Yılbaşı hindisi tarifi: Malzemeler, hazırlanışı ve püf noktalar

Yılbaşı menülerinin baş tacı hindiyse zahmetli yapılışına rağmen sıkça tercih ediliyor. Her kültürün farklı umutlarla pişirdiği hindi, yeni yıldan beklenen dileklerle birlikte çeşitli anlamlar da kazanıyor.

Yılbaşı hindisi tarifi: Malzemeler, hazırlanışı ve püf noktalar
Yılbaşı hindisi tarifi: Malzemeler, hazırlanışı ve püf noktalar

Yılbaşı hindisi tarifi: Malzemeler, hazırlanışı ve püf noktalar…

Diğer ülkelerde yıl içinde sıkça tüketilen hindi, ülkemizde daha çok yılbaşı döneminde sofralara konuk oluyor. Peki, Mardin usulü yılbaşı hindisi nasıl yapılıyor? İçine konan malzemeler ve etrafındaki bulgurla lezzetinin artırılan hindinin iç kısmına ayrıca ekmek de ilave ediliyor. Ekmek, evin bereketinin artması ve yaratıcının verdiği nimetlere şükretmek amacıyla kullanılıyor. Hindi tütsülendikten sonra, üzerine sürülen limon sayesinde tütsünün ve hindinin kendine has kokusunu engellemek mümkün oluyor. Bu işlem sonrasında, yine hindinin etrafına sürülen tuz sayesinde derinin yumuşaması sağlanıyor.


Hindiyi fırına koymadan önce, derin bir kabın içerisine yerleştirmek gerekiyor. Derin bir kabın içerisine yerleştirmekse, pişerken suyunu bırakan hindinin suyunu korunmasını sağlıyor. Hindi, folyoyla ya da fırın poşetiyle fırında kolayca pişirilebiliyor. Poşetin kenarlarına açılacak olan deliklerle hindinin pişmesi kolaylaşıyor. Fakat deliklerin poşetin alt kısmından açılmaması gerekiyor. Böylece hindinin suyunun akması engellenebiliyor. Hindi piştikten sonra fırın poşetinde kalan etlerle çorba yapılabildiği gibi yemeğin yanında sos olarak da değerlendirilebiliyor.

Malzemeler

1 adet hindi (4 kg kadar)

1 adet limon

2 yemek kaşığı tuz (hindiyi ovmak için)

2 yemek kaşığı tereyağı (oda sıcaklığında)

1 yemek kaşığı kekik

İç Malzemesi

1 adet elma

2 adet kuru soğan

2 adet havuç

2 adet kereviz sapı

1 dilim ekmek

Bulgur Pilavı İçin

2 su bardağı şehriyeli Mardin bulguru

1 yemek kaşı tereyağı


1 yemek kaşığı sıvı yağ

1 tutam tuz

1 su bardağı kadar çiğ badem

Sos

2 yemek kaşığı soya sosu

1 yemek kaşığı tatlı biber salçası

1 yemek kaşığı pul biber

2 yemek kaşığı sıvı yağ

1 yemek kaşığı tuz

1 dilim taze zencefil

İlk olarak kısık ateşin ayarlandığı ocakta hindinin üzerinde kalan tüyleri tütsüleyin. Hindiyi tütsü kokusundan arındırmak için bir adet limonla, bütün haldeki hindiyi ovun ve sonrasında yıkayın. Daha sonra hindinin derisini yumuşatmak için ovma işlemini bu kez tuzla tekrarlayın ve son olarak tekrar yıkayın. Kağıt peçete yardımıyla hindiyi iyice kurulayın. Isıya dayanıklı bir iple hindinin ayaklarını bağlayın.

İyi pişmesi için boyun kısmı ve arka tarafındaki fazlalıkları kesin. Hindi eti, tavuk etine göre biraz kuru olduğu için, elinizi hindinin derisinin altına geçirip, tereyağı ile karıştırılmış kekikle her yerini güzelce yağlayın. Daha sonra dışı için hazırlanan sosu her yerine güzelce yayın. Hindinin içerisineyse dilim dilim kesilen sap kerevizi, 1 adet yeşil elmayı, havucu, soğanı ve bir dilim ekmeği çok az tuzlayarak yerleştirin. Hindiyi fırın poşetine koyarak ya da folyoyla her yerini kapatarak pişirin.

Pişen hindi suyunu salacağı için derin bir kabın içerisine yerleştirin. Poşet kullanımında, poşetin yanmaması için içine bir kaşık un koyarak her yerine yayın. Hindiyi içine koyarak, ağzını kapatın. İki yanından kürdan ile küçük delikler açın. Önceden ısıtılan 200 derecelik fırında yaklaşık 20 dakika, daha sonra 170 derecede ortalama 2 saat kadar her yeri kızarıncaya kadar pişirin.

Hindinin içerisinden çıkarılan boyun kısmı ayrı bir lezzete sahip olduğu için, hindinin etrafına konulacak Mardin şehriyeli bulgurunu bu etle hazırlayın. 4 bardak suda yumuşayıncaya kadar hindinin boynunu pişirin. Pilav tenceresine tereyağı ve sıvı yağını alarak hafifçe kızdırın. Üzerine çok az tuz ekleyerek bulguru kavurun. Haşlanan boyun ve suyunu da ekleyerek bulguru suyunu çekene kadar pişirin. Son olarak tarife daha fazla lezzet katacak çiğ bademi kavurun ve etrafına yerleştirin.


Hindi piştikten sonra torbada kalan suyu ayrı bir kaba alın ve hindinin ayaklarındaki ipleri çıkarın. Etrafına bulguru ve bademleri koyup servise hazır hale getirin. Afiyet Olsun!

Yılbaşı yemeği için somonlu spesiyal tarifler


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.