ÇED raporunun yayımlanmasıyla resmi süreci başlayan Kanal İstanbul’un iptali, için vatandaşlar, TMMOB’nin hazırladığı dilekçeyle Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne akın etti.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin Kanal İstanbul Projesi’nin iptali için hazırladığı dilekçe sonrası vatandaşlar İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne akın etti.
Kanal İstanbul’un ÇED raporu 10 gün boyunca halkın görüş ve önerileri için askıda kalacak. Bu 10 günlük süre zarfında, “Kanal İstanbul” projesine itirazı olan vatandaşlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na veya illerdeki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine müracaat edebilecekler.
TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu da, vatandaşların Kanal İstanbul Projesi ile ilgili görüş ve itirazlarını iletebilmeleri için bir dilekçe örneği hazırladı.
İstanbullular, dilekçe vermek için İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne akın etti.
İstanbullular Kanal İstanbul’a itiraz için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne akın etti
İstanbullular Ataşehir’deki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne itiraz dilekçesi vermek için gittiler. Yeterli personel görevlendirmesi yapılmadığı için uzun kuyruklar oluştu. pic.twitter.com/UK2V4M5Mvz
— Yol TV (@YolTV) December 25, 2019
Kanal İstanbul ÇED kararına nasıl itiraz edebilirsiniz?
Hazine’ye yüklü faturalar çıkaran ve geri dönüşü olmayan yıkımlara neden olacak Kanal İstanbul projesinin ÇED kararına 2 Ocak’a kadar itiraz edilebiliyor.
İktiradın yapmak için can attığı anca hayata geçirilmesiyle birlikte geri dönüşü olmayan yıkımlara neden olacak Kanal İstanbul projesine ilişkin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) yeterli kararı verildi.
İstanbul’un su kaynaklarına geri dönüşü olmayan zararlar verecek olan projenin ÇED raporuna itiraz edebilirsiniz. TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu, Kanal İstanbul Projesi’nin ÇED raporu nihai halini almak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından görüşe açılması üzerine, yurttaşlarımızın projeye ilişkin görüş ve itirazlarını 2 Ocak 2020 tarihine kadar iletebilmelieri için bir dilekçe yönergesi hazırladı.
TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu’nun konu hakkındaki mesajı ise şöyle:
“Sevgili İstanbul halkı, Kanal İstanbul Projesi’nin ÇED raporu nihai halini almak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından görüşe açılmıştır. Projeye ilişkin görüş ve itirazlarınızı 2 Ocak 2020 tarihine kadar İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne ya da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’ne dilekçe ile iletebilirsiniz.”
HALKIMIZA ÇAĞRI! 📣
Kanal İstanbul ÇED Raporu’na #İtirazımVar diyebilirsin! Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne itiraz dilekçeni ver, sürece katkı sun!
İstanbul senin! ♥️
ÇED Raporu 👉 https://t.co/aPL9rcCIlR
Dilekçe Örneği 👉 https://t.co/v01zg4tr2v#YaKanalYaİstanbul pic.twitter.com/USih8cQwG2— İstanbul Gönüllüleri (@gonulluist) December 25, 2019
Kanal İstanbul’a itiraz için dilekçe örneği
TMMOB’un hazırladığı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne verilecek itiraz dilekçesinin örneği şöyle: Dilekçe Örneği (PDF)
Ayrıca CİMER’e şikayette de bulunabilirsiniz: CİMER.gov.tr
2 Ocak’a kadar itiraz başvurusu yapılabiliyor.
İBB’den vatandaşa çağrı!
İBB Sözcüsü Murat Ongun, Kanal İstanbul projesine itiraz için çok sayıda vatandaşın belediyeden bilgi talebinde bulunduğunu, resmi itirazın ancak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne yapılabildiğini söyledi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Sözcüsü Murat Ongun, tartışmalı Kanal İstanbul projesi hakkında Twitter hesabından bir paylaşım yaptı.
Ongun, Kanal İstanbul projesine itiraz için çok sayıda vatandaşın İBB’den bilgi talebinde bulunduğunu söyledi. İBB Sözcüsü Ongun, resmi itirazın ancak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne yapılabildiğini belirtti.