Pablo Picasso’nun bizlere fotoğraf hakkında öğretebileceği 7 şey

Pablo Picasso’nun eserlerini incelemek, eser ve çalışmalarını okumak içinizdeki sanatçının ortaya çıkmasına vesile olacaktır. Picasso’nun bizlere fotoğraf hakkında öğretebileceği 7 şey…

Pablo Picasso nun bizlere fotoğraf hakkında öğretebileceği 7 şey

Pablo Picasso’nun bizlere fotoğraf hakkında öğretebileceği 7 şey…

Çeviren/Derleyen: Prof. Dr. Hakan Yaman

Fotoğraf tarzımı geliştirirken, fotoğrafçıların işlerini incelediğim gibi; sanatçı, yazar ve müzisyenlerden de ilham almaya çalışırım. Soyut fotoğraf konusunda çok önemli esin kaynaklarından birisi de sanatçı olarak Picasso’dur. Picasson’nun izinde İspanya’yı dolaşmak ya da ömrünün önemli bir kesimini geçirmiş olduğu Paris’te geçirmek önemli katkıları olacaktır.


Müzelerde eserlerini incelemek, eser ve çalışmalarını okumak şüphesiz içinizdeki sanatçının ortaya çıkmasına vesile olacaktır. Bazı fikirleri harikulade ve fotoğrafçılığınızı geliştirmeye katkısı olacaktır.

O zaman fikirlerin inceleyelim. Picasso’nun dediği gibi “İlham (her zaman) mevcuttur, (ancak) Sizi çalışıyorken bulmalıdır.”

Fotoğraf 1: Gökyüzü ve Toprak

“Sanatçı mekandan, gökyüzünden, topraktan, bir kağıt parçasından, kaybolan bir şekilden, bir örümceğin ağından gelen duyguların haznesidir.” –Pablo Picasso

Fotoğraf 1: Gökyüzü ve Toprak

Nerede olursanız olun etrafınızdaki enerji ve duyguları soğurursunuz. Duygu durumunuz uygunsa ve algılarınız açıksa muhteşem fikirlere dimağınız açık olacaktır.

Huzur içindeyseniz ve sükûnetinizi koruyabilirseniz, dikkatinizi görüş alanınız boyunca kaymanıza izin veriniz, yaratıcılığınız ortaya çıkacaktır. Bu duruma açık farkındalık denir. Bu tür farkındalık meditasyon sırasında da kullanılır. Zihniniz açık iken, farklı uyaranlarınız farkındalığınızdan akar geçer, film şeridi gibi. Bu yararlıdır, lütfen deneyiniz. Açık farkındalığınızı alışkanlık haline getirebilirseniz, zihninizin kapılarını muazzam bir şekilde açabilirsiniz. Gözünüzün önündeki sis perdesini kaldırırsınız ve etrafınızın farkına varırsınız. Hadi öyküler bulalım!

Picasso’nun dediği gibi “başımıza her gün bir parça uzay tozu düşer…her nefesle evrenimizin, gezegenimizin geçmiş ve geleceğine ilişkin öyküsünü, kokularını, etrafımızdaki dünyanın öykülerini, hatta yaşamın tohumlarını soluruz…”

Fotoğraf 2: Zihnimizin Ötesi

“(Keşke) beynimizi çıkarıp, sadece gözlerimizi kullanabilseydik.”–Pablo Picasso

Fotoğraf 2: Zihnimizin Ötesi

Zihin en meşgul yerdir. Fotoğraf çekerken zihniniz size engel olmaktadır. Görmeyi öğrenmek aslında yoğun olan zihninizi göz ardı etmeyi öğrenmektir. Zihniniz yerine kalbinizi, sağduyunuzu kullanın. İşte buraları asıl fotoğraflarınıza ilişkin fikirlerinizin geldiği yerdir. Asıl mantığınız ve analitik zihniniz yerine sezgilerinize güvenin.

Picasso’nun dediği gibi “Elim bana ne düşündüğümü söyler.”

Fotoğraf 3: At

“Vahşi bir atı çiziyor olsam, şüphesiz at yerine vahşiliğini görüyor olurdun!” –Pablo Picasso

Fotoğraf 3: At picasso fotoğraf sanatı

Fotoğraf çekerken, gördüğümüz nesneyi fotoğraflamamız gerektiğine inanırız. Bakarken, etrafı izlememiz görmemizi sağlayacaktır. Bu ıskalanmamalıdır. Ancak fotoğraflarımıza hissettiklerimizi, bizi fotoğrafını çekmeye iten ve ilgimizi çeken şeyi  de dahil etmeliyiz. Önce görürüz, sonra hissederiz ve sonunda yaratırız! Şeklen bir şeye benzemeyebilir, farklı bir duygu yaratabilir, ama bu senin eserindir. Özgündür!


Fotoğraf 4: Doğanın Tablosu

“Ne resmedeceğinizi bilmek için, resim yapmaya başlamalısınız.” –Pablo Picasso

Doğanın Tablosu

Her sanatsal ortam için geçerlidir bu durum. Nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, o zaman başlayın yolunuzu bulursunuz. İlham persinin gelmesini beklemek yerine, dolaşın ve uygun yer ve ortamda sizi bulmasına izin veriniz. Ama fotoğraf makinenizi unutmayınız!

Fotoğraf 5: Teknik

“Ne kadar çok tekniğiniz varsa, o kadar az teknik konusunda endişelenmelisiniz. Ne kadar çok teknik varsa, o kadar teknik vardır.” –Pablo Picasso

Fotoğraf 5: Teknik picasso

Tekniğe ne kadar hakimseniz, sizin yaratıcılığınız o kadar ön plana çıkacaktır. Özellikle ekipmanınıza hakim olmanız, bulunduğunuz mekana odaklanmanıza ve zihninizi farkındalığa açmanız kolaylaşacaktır. Yaratıcılığınız serbest kalacaktır.

Fotoğraf 6: Bilmediklerim

“Her zaman bilmediklerimi yaparım, böylece nasıl yapılacağını öğrenirim” –Pablo Picasso

Bilmediklerim monochrome

Her seferinde bilmediğiniz ve yeni şeyleri denemeniz yeni şeyler öğrenmenizi sağlayacaktır, sizi mutlu edecektir ve yaşlanmanızı erteleyecektir.

Picasso’ya göre: “Yapabileceğini düşünen yapar, yapamayacağınız düşünen yapamaz. Bu amansız ve tartışmaya açık olmayan bir kanundur.”

Kendinize güvenin ve becerilerinize ket vurmayın!

Fotoğraf 7:  Sevgi

Sanatta niyetler yeterli değildir ve İspanyolca’da dediğimiz gibi, sevgi sebeplerle değil, eylemlerle kanıtlanmalıdır. Birisinin ne yapmayı niyetlendiği değil, ne yaptığı önemlidir.” –Pablo Picasso

picasso Sevgi

Eyleme geçmenin zamanlamasında şimdiden daha uygun bir zaman yoktur. O nedenle ne bekliyorsunuz? Picasso’nun dediği gibi hemen eyleme geçin! Yukarıda Picasso’nun söylemleri ile fotoğrafta yaratıcılık teşvik edilmeye çalışılmıştır. Fotoğrafa yeni başlayanlarda ve kendi içsel yolculuğa çıkmış olanları teşvik etmek, motivasyonlarını artırmak, özgüvenlerin desteklemek amacı güdülmüştür bu yazıda.

Yaratıcılığın önünde en büyük engel kendi önümüze örmüş olduğumuz engellerdir. Kendimizi bu konuda acımasızca eleştirmemizdir. Yeni başlayan birisi olarak şüphesiz bir rehbere ihtiyaç bulunmaktadır. Ancak rehberinizden farklı ve kendi yaratınızı ortaya çıkarmak için yukarıda ifade edilen noktaların katkısı olacaktır. Işığı arayanların yolculuklarında kolaylıklar dilerim.


Kaynak:  Epes A. 7 Things Pablo Picasso Can Teach Us About Photography. Erişim;  https://petapixel.com/2018/12/28/7-things-pablo-picasso-can-teach-us-ab. Erişim Tarihi: 14.12.2019.

Picasso: Gerçeğin Peşindeki Ölümsüz


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.