İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’ndan Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan’a: “Ne kazması bu ya, Kanal İstanbul bu basit bir iş değil, oraya kazma vurulmaz.”
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan’ın, “Tüm hazırlıkları bitmek üzere, inşallah önümüzdeki yıl kazmayı vuracağız” sözlerine sert bir dille tepki gösterdi.
Ocak ayının ilk haftasında konuyla ilgili bir çalıştay düzenleyeceklerini hatırlatan İmamoğlu, “Projenin teknik açıklamasını dinleyecek ortam görmedim. Ben akıllı her projeyi savunabilecek karaktere sahibim. Bu ya kanal ya İstanbul ikileminde çok önemli bir iştir. İstanbullunun hiç bilgi sahibi olmayanların önüne bunu tek tek anlatacağız. Bekleyin Ocak ayının ilk haftası çalıştay yapacağız. Ne bu acele ya, ‘kazmayı vuracağız’ ne kazması bu ya. Kanal İstanbul bu basit bir iş değil, oraya kazma vurulmaz” ifadelerini kullandı.
İstanbul halkının projeye ilişkin bilgisi olmadığının altını çizen İBB Başkanı, “Hangi devlet yetkilisi çıkıp size Kanal İstanbul projesini anlattı?” diye sordu.”Bu bir rant projesidir” eleştirisinde bulunan İmamoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunulan 56 sayfalık raporu belirterek, “Marmara Deniz tehlikede, canlılar tehlikede” dedi.
İmamoğlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
• Marmara Deniz tehlikede, canlılar tehlikede.
• Ben akılı her projeyi en az ortaya koyacak kadar Bu ya kanal ya İstanbul ikileminde çok önemli bir iştir. İstanbullunun hiç bilgi sahibi olmayanların önüne bunu tek tek anlatacağız. Bekleyin Ocak ayının ilk haftası çalıştay yapacağız.
• Ne bu acele ya, ‘kazmayı vuracağız’ ne kazması bu ya. Kanal İstanbul bu basit bir iş değil, oraya kazma vurulmaz.
*Kazma sokma değil bu Kanal İstanbul çocuk oyuncağı değil bu. 16 milyon İstanbullu hukuki hakkını arar.
İmamoğlu: Kendinize, babanıza çiftlik kurmuyorsunuz
Öte yandan İmamoğlu Cumhuriyet’ten Hazal Ocak’a yaptığı açıklamalarda, Kanal İstanbul’a ilişkin olarak, “Dozerle gireriz diyorsunuz. Kendinize, babanıza çiftlik kurmuyorsunuz. Burası değil 16 milyonun, 82 milyon insanın bekasıyla ilgili bir konudur” dedi. İstanbul’un geleceğinin gasp edildiğine dikkat çeken İmamoğlu, “Projenin yaratacağı tahribatı, kirliliği tahmin bile edemiyorum. İstanbul’un buna ihtiyacı mı var Allah aşkına? Burası çöl mü, burası çöl de buraya kent mi kuruyorsunuz?” diye sordu.
İmamoğlu: İstanbul’un geleceğini tehdit ettirmeyiz
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün Cenevre’de gazetecilere verdiği demecin detayları ortaya çıkmış, Cumhurbaşkanı, Kanal İstanbul’la ilgili olarak sorulan bir soruya, “Kaldı ki boğazlardan Montrö’de bize tanınan bir hak yok. İstedikleri gibi gelip geçiyorlar. Düşünün sizin boğazınızı kullanıyorlar, ama hiçbir şey elde edemiyorsunuz. Ama Kanal İstanbul’da böyle değil” yanıtını vermişti. İBB Başkanı İmamoğlu Erdoğan’ın bu sözlerine karşılık olarak, “3 tanker geçecekmiş, 5 tanker geçecekmiş, Montrö sözleşmesiymiş… Kimseyi aldatmasınlar… Montrö Sözleşmesi’yle ilgili elimizi rahatlatacak hiçbir unsur içermiyor Kanal İstanbul. Toplumu aldatan, toplumu yanıltan sonra da biz yanıldık diyenlere İstanbul’un geleceğini tehdit ettirmeyiz” sözlerini kaydetti.
CHP’li Gülizar Biçer Karaca’dan suçlama: İstanbul susuz kalacak raporu sümen altı edildi
AYM Kanal İstanbul’u görüşecek CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Devlet Su İşleri’nin Kanal İstanbul Projesi için sunduğu görüşün ÇED raporunda yer almadığını belgeleriyle ortaya çıkardı.
DSİ’nin 03.12.2019 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yazdığı yazıyı TBMM’den kamuoyu ile paylaştı. Karaca “Sümenaltı edilen DSİ Raporu’nda Kanal İstanbul hayata geçerse, Terkos Gölü için 375 milyon metreküp su kaybı öngörülürken, ÇED Raporu’nda bu rakam 30 milyon metreküp. Sazlıdere Barajı’nda yıllık su kaybı DSİ’ye göre 52 milyon metreküp ÇED Raporu’nda 2,7 milyon. Kanal İstanbul hayata geçerse 70 milyon metreküp, kötü senaryoda ise 427 milyon metreküp su kaybı olacak. Bu, her İstanbulludan 1’i susuz kalacak demek” dedi.
AYM Kanal İstanbul’u görüşecek
Anayasa Mahkemesi,tartışmalara neden olan Kanal İstanbul projesinin, yap-işlet-devret modeli ile yapımına olanak tanıyan kanun maddesinin iptali için yapılan başvuruyu, önümüzdeki hafta esastan görüşerek karara bağlayacak.
TBMM’de 26 Temmuz 2018’de kabul edilen torba kanunda, Kanal İstanbul ve benzeri su yolu projelerinin yap-işlet-devret modeli kapsamına alınmasına yönelik yasal düzenlemeye de yer verilmişti. CHP, bu maddenin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurdu. Böylece, Kanal İstanbul projesi, AYM’ye taşındı. Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, 24-25 Aralık 2019’da yapacağı toplanacak.
Bakan Kurum’dan Kanal İstanbul açıklaması: Haftaya ÇED raporu çıkacak
Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, Kanal İstanbul’la ilgili olarak, “ÇED sürecinde sona yaklaştık, önümüzdeki hafta itibarıyla ÇED raporumuz çıkacak” açıklaması yaptı.
Kamuoyu tarafından yakından takip edilen ÇED süreci hakkında bilgi veren Bakan Kurum “ÇED sürecini de tamamladık. Bu süreçte de gerçekten, sivil toplum örgütleriyle, belediyelerle, üniversitelerimizle, hocalarımızla bir çalışma grubu oluşturduk ve bu grup çerçevesinde, çevreye olan etkilerini en aza indirecek şekliyle bir çalışma yürütüyoruz” diyerek sürecin tamamlandığını duyurdu.
Bakan Kurum “Bu süreçte de gerçekten, sivil toplum örgütleriyle, belediyelerle, üniversitelerimizle, hocalarımızla bir çalışma grubu oluşturduk ve bu grup çerçevesinde, çevreye olan etkilerini en aza indirecek şekliyle bir çalışma yürütüyoruz. Bu çerçevede, proje gerçekleştiği zaman, Boğaz’ımızın yükünü hafifleteceğiz, trafiğini azaltacağız, hem hava hem su kalitesini iyileştirmiş olacağız. Bu çerçevede, deniz canlılarımızı da koruyarak tüm bu değerlerimizi gelecek nesillere koruyarak aktarmış olacağız” diyerek su kalitesinin iyileştirileceğini iddia etti.