Kırıkkale Üniversitesi’nde Arapça İstiklal Marşı krizi

Daha önce mezuniyet töreninde “İstiklal Marşı okunmalı” diyen gençlere disiplin cezası veren Kırıkkale Üniversitesi’nden bir skandala daha imza attı! Üniversitede Arapça İstiklal Marşı okunan bir etkinlik düzenlendi. CHP ve İYİ Parti konuyu Meclis gündemine taşıyor: “Planlı bir şekilde yapılan Cumhuriyet ve Atatürk düşmanlığı. Başka bir dilde okunan milli marş gördünüz mü?”

Kırıkkale Üniversitesi Arapça İstiklal Marşı krizi

Kırıkkale Üniversitesi’nde Arapça İstiklal Marşı okunan bir etkinlik düzenlendi.

Kırıkkale Üniversitesi’nde Genç Kalemler Topluluğu ile Bilim ve Sanat Topluluğu’nun bugün gerçekleştirdiği Dünya Arapça Günü etkinliğinde İstiklal Marşı, Arapça okundu.


Kırıkkale Üniversitesi Genç Kalemler Topluluğu ile Bilim ve Sanat Topluluğunun Dünya Arapça Günü ile ilgili bugün gerçekleştirdiği etkinliğe ait broşürlerde, İstiklal Marşı’nın Arapça okunmasının da programa alındığı görülmüştü.

Üniversiteden yapılan açıklamada ise, broşürlerin söz konusu etkinliğe ait olduğu doğrulanırken, İstiklal Marşı’nın ilk iki kıtasının şiir şeklinde Arapça okunacağı belirtildi.

Haziran ayındaki mezuniyet töreninde Türkçe okunmasına izin verilmeyen İstiklal Marşı’nın etkinlik kapsamında Arapça okunacak olması tepki toplarken, broşürün üzerinde “görüldü” kaşesinin olması dikkat çekti.

Kırıkkale Üniversitesi’nden açıklama

Üniversiteden yapılan açıklamada ise, broşürlerin söz konusu etkinliğe ait olduğu doğrulanırken, İstiklal Marşı’nın ilk iki kıtasının şiir şeklinde Arapça okunacağı belirtildi.

İstiklal Marşı’nın etkinlik kapsamında Arapça okunacak olması tepki toplarken, broşürün üzerinde “görüldü” kaşesinin olması dikkat çekti.

kırıkkale arapça istiklal marşı

Üniversite’nin açıklaması şöyle:

kırıkkale üniversitesi arapça istiklal marşı açıklaması

Arapça İstiklal Marşı skandalı Meclis gündemine taşınıyor

Kırıkkale Üniversitesi’nde İstiklal Marşı’nın Arapça okunmasına tepkiler dinmiyor. İYİ Partili ve CHP’li vekiller, olayın sistematik olduğunu belirtirken, konuyu Meclis gündemine taşıyacaklarını söylediler.

Yeniçağ’a açıklamalar yapan İYİ Partili ve CHP’li vekiller, olayı “Planlı bir şekilde yapılan Cumhuriyet ve Atatürk düşmanlığı” olarak değerlendirdiler.

İYİ Partili ve CHP’li vekiller ayrıya konuyu bütçe görüşmelerinin ardından Meclis gündemine getirmeyi planladıklarını da söylediler.

“Amaç toplumsal kutuplaştırmayı hızlandırmak”

CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, Kırıkkale Üniversitesi’nde yaşanan skandalın, toplumun hassas noktalarını kaşıyarak bir kutuplaştırma yaratmayı amaçladığının altını çizdi. CHP’li Yeşil, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

— Şeri hukuk kurallarını bu ülkede yaygınlaştırmak için adım adım bu tür uygulamalarla insanları alıştırıyorlar. Bir tarafta öğrenciler vasıtasıyla, bir tarafta Diyanet ile, bir tarafta başka kurumlarla yapmaya çalışıyorlar. Bu, toplumun en hassas noktalarından biri. Biz toplumun hassas noktalarını kaşıyarak değil, toplumun gerçekleriyle hareket ederek başarıyı elde edebiliriz. Yoksa ulus devlet olma noktasında o toplumsal bilinci bize sağlayan gazilerimizi, şehitlerimizi rahmetle anıyorum.

“Bizim ana dilimiz Arapça değil, Türkçe”

— Bizim ana dilimiz Arapça değil, Türkçe. O kutsallar üzerinden oynandığında da toplum buna karşı çıktığında İstiklal Marşı okundu diyor. Bu, olacak kurum değil. Hele ki sözde demokratik, lâik bir cumhuriyette. Sözde diyorum, çünkü artık bu rejimde tartışılacak bir konu oldu.


— Tıpkı referandumda partili cumhurbaşkanı maddesini getirip diğer maddeleri adım adım alıştırdıkları gibi dini ve kültürel yapılara dokunarak toplumu çatıştırmak yönünde adım atmaya çalışıyorlar. Ama ne yaparlarsa yapsınlar bizim bir anayasamız var. Kurumlarımız, siyasilerimiz buna riayet etmek zorundadır.  Ama bunu yapmadığımız sürece belasını acı acı çekeceğiz.

— Bunu Meclis’te dile getireceğiz. Zaten her alanda dile getiriyoruz. Mesela Adalet Bakanı’nın geçtiğimiz günlerde bir şeriat mensubuna diz çökmesini gördük. Şimdi bu ülkede Adalet Bakanı’nın bu tavrını gördükten sonra, bunu insanların doğal karşılamasını boşver, Adalet Bakanı bunu yaparsa diğer kurumların yaptıklarını insanlar normal karşılıyor.”

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ise söz konusu olaya tepki gösterirken, olayı Kırıkkale milletvekili ile birlikte araştırdıktan sonra gerekli açıklamayı yapacaklarını söyledi.

“Cumhuriyet ve Atatürk düşmanlığının yansıması”

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, Kırıkkale Üniversitesi’nde daha önce de mezuniyet töreninde İstiklal Marşı’nın okunmadığını hatırlatarak, İstiklal Marşı’nın Arapça okunmasının münferit değil sistematik bir olay olduğunun altını çizdi. Öztürk, söz konusu skandalın, iktidar içindeki Cumhuriyet ve Atatürk düşmanlığının bir sonucu olduğunu belirterek şunları söyledi:

— Öncelikle Bu Kırıkkale Üniversitesi’nde yaşanan hadiseyi münferit değil, sistematik bir hadise olarak görüyorum.  Çünkü daha önce aynı üniversitesinde mezuniyet töreninde İstiklal Marşı okunmaması krizi yaşanmıştı. O zaman başka bir fakültede yaşanmıştı Eğitim Fakültesi’ydi.

— Oradaki dekan, yanlış takip etmediysem istifa etmek zorunda kalmıştı. Oradaki dekan, zaten Atatürk düşmanlığıyla bilinen, 10 Kasım törenlerinde Atatürk ile ilgili olumsuz sözler söyleyen bir dekandı. Şimdi Fen Edebiyat Fakültesi’nde aynı hadise yaşandı. Rektör beyefendinin Bilal Erdoğan’ın yakını olduğunu öğrendim.

— Rahmetli Mehmet Akif Arapça bilen bir insandı ve isteseydi İstiklal Marşını çok rahat bir şekilde Arapça da yazabilirdi. Mehmet Akif, İstiklal Marşı’nı Türk ordusuna ithaf etti ve Türk için yazdı. İstiklal Marşı bizim bağımsızlık marşımızdır.

— İstiklal Marşı sadece güftesiyle bestesiyle değil, ruhuyla birlikte okunması gereken bir marş. Bu doğrultuda baktığımızda, Arap seviciliğin ötesine geçmeyen, aslında bilinçaltlarındaki Atatürk düşmanlığını, cumhuriyet düşmanlığını kusan bir zihniyetin üniversitedeki tezahürü bunlar.

“MHP’den tepki yok”

MHP’den hiçbir tepki gelmemesi, sadece bu olayla değil, genel olarak mevcut iktidarla ortak hareket ettikleri için. Kendi iç dünyalarında rahatsız olabilirler ama yukarıda yaptıklarından dışa yansıtamıyorlar.

“Arapça gününü ilk kez duydum”

— Ucube başkanlık sistemi ile başından itibaren toplum kutuplaştırılmak isteniyor. Sadece bununla değil, bundan önce de kutuplaştırma zemini oluşturuldu. Kutuplaştırma zemini içinde müşterek değerlerimiz üzerinden bir yıpratma söz konusu, buna alet olmamak lazım. Hep birlikte bayrağımıza İstiklal Marşımıza sahip çıkmalıyız.

— Dünyada Arapça Günü diye bir şey ilk kez duydum. Hele ki üniversite üzerinden bir onaylamayla bir etkinlik yapıldığını ilk kez duyuyorum. Aslında bunun bürokrasi üzerinden gelmesi ülkedeki dejenerasyonun en önemli sonucu.”

“Başka bir dilde okunan milli marş gördünüz mü?”

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ahat Andican ise daha önce hiçbir yerde bir milli marşın başka bir dilde okunduğunu görmediğini belirterek, konuyu Meclis gündemine getireceklerini söyledi. Andican’ın açıklamaları şöyle:

— Bu olay, modern Türkiye’de olmaması gereken bir şey. İstiklal Marşı, bir milletin özel marşıdır, millete özgüdür. Bunu o milletin diliyle söylediğinizde İstiklal Marşı olur. Dünyada başka bir dille söylenen İstiklal Marşı duydunuz mu, gördünüz mü?


— Bu konuyu muhtemelen Meclis’te gündeme getireceğiz çünkü bu çok ciddi bir olay.  Araplaşmanın, Arap kültürünün, Tük kültürü tarafından asimile edilmesini amaçlayan bir yaklaşımdır bu. Bu, kesinlikle planlı, programlı bir iştir. Eğer bir amaç yoksa neden İstiklal Marşı’nı başka bir milletin dilinde söyleyesiniz? Demek ki bir amaç var. Bu arkadaşların milliyetçilikle bir alakalarının olmadığı anlaşılıyor, en azından bu alanda. Kültür milliyetçiliği alanında çok hassasiyetlerinin olmadığını görüyoruz.

İstiklal Marşı okunsun diyen gençlere disiplin cezası!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.