Karar alarak kendimize hedef belirlediğimiz şeyleri uygulayabilmek, yeni yılın daha ilk günlerinden pişmanlık veya yapamadım duygusuna kapılmamak için öneriler…
Yeni bir ben için 7 öneri: Kendime yeni bir ben lazım…
2020 yılında sayılı günler kala hepimizin yeni yılda yapılacaklar listesi de hazır bir şekilde bekliyordur. Aslında listeyi hazırlamak hiçbir zaman zor olmuyor, geçen seneki listeyi alıp üzerine birkaç yeni karar daha ekleyince yeni yıldaki yeni kararlar listeniz hazırlanmış oluyor. Zor olan bu kararları uygulayabilmek ki, yapılan araştırmalar da yeni yılda alınan kararları vazgeçmeden uygulayanların sayısının yüzde 46 civarında olduğunu gösteriyor.
Peki, nasıl oluyor da büyük bir istek ve hevesle aldığımız kararları hayata geçiremiyoruz? Engel nerede, engel kimde?
“İnsanlar geleceklerine karar vermezler, alışkanlıklarına karar verirler ve alışkanlıkları da geleceklerine karar verir” der Matthias Alexander. İşte tam da bu noktada başlıyor aldığımız kararların eyleme dönüşmesi. Çünkü alışkanlıklarımız bizim konfor alanımızı belirliyor ve yüksek motivasyonla almadığımız veya gerçekleştirme noktasında çok emin olamadığımız kararlarımızı uygularken konfor alanımızın dışına çıkmak istemiyoruz. Dolayısıyla vazgeçemediğimiz gözden çıkartamadığımız her alışkanlık başarısızlıkla sonuçlanan bir karar verme sürecini beraberinde getiriyor.
Karar alarak kendimize hedef belirlediğimiz şeyleri uygulayabilmek, yeni yılın daha ilk günlerinden pişmanlık veya yapamadım duygusuna kapılmamak için neler yapmak gerekiyor hadi gelin birlikte bakalım.
Yeni bir ben için 7 öneri
1- Yeni yıl herkes için yeni bir umut, yeni bir başlangıç demektir. Bu başlangıçta hepimiz bir önceki yılda yapmış olduğumuz hataları, keşkeleri, hayal kırıklarını bir daha yaşamamak üzere ‘YENİ BİR BEN’ yaratmak isteriz. Bu yenilik için öncelikle yüksek bir motivasyonla kendimize ve aldığımız kararın bize iyi geleceğine inanmamız gerekiyor.
2- İyi kurgulanmamış, planlanmamış tüm kararlar eyleme geçerken sorun yaratır ve motivasyonu düşürür. Bu nedenle sadece karar almak yetmez. Bu kararı harekete geçirecek net, belirli ve iyi planlanmış bir eylem hareketini de oluşturmak gerekir. Sizi sıkmadan, yormadan veya ilk engelde pes etmenize zemin hazırlamadan çıkartacağınız bir eylem planıyla hayatınızda uzun vadeli değişiklikler yapabilir, kararınızı başarıyla sonuçlandırabilirsiniz.
3- Karar listenizi oluştururken duygularınızı arka plana atmayın. Duygularınızı önemsemeden aldığınız her karar uygulamada sizi zorlayacaktır.
4- Yeni kararlarınızı oluştururken değerler veya derecelendirme yöntemini kullanabilirsiniz. Bu yöntem uygulama aşamasında işinizi kolaylaştırarak motivasyonunuzu yükseltecektir. Buna göre alacağınız kararları en çok yapmak istediğiniz kararlardan en aza veya uygulamada en az zorlanacağınızdan en karmaşık olana doğru sıralayabilirsiniz.
5- Kararlarınızı belirlerken olumlu ifadelere odaklanın. Geçmişte aldığınız ancak başarılı olamadığınız kararları düşünerek kendinizi başarısızlıklara odaklamayın. Şayet eski bir kararı yeniden hayata geçirmek istiyorsanız daha önceki deneyiminizde sizi başarısızlığa uğratan durumları analiz ederek yeni bir eylem planı oluşturun ve başarısızlığı değil başaracağınızı düşünün.
6- Kararlarınızı uygularken esnek olun ve kendinize de hoşgörülü davranmanız gerektiğini unutmayın. Örneğin yeni yılda diyete başlama kararı aldınız ve daha ilk haftada bir davete çağrıldığınız için beslenme programınızı uygulayamadınız. Bu durum ertesi gün için motivasyonunuzu bozmamalı tüm diyet programınızı sadece 1 günlük durum için rafa kaldırmamalısınız.
7- Çevrenizin desteğini istemekten çekinmeyin. Bazı kararların uygulanmasında eş, dost, aile ve arkadaşların desteği büyük önem taşımaktadır. Onların desteğini istemekten asla çekinmeyin, unutmayın iyi bir işbirliği her zaman başarıyı getirir. Örneğin sigarayı bırakma kararı aldınız bu kararı uygularken çevrenizin desteği sizi daha da motive edecektir.