döner satan şirketlerin Türkiye genelindeki sayısı son bir yılda bin şubeye ulaşmış durumda. Masaya servisin olmadığı dükkanlarda vatandaşlar, et dönerin 100 gramını 8 TL’ye, 120 gramını 11 TL’ye ve 200 gramını 18 TL’ye alabiliyor.

Gazlı içeceklerin satılmadığı dönercilerde ‘Yerli sermayeyi destekliyoruz’ deniliyor. Oysa böbrek ve kavram yağının katıldığı dönerler gazlı içeceklerle hemen donuyor. Başka bir hile ise gramaj konusunda yapılıyor. Dönerler yağda bekletiliyor, yağı çekmesiyle 60 gram iken 100 gram olarak servis ediliyor.

Tavuk dönerden ucuza satılıyor

Merdiven altı dönerin önüne geçmek için çalışmalarda bulunan Döner Üreticileri Derneği Başkanı Mehmet Mercan, son beş yılda dönercilik sektöründe ciddi bir büyüme yaşadığını söylüyor. Mercan, ‘Gıda sektörü, perakendeciye arka mutfağında döner üretme hakkı sağlıyordu. Dönerin döner sayılabilmesi için etin pişmesi gerekiyor. Sağlıkçılar ve gıda mühendisler pişmiş etten test yapabiliyor. Bu yüzden içindeki yağlar tespit edilemiyor.


Ucuza üretim yapan dönerciler bu durumu kendi lehine çevirdiler. Bizler 20’ye yakın onaylı firmalar olarak veteriner hekimlerle izlenebilir kontrol edilebilir bir şekilde soğuk üretim yapıyoruz. Etin kilosu 55 TL iken nasıl bunlar tavuk dönerden ucuza et döner satabiliyor? Sabun sanayiinde kullanılan böbrek ve kavram yağları kullanıyor.

Ayda 30 bin ton döner satıyorlar. Damızlık hayvan sayısı son dönemde azaldı. Normalde et dönerin içerisinde kuyruk yağı ve kuzu döş olur. Yeniden bir kanun güncellenmesi yapılıyor. Bakanlığın üçüncü şurası açıklandı. Aralık sonunda yapacağımız çalışta ile birlikte yeni kanun çıkacak. Döner üretim merkezlerine standart getirilip sağda solda takılan dönerlerin önüne geçilecek. Denetim sağlanacak’ şeklinde konuştu.

Kilosu 55 lira olan et dönerin 250 gramı nasıl 8-10 liraya satılıyor?

Gıda Mühendisleri Derneği Başkanı Kemal Özuçargil, “Son bir yıldır, hile ve tağşişle yapılıyor. Firmalar yüksek oranda yağlı döner kullanıyorlar. Etten alınan ucuz maliyetli yağlar tercih edilip, dönerde yüzde 25 yağ olması gerekirken bu oran yüzde 40’lara yükseltiyorlar.” dedi.

Vatandaşın et değil, yağ yediğini belirten Kemal Özuçargil şöyle konuştu:

“Hem de ucuz yağ yediriliyor. Doğrudan tüketiciye satılmaması gereken sanayi yağları kullanılıyor. Tavuk dönerde de büyük sıkıntı var. Merdiven altı gece çalışan yerler, 3 liraya 5 liraya satan yerler son tüketim tarihi geçmiş etleri tercih ediyorlar.


Soğuk zinciri bozulan ürünler de kullanılıyor. Merdiven altı işletmelere daha sıkı denetim yapılmalı. Halk ucuz yerden döner almamalı. Bakanlık bu işletmeleri ifşa ediyor. Halkımız ucuz ete tevessül etmemeli. Bu fiyatlara ne et ne de tavuk döner olur.”

Zehirli midye uyarısı: İstanbul’da midye yerken dikkat!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.