Yağış oranı yüzde 47 azaldı: Son 39 yılın en kurak sonbaharı!

Türkiye son 39 yılın en kurak sonbaharını geçirdi. Meteoroloji’nin araştırmasına göre; 2019 sonbaharında geçen yılın aynı mevsimine göre yağış oranı ortalama yüzde 47 azaldı.

Son 39 yılın en kurak sonbaharı: Yağışlar yüzde 47 azaldı!

Sonbahar mevsiminde yağış normallerine göre Güney Ege kıyı kesimleri ile Giresun sahil kesiminde normallerinin biraz üzerinde gerçekleşirken diğer tüm bölgelerde azalma meydana geldi.

Mevsim normaline göre azalma Çanakkale, Bursa çevreleri ile İç Anadolu’nun kuzey ve batı kesimlerinde, Doğu Anadolu’nun batı ve doğusunda, Hatay, Gaziantep ve Şanlıurfa çevrelerinde yer yer yüzde 60’ları aşan azalma kaydedildi. Türkiye’de sonbahar mevsim yağışlarında son 39 yılın en düşük yağışını aldı.


En fazla azalma yüzde 67 ile Çorum, en az yağış Nevşehir’de

2019 yılı Sonbahar mevsiminde 81 ilin Muğla dışında tamamında normalleri ve geçen yıl sonbahar yağışlarının altında yağış gerçekleşti. Normaline göre en fazla azalma yüzde 67 ile Çorum’da gerçekleşirken en az yağışı 30.1 mm ile Nevşehir aldı.

2019 yılı Sonbahar Mevsimi yağış ortalaması 74.3 mm, normali (1981-2010) 140.6 mm ve geçen yıl sonbahar yağış ortalaması ise 139.1 mm. Mevsim yağışlarında normali ve geçen yıl yağışlarına göre yüzde 47 azalma gerçekleşti. Bölge bazında tüm bölgelerimiz normali ve geçen yıl yağışlarının altında yağış alırken en fazla azalma yüzde 59 azalma ile Doğu Anadolu Bölgesi’nde meydana geldi.

Bölgelere göre yağışlar

Marmara bölgesinin sonbahar mevsimi yağış ortalaması 89.6 mm normali 190.0 mm ve geçen yıl sonbahar mevsimi yağış ortalaması 199.8 mm. Yağışlarda mevsim normaline göre yüzde 53 ve geçen yıla göre yüzde 55 azalma gerçekleşti. Bölge mevsim yağışı son 15 yılın en düşük seviyesinde.

kuralık iklim değişikliği türkiye

• Ege bölgesinin sonbahar mevsimi yağış ortalaması 94.0 mm, normali 138.1 mm ve geçen yıl sonbahar mevsimi yağış ortalaması 133.4 mm. Yağışlarda mevsim normaline göre yüzde 32 ve geçen yıla göre yüzde 30 azalma gerçekleşti.

• Akdeniz bölgesinin sonbahar mevsimi yağış ortalaması 92.1 mm, normali 155.5 mm ve geçen yıl sonbahar mevsim yağış ortalaması 139.4 mm. Yağışlarda mevsim normaline göre yüzde 41 ve geçen yıla göre yüzde 34 azalma gerçekleşti.

• İç Anadolu bölgesinin sonbahar mevsimi yağış ortalaması 42.2 mm, normali 91.1 mm ve geçen yıl sonbahar mevsimi yağış ortalaması 80.6 mm. Yağışlarda mevsim normaline göre yüzde 54 ve geçen yıla göre yüzde 48 azalma gerçekleşti. Bölge mevsim yağışları son 5 senedir normalleri altında seyretmekte.

iski istanbul barajlar kuraklık

• Karadeniz bölgesinin sonbahar mevsimi yağış ortalaması 116.8 mm, normali 204.5 mm ve geçen yıl sonbahar mevsimi yağış ortalaması 178.2 mm. Yağışlar mevsim normaline göre yüzde 43 ve geçen yıla göre yüzde 35 azalma gösterdi. Bölge mevsim yağışları son 39 senenin en düşük seviyesinde.


• Doğu Anadolu bölgesinin sonbahar mevsimi yağış ortalaması 51.7 mm, normali 125.8 mm ve geçen yıl sonbahar mevsimi yağış ortalaması 135.0 mm. Yağışlar mevsim normaline göre yüzde 59 ve geçen yıla göre yüzde 62 azalma gösterdi. Bölge mevsim yağışları son 39 senenin en düşük seviyesinde.

• Güneydoğu Anadolu bölgesinin sonbahar mevsimi yağış ortalaması 55.7 mm, mevsim normali 105.3 mm ve geçen yıl sonbahar mevsimi yağış ortalaması 157.9 mm. Yağışlar mevsim normaline göre yüzde 47 ve geçen yıla göre yüzde 65 azalma gösterdi.

İklim Risk Endeksi: Aşırı hava olayları bütün ülkeleri tehdit ediyor

İklim Risk Endeksi: Aşırı hava olayları bütün ülkeleri tehdit ediyor

Alman düşünce kuruluşu Germanwatch, dün gece saatlerinde yıllık düzenli olarak yayımladığı çalışması “İklim Risk Endeksi”ni kamuoyu ile paylaştı. Ülkelerin aşırı hava olaylarına karşı risk durumlarını belirleyen araştırma iklim krizinin yalnızca yoksul ülkeleri değil dünyanın en zengin ülkelerini de etkilediğini ortaya koydu.

İklim Risk Endeksi 2020 (Climate Risk Index) ülkeleri, aşırı hava olaylarına karşı savunmasızlıklarına göre sıralıyor. Rapor iklim kriziyle ilişkili aşırı hava olaylarının Myanmar ve Haiti gibi sadece yoksul ülkeleri değil, dünyanın en zengin ülkelerini de etkilediğini gösteriyor. Japonya, 2018 yılında aşırı hava olaylarından en çok etkilenen ülke olurken, Almanya ve Kanada da en çok etkilenen ilk 10 ülke arasındaydı. Rapor sonuçları, bilim insanlarının iklim kriziyle giderek kötüleştiğini ortaya koyduğu sıcak hava dalgalarının neden olduğu hasarı gösteriyor.

Hindistan 2018’de en kötü etkilenen 5., ABD 12., Vietnam ise son 20 yıl içerisinde 6.; Bangladeş son 20 yıl içerisinde 7. ve Fransa da son 20 yıl içerisinde aşırı hava olaylarından en çok etkilenen 15. ülke.

COP25 raporu

Rapor aynı zamanda Madrid’de 2-13 Aralık tarihleri arasında düzenlenen uluslararası iklim zirvesi COP25‘in önemine de atıfta bulunuyor.

Rapora göre, iklimin etkileri tüm dünyada kalıcı kayıp ve zarara neden olmaya başlamışken, halen daha arazi, kültür ve can kayıplarını telafi edecek özel bir BM iklim finansman mekanizması bulunmuyor.  Ancak ilk defa, COP25’te iklim bağlantılı kayıp ve zararlar için finansal destek konusu zirvenin gündemine oturmuş durumda.

COP25, en yoksul ve en savunmasız ülkeler için bu nedenle büyük önem taşıyor. Devletlerin, iklim krizinden en çok etkilenenlere destek verecek bir anlaşmaya varmalarını, en azından bunun gerekliliğini kabul etmelerini, talep ediyorlar.


Aksi takdirde, en yoksul ülkeler, iklim değişikliğinin sonuçları ile başa çıkmak için kredi kullanmaya devam edecek. Bu da aşırı borçlanma tehdidi ve zaten hassas olan ekonomilerinin baltalanacağı anlamına geliyor.

Meteoroloji: Küresel ısınma nedeniyle iklim dengeleri altüst oldu!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.