Ofis çalışanları için sağlıklı atıştırmalık önerileri

Ofis çalışanlarına sağlıklı atıştırmalık önerileri… Ofiste uzayan çalışma saatleri, akşamları eve giderken trafiğin tıkalı olması öğün atlamaya neden oluyor ve sağlıklı olup olmadığını göz etmeksizin bir şeyler atıştırma ihtiyacı hissettiriyor. Bu atıştırmalıklar da çoğunlukla karbonhidrat, şeker ve yağdan zengin besinlerden oluşuyor. Bu besinleri ana ya da ara öğün yerine tüketmek kilo alımını beraberinde getiriyor.

Ofis çalışanları için sağlıklı atıştırmalık önerileri

Ofis çalışanları için sağlıklı atıştırmalık önerileri…

İnsanların modern hayatın getirdiği stresi üzerlerinden atmak için kullandığı yollardan biri de atıştırmaktır. Ancak bir şeyler atıştırmak artık pek çok insan için gün içinde olmazsa olmazlardan haline gelmiş durumdadır. Dyt. Buşra Mutlu, atıştırmalık tüketirken yapılan yanlışlar hakkında bilgi verdi.


Ofislerde tüketilen bol şekerli ve basit karbonhidrat içeren abur cuburlardan, iş çıkışı arkadaşlarla buluşulunca yenilen yağlı kızartmalar karşı konulamaz boyuta ulaşmış durumda olduğu bilinmektedir. Bunun altında şüphesiz yeme içme alışkanlıklarının bozulması yatmaktadır.

Atlanan ana öğünler, ne yazık ki kişileri sağlıksız atıştırmalıklara yöneltmektedir. Öğlen ve akşam yemeklerini atlayarak atıştırmalıkları öğün yerine koymak sağlıklı beslenme kurallarına uymamaktadır.

Kan şekerinizin dengesini bozmayacak atıştırmalıklar tercih edin

Ana öğünleri atlamak, bir sonraki öğüne kadar aşırı acıkmaya dolayısıyla da sağlıksız yiyeceklere veya bir sonraki öğünde daha fazla yemek tüketmeye neden olmaktadır. Üç ana öğün atlatmadan yapılmalıdır. Bu durum, ara öğünlerde porsiyon kontrolünü sağlamaya ve sağlıklı yiyeceklere yönelmeye yardımcı olmaktadır. Ana öğünlerin arasında tüketilen ara öğünlerde ise tokluk süresini artıran, kan şekeri düzeyini bozmayan atıştırmalıklardan faydalanmakta yarar vardır.

Ev için sağlıklı atıştırmalık önerileri

Evde zaman geçirirken özellikle de televizyon izlerken pek çok kişi cips, çikolata, bisküvi, çerez gibi atıştırmalıkları tüketmek istemektedir. Özellikle kışın evlerde tüketilen atıştırmalıklar kilo olarak geri döner. Bu nedenle uzun kış akşamlarında tüketilen atıştırmalıkların kaliteli olmasına dikkat etmek gerekmektedir. Ev için atıştırmalık öneriler şöyle sıralanabilir:

  • Bir su bardağı kefir, yanına 10 çiğ badem, fındık veya 2 tam ceviz
  • Jülyen kesilmiş ve limon suyuna batırılmış havuç ve salatalık
  • 2 yemek kaşığı yoğurt ve 3 adet ince kepekli grissini
  • Bir kase yoğurt ve iki yemek kaşığı yulaf ezmesi
  • Bir dilim tam buğday ekmeğinin yanına ince bir dilim beyaz peynir
  • Haşlanmış brokoli ve yanına bir su bardağı ayran
  • Bir dilim tam buğday ekmeği yerine bir su bardağı yağsız patlamış mısır veya 3 adet kestane tüketilebilir.

Ofis için sağlıklı atıştırmalık önerileri

Çalışma saatlerinin uzaması, sabah kahvaltısının ya da öğle yemeğinin atlanması sağlıksız besinler tüketilmesine sebep olabilmektedir. Ayrıca ofiste çalışma arkadaşlarının “abur cubur” olarak tabir edilen gıdaları tüketmesi de atıştırmalık tüketiminin çoğalmasını sağlayabilmektedir. Bazıları da atıştırmalıklarını yanında taşımak istemediği için daha hızlıca bulabileceği bisküvi, kraker türü yiyeceklere yönelmektedir. Oysa ofis içinde de sağlıklı yiyecekler tüketmek mümkündür. Çalışanlar için ofis atıştırmalıkları şöyle sıralanabilir:


  • 3 adet ince kepekli grissini ve bir dilim süzme peynir
  • Küçük bir kutu yoğurt ve bir orta boy yeşil elma
  • Bir elma ve 10 çiğ badem veya fındık
  • Sütlü şekersiz kahve ile 4 adet kuru kayısı
  • Evde hazırlanıp çantaya atılabilecek unsuz şekersiz kek

Eğer bu atıştırmalıklar için markete çıkmaya ya da evden getirmeye üşeniliyorsa marketlerde satılan gerçekten şekersiz ürünlerden faydalanılabilir. Ancak marketlerden alınan ürünlerin etiketleri mutlaka okunmalı, bu ürünlerin içeriğindeki karbonhidrat, glikoz, früktoz şurubu oranlarına dikkat edilmelidir. Ve mümkünse bu ürünlerden çok fazla tüketilmemeli; porsiyon kontrolü sağlanmalıdır.

Akşam yemeği öncesi buluşmalarda dikkat!

Hemen hemen herkes haftanın belirli günlerinde arkadaşlarıyla dışarıda buluşmak için sözleşebilir. Bu buluşmalarda da genellikle menülerde “çıtır atıştırmalık” olarak geçen yiyecekler ortak yenilmek üzere sipariş edilebilir. Ancak bu atıştırmalıklar yağda kızarmış, karbonhidrat içeriği fazla ve genellikle işlenmiş olduğu için çok da tercih edilmemelidir. Böyle bir durumda atıştırmalık yerine yarım kase çorba ile yanına bir kase yoğurt sipariş edilebilir. Veya ızgara sebze tabağı ile yoğurt tüketilebilir.

Glutensiz diye kilo aldırmıyor değil

Ne yazık ki pek çok kişide “Glutensiz atıştırmalık kilo aldırmaz” algısı vardır ve bu algı yanlıştır. Diyet yaparken glütensiz beslenildiğinde kilo verilir ancak bu tamamen buğday tüketilmediği; ‘Diyet’ adı altında unlu gıda yenmediği içindir. Ancak glütensiz gıdaların porsiyon kontrolü olmadan tüketilmesi de kilo almaya sebep olur.

Sağlıklı atıştırmalık unsuz yağsız kek tarifi

Sağlıklı atıştırmalık unsuz yağsız kek tarifi
Sağlıklı atıştırmalık unsuz yağsız kek tarifi

Malzemeler:

2 yumurta
1,5 su bardağı çiğ badem
1 su bardağı çiğ fındık
1 çay bardağı süt
10 adet kuru kayısı
10 adet kuru incir
1 paket kabartma tozu
1 orta boy limonun kabuğu (rendelenmiş)
1 çay kaşığı tarçın
1 yemek kaşığı kakao

Yapılışı:


Sap kısımları koparılan kuru incir ve kuru kayısıları bir parça şişmeleri için kısa bir süre ılık suda bekletin. Badem ve fındıkları robotta un haline getirin. Yumurtaları çırpıp, süt ve limon kabuğu ile karıştırın. Suyunu süzüp kuruladığınız kayısı ve incirleri küp küp doğrayın. Fındık ve badem karışımıyla meyveleri yumurtalı karışıma ekleyin. Sonrasında içine kabartma tozu, tarçın ve kakaoyu ekleyip karıştırın. Muffin kağıtlarına bu harcı eşit olarak paylaştırın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20-25 dakika pişirdiğiniz kekleri sevdiklerinizle paylaşın.

Tok tutarak zayıflatan ara öğün atıştırmalık yiyecekler


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.