Yaratıcı Drama öğretmeninden yaratıcılık hakkında bir yazı dizisi

Yaratıcılığımızı nerede kaybettik? Hepimizin gökyüzü aynı renk mi? Çocuklarımızın yaratıcılığını desteklemek için neler yapabiliriz?

Yaratıcı Drama öğretmeninden yaratıcılık hakkında bir yazı dizisi

Yaratıcı Drama derslerimde yetişkin katılımcılara anlattığım bir hikaye vardır. Yetişkinlere ve çocuklara “uçan at” çizmeleri söylenmiş, yetişkinler istisnasız kanatları olan uçan at çizmişler. Bazıları da boynuz ekleyip Pegasus’u resmetmeye çalışmış. Siz olsanız ne çizerdiniz düşünmenizi rica ederim.

Ya çocuklar?


Elinde balonlarla uçan at, balon şeklinde at, kuşun üstüne binmiş uçan at, uçaktan pencereden bakan at ve pek çok farklı şekilde uçan at resmetmişler.

Dinleyen yetişkinler bu durumu “hayranlık uyandırıcı” diye ifade ederler.

Ancak bizler de öyleydik peki hayatın neresinde hepimizin düşünme şekli, ifade şekli aynı olmaya başladı? Yaratıcılık becerisinin hayata olumlu yansımaları nelerdir? Yaratıcılığımız tamamen yok olur mu ona sahip çıkmamız mümkün mü? Kendimizin ve çocuklarımızın yaratıcılığını geliştirmek için neler yapabiliriz?

Yaratıcılık yalnız sanatsal süreçlerde değil, insan yaşamının tüm yönlerinde yer alan temel bir yetidir. Bilim insanlarına göre yaratıcılık, süreçten çok sonuçla ilgilidir. Akıl yürütme, buluş yapma ve sorun çözme, yaratıcılığın karşılıklarıdır. Eğitimcilerin yaratıcılığa yaklaşımları; araştırıcı, özgür düşünen, soru soran, konformist olmayan insan yetiştirme yönündedir. Çünkü eğitimden beklenen; soru soran, tartışarak düşünen, akıl yürüten, sorun çözen insan yetiştirmektir.


Yaratıcılık, gerekli durumlarda kurallara da karşı gelip, denenmiş şeylere karşı kuşku ve merak duyabilmek ve denemektir. Yaratıcılık, farklı kalıpların dışına çıkma, ana yoldan ayrılma, alışılmış düşünce zincirlerinden kurtulma ve üretici düşünce zincirlerini kullanma, boşlukları, rahatsız edici ya da eksik ögeleri sezip bunlar hakkında düşünceler geliştirme, varsayımlar kurma, bunları deneme, gerektiğinde değiştirme gibi özelliklere sahiptir.

Sosyolojik açıdan yaratıcılık bireyin kendisi değişirken çevresini de değiştirmesidir.

Bir yaratıcı drama lideri/öğretmeni olarak yaratıcılık üzerine beraber düşünelim isteğiyle bu yazı dizisini hazırlamaya çok önce karar vermiştim yeni yıla girerken ertelenmiş kararları yapma zamanı diye düşünerek yazımı düzenlemek, yorumunuza sunmak, yazı dizisine başlangıç yapmak istedim.

Eğitim sistemimiz yaratıcılığı ne kadar destekliyor? Akademik başarısı yüksek ancak yaratıcılığı, sosyal yeterliliği düşük bir çocuk yetişkin olduğunda hayatın içinde ne kadar başarılı ve daha önemlisi ne kadar mutlu olabilir?

Sosyal medya ve televizyon karşısında olmak yaratıcılığımızı nasıl etkiler?


Yaratıcılıkla dolu özgün bir yeni yılın bizleri beklemesi dileğiyle yeni yılda beraberce “yaratıcılık” kavramını irdelemek, beraber düşünmek için sizi bu sayfada buluşmaya bekliyorum…

Merak yaratıcılığa yön verir: Merak eden çocuk nasıl yetiştirilir?


Sabiha Topallar
'Sen neye hazırsan o'da senin için hazırdır' düsturunu benimsedi 'bu yaştan sonra olur mu' 'hem çalışıp hem sanat olur mu' 'yorulursun nasıl yapacaksın' gibi bahanelere, dayatmalara güldü geçti. Sanatı, en çok Tiyatro'yu ve Edebiyat'ı sevdi öte yandan sevdiği her konuda hayatı deneyimlemeye and içti... Oyuncu, öğretmen, eğitmen, konuşmacı, yazar, yaratıcı drama lideri, aşçı, seyyah oldu zaman zaman tutkularından birine kapılıp gidiyor, hayat yolculuğunda biriktirdiklerini sadece arkadaşlarıyla paylaşmanın bencillik olduğunu düşünüp sözcüklerden yüreğinize yol yapmak istiyor... En önemli yolculuğun kendine yapılan yolculuk olduğunun farkında ham'dı pişiyor bir gün yanıp o yere varma özlemiyle yüzleşmeler yaşıyor sizi sevgiyle selamlıyor...