Google uygulamaları Türkiye’deki telefonlarda kullanılamayacak mı?

Rekabet Kurumu’nun Google hakkında ‘haksız rekabete yol açtığı’ gerekçesiyle kestiği cezanın ardından, Google iş ortaklarına mektup yazdığı ortaya çıktı. Rekabet Kurumu’na uyum göstermek adına Türkiye’deki ortaklarını uyardığını doğrulayan Google, halihazırda kullanılan mevcut cihazların ve uygulamaların söz konusu durumdan etkilenmeyeceğini açıklandı. Ancak Türkiye pazarına girecek yeni telefonlarda, bir anlaşma sağlanana kadar Google servislerinin Android cihazlarda yüklü olmayacağı öngörülüyor.

Google uygulamaları Türkiye deki telefonlarda kullanılamayacak mı?

Google’dan açıklama

Açıklamasında Rekabet Kurulu’na uyum göstermek adına Türkiye’deki ortaklarını uyardığını doğrulayan Google, hem yeni cihazların hem de halihazırda kullanılan cihazların ve uygulamaların da söz konusu durumdan etkilenmeyeceğini açıklandı.

Dün geceden bu yana Google’ın Rekabet Kurumu kararı nedeniyle Türkiye’de yeni çıkacak Android telefon modellerine lisans desteği veremeyeceği yönündeki iddialar sonunda açıklığa kavuştu. Konuyla ilgili bir basın açıklaması yapan Google, çıkan karar ile uyumlu hareket edebilmek adına Türkiye’deki iş ortaklarını uyardığını kabul etti.


Bunun yanı sıra şirket, tüketicilerin Android cihazlar almaya devam edebileceğini ve Google’ın diğer ürün ve servislerinin yaşanan bu durumdan etkilenmeyeceğini de açıkladı. Hali hazırda kullanılan cihazların ve uygulamaların da söz konusu durumdan etkilenmeyeceğini ekleyelim.

Google tarafından yapılan açıklamanın tam metni ise şöyle:

“Ağustos ayında Rekabet Kurumu’nun kararı doğrultusunda Android iş ortaklarımızla yaptığımız anlaşmalarda değişiklikler yapmıştık. Kasım ayında, Rekabet Kurumu bu değişikliklerin uygun olmadığı ve bu anlaşmalarla operasyonlarımızı sürdüremeyeceğimiz yönünde karar verdi.

Türkiye’deki kanunlarla uyumlu bir şekilde çalışabilmemiz için iş ortaklarımızı Türkiye’de yeni çıkacak Android telefon modelleri ile ilgili anlaşma yapamayacağımız konusunda bilgilendirdik.

Tüketiciler mevcut cihaz modellerini satın almaya devam edebildikleri gibi, halihazırda mevcut cihazları ve uygulamaları da normal şekilde çalışmaya devam edecektir. Google’ın diğer ürün ve servisleri durumdan etkilenmeyecektir. Rekabet Kurumu ile bu konunun olabilecek en hızlı şekilde çözümü için çalışmayı sürdürmekteyiz.”

Google açıklaması ne anlama geliyor?

Google’ın bu açıklamasına bakıldığında Türkiye pazarına girecek yeni telefonlarda, bir anlaşma sağlanana kadar Google servislerinin Android cihazlarda yüklü olmayacağı görülüyor.

Yani kullanıcılar Android işletim sistemine sahip bir telefon satın aldıklarında (gelecek yıl satın alınan yeni nesil telefonlar) Google Play Store’u göremeyecek.


Beraberinde de Gmail, YouTube gibi popüler Google uygulamaları telefonlarda bulunmayacak.

Bunun yerine kullanıcılar Google’a girerek Google Play Store’un APK dosyasını telefonlarına indirmeleri ve ardından uygulamaları bir bir telefonlarına yüklemeleri gerekecek.

Google’ın açıklamasında dikkat çeken bir diğer nokta da ‘mevcut cihaz’ ibaresi… Bu da halihazırda satışta olan telefonlarda Google ile ilgili bir sorun yaşanmayacağını gösteriyor.

Ancak satışa sunulacak yeni nesil akıllı telefonları satın alanlar Google’ın bu hizmetlerinden doğrudan faydalanamayacak.

Google Play Store yüklü olarak gelen bu telefonlarda bu uygulama mağazası yer almayacak.

Rekabet Kurumu ne karar almıştı?

Rekabet Kurumu, Google’ın 19 Eylül 2018 tarihinde Kurul kararı ile getirilen yükümlülükler çerçevesinde firmalarla yaptığı sözleşmelerde yapması gereken değişiklikleri gerçekleştirmediği sonucuna vardı.

Kurul raportörünün hazırladığı bilgi notu doğrultusunda yapılan inceleme ve değerlendirmeler sonucunda, android cihaz üreticileri ile yapılan mobil uygulama dağıtım sözleşmelerinde yer alan Google arama motorunun ana ekranda konumlandırılması, Google Webview bileşeninin tek bileşen olarak atanmasına yönelik uygulamalar ile gelir paylaşım sözleşmelerinde yer verilen ve Google arama motorunun cihazlarda münhasıran yüklenmesini temin eden hükümler yoluyla, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 6. maddesinin ihlal edildiğini saptadı.


Rekabet Kurumu, Google’ın uyguladığı yeni sistemde, telefonlarda yüklü bulunmak isteyecek Google’ın rakibi arama motoru firmaların, cihaz üreticilerine yalnız kendi arama parçacıklarının yüklenmesine ilişkin bir gelir taahhüt etmek durumunda kalacaklarını belirledi. Ayrıca Google arama parçacığının cihazlardan çıkarılması karşısında cihaz üreticisinin Google’a ödemesi gereken lisans ücretini de karşılamak durumunda kalabileceği tespit edildi. Google’ın bu tutumunun tüketicileri, rakip ürünleri tercih etmemeye zorlayacağı ifade edildi.

Google Asistan çevirmen modu çıktı: Türkçe desteği de var!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.