Havalimanı pasaport polisi üniforması değişti: Turkey değil Türkiye yazmalı!

Pasaport polisleri, artık turistleri turkuaz renkli ve “Turkey” yazılı yeleklerle karşılıyor. Yeni üniformalarda “Türkiye’nin İngilizce olarak ‘Turkey’ diye yazılması, sosyal medyada eleştiri konusu oldu.

Havalimanı pasaport polisi üniforması değişti: Turkey değil Türkiye yazmalıydı!

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun talimatı üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü Hudut Kapıları Daire Başkanlığı, pasaport polislerinin kıyafetlerinde değişikliğe gitti.

Havalimanlarındaki pasaport polislerinden memnuniyeti değerlendiren cihazlardan sonra görevli emniyet personelinin kıyafetlerinde de değişikliğe gidildi. Pasaport polisleri, artık turistleri turkuaz renkli ve “Turkey” yazılı yeleklerle karşılıyor.


İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Bakanlığın, havaalanlarında “yolcu memnuniyeti ölçme ve değerlendirme anket çalışması” başlattığı, havaalanlarına yerleştirilen cihazlarla yolculara hizmet veren pasaport polislerinin genel davranış ve tutumlarının değerlendirmeye tabi tutulduğu bildirildi.

havalimanı pasaport polisi turkey yazısı

Uygulamanın Türkçe, Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça olmak üzere 6 dildeki anket cihazlarıyla gerçekleştirildiği, yolcuların pasaport polisinden memnun oldukları ya da olmadıkları durumlar ortaya çıkarılarak eksik hususlarla ilgili gerekli çalışmaların yapılmasının amaçlandığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Bakanlık şimdi de her gün binlerce yolcunun giriş-çıkış yaptığı hudut kapılarında, vitrin konumunda bulunan pasaport polislerine ilişkin yeni bir uygulamayı hayata geçirdi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun talimatı üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü Hudut Kapıları Daire Başkanlığı, pasaport polislerinin kıyafetlerinde değişikliğe gitti. Hudut kapılarında 100 milyondan fazla yolcuyu karşılayan görevli pasaport polisleri artık turkuaz renkli, ön kısmında ‘Turkey’ yazısı bulunan özel tasarım polis yelekleri giymeye başladı.”

polis 3 bin personelle pasaport kontrol hizmeti veriliyor

3 bin personelle pasaport kontrol hizmeti veriliyor

Tarihi ve doğal güzellikleriyle dünyanın ilgisini çeken Türkiye’nin, her yıl binlerce turiste ev sahipliği yaptığı vurgulanan açıklamada, coğrafi konumuna bağlı olarak hava, deniz, kara ve demir yolu sınır kapılarına sahip Türkiye’de 101 deniz, 64 hava, 30 kara ve 8 demir yolu olmak üzere 203 hudut kapısının bulunduğu ifade edildi.

Yaklaşık 3 bin personelle bin 350 bölümde pasaport kontrol hizmetinin verildiği anlatılan açıklamada, şu bilgiler paylaşıldı:


“Her gün binlerce yolcunun giriş-çıkış yaptığı hudut kapılarında, 2000 yılında giriş-çıkış yapan yolcu sayısı 29 milyon iken 2010 yılında bu sayı 75 milyona, 2018 yılında 109 milyona yükseldi. 2019’da ise 114 milyon yolcu giriş-çıkış gerçekleştirdi, bu yolcuların 84 milyonunu yabancılar oluşturdu.

Son yirmi yıl esas alındığında hudut kapılarında yolcu giriş-çıkış sayılarında yüzde 275’lik artış görüldü.”

“Turkey değil, Türkiye olmalıydı”

Pasaport polislerinin yeni üniformalarında “Türkiye’nin İngilizce olarak ‘Turkey’ diye yazılması, sosyal medyada eleştiri konusu oldu. Eleştirilerden bazıları şöyle:

• Pasaport polislerinin kıyafeti yenilenmiş, omuzlara turkuvaz eklenerek çok şık olmuş; beğendim! Ama göğüslerinde Türkiye yerine Turkey yazıyor! ‘İngilizce ifadeye bence gerek yok! Ülkemize giriş çıkış yapanlar Türkiye yazınca da anlarlar! Turizm demek İngilizce demek olamaz!

• Pasaport polislerinin yeni formasıymış. Ama bir yanlışlık var. Bu polisler Türkiye Cumhuriyeti devletinin polisleri, ‘Turkey’ diye bir ülkenin değil.


• Pasaport polisleri artık turkuvaz renkli, ön kısmında “Turkey’ yazısı bulunan özel tasarım polis yelekleri giymeye başladı! Niye Turkuvaz? Republic of Turkish ibaresine ne oldu?

Aykut Erdoğdu: Türkiye’nin şu an bir anayasası yok, acilen bir anayasa ihtiyacımız var


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.