Cilt kuruluğu nedenleri neler? Kışın nelere dikkat edilmeli?

Ciltte kuruluk, pullanmalar, çatlamalar, kızarıklık, lekelenmeler… Cilt kuruluğu nedenleri neler? Kışın nelere dikkat edilmeli?

Cilt kuruluğu nedenleri neler? Kışın nelere dikkat edilmeli?
Cilt kuruluğu nedenleri

Cilt kuruluğu nedenleri neler? Kışın nelere dikkat edilmeli?

Özellikle dış ortama açık olan yüzde ve ellerde kuruluk ile hassasiyet en sık karşılaştığımız sorunlar. Kış aylarında ciltte oluşan kuruluğun en önemli nedeni ise; koruyucu bariyerinin hasarlanması sonucunda cildin su tutma kapasitesinin azalması. Rüzgar, nemsiz ve sıcak ortamlar şikayetlerin daha da belirginleşmesine yol açıyor.


Bunun yanı sıra, sıcak suyla el yıkama, hamam ve sauna kullanımının artması, cildi kurutan giysiler, duş süresinin uzaması, kese-lif kullanımı ile cildin bariyerini bozan hijyen malzemeleri de sorunları artıran diğer nedenleri oluşturuyor. Peki soğuk kış aylarında nemli, parlak ve pürüzsüz bir cilde sahip olmak için neler yapmalı, nelerden kaçınmalıyız?

Cilt kuruluğu nedenleri neler?

Acıbadem Fulya Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Şule Albayrak cildinizi soğuk havalarda korumanın yollarını anlattı, önemli öneriler ve uyarılarda bulundu.

Banyo süresini kısa tutun

Kış mevsiminde uzun süreli sıcak banyolar veya hamam-sauna alışkanlığınızdan vazgeçin.Çünkü 10 dakika gibi uzun süreli su teması tek başına bile cilt kuruluğuna yol açabilirken, sıcak suyla ve her gün yıkanmak kuruluğu daha da arttırabiliyor. Bu nedenle haftada 2-3kez yıkanmak, suyun sıcaklığını 36-40 derece arasında ayarlamak ve banyoyu 5 dakika gibi kısa sürede tamamlamak en ideali.

Oda sıcaklığını 21-25 arasında ayarlayın

Soğuk kış aylarında kapalı mekanlarda merkezi veya lokal ısınma araçları kullanıyoruz. Ancak ortamı ısıtmaya çalıştıkça nem oranını da azaltmış oluyoruz. Cilt sağlığınız için oda sıcaklığını 21 ila 25 derece arasında tutmanız ve nem oranını yüzde 30-50 arasında ayarlamanız önemli. Oda termometrelerı kullanarak ideal sıcaklık ve nem oranı ayarını daha iyi yapabilirsiniz.

Cildinize kese yapmayın

Banyo suyunun sıcaklığı kadar, yıkanırken kullandığınız ürünler de cilt sağlığınız için önem taşıyor. Sabun ve duş jelleri gibi kimyasal ve kurutucu ajanlar yerine, kremsi formda hassas temizleyicileri tercih edin.

Dermatoloji Uzmanı Dr. Şule Albayrak kış aylarında kese ve lif gibi cildi tahriş ederek temizleyen malzemelerden de kaçınmanız gerektiği uyarısında bulunarak, “Bunun yerine, taneli formdaki nemlendirici etkili vücut peelinglerini çıplak elle cildinize uygulamanız daha uygun olacaktır” diyor. Yaz aylarında ise ter, kir ve yağ deride daha fazla biriktiği için çok sık olmamak kaydıyla kese ve lif yapabilirsiniz.

Nemlendirici ürünü ilk 5 dakika içinde sürün

Dermatoloji Uzmanı Dr. Şule Albayrak sanılanın aksine kuru cilde nemlendirici sürmenin beklenen etkiyi vermediğine işaret ederek, “Nemlendirici ürünleri her banyo sonrasında ilk 5 dakika içinde cilt hafif ıslakken uygulamak en doğrusu” diyor.


Güneş koruyucu ürünlere devam edin

Cildimizin yaz mevsiminde olduğu gibi kış mevsiminde de güneşten korunmaya ihtiyacı var. Bu nedenle özellikle güneşli günlerde en az 30 koruma faktörlü güneş koruyucu kullanmanız şart! Ayrıca karlı günlerde ve kayak sporu öncesinde, kardan yansıyan güneş ışınlarının oluşturabileceği güneş yanıklarından korunmak için de güneş koruyucu kullanmayı asla ihmal etmeyin.

Kaşkol ve eldivensiz olmaz

Soğuk ve rüzgarlı günlerde, özellikle hassas olan ağız bölgesini korumak için kaşkol kullanmayı unutmayın. Ayrıca evden çıkmadan önce ellerinize bir kat nemlendirici sürmek yerine; yün olmayan polar, deri veya süet eldiven kullanmanız daha faydalı olacaktır.

Peeling ve yüz kesesinden kaçının

Dermatoloji Uzmanı Dr. Şule Albayrak yüz temizliğinin günde 2 kez, ılık su ve cilt yapısına uygun bir temizleyici krem, köpük veya jel ile yapılmasının yeterli olduğunu belirterek şu önerilerde bulunuyor: “Kış aylarında kuru ciltler; çok kuru ve hassas ciltlere, yağlı ciltler ise karma ve hassas ciltlere yönelik nemlendiriciler tercih edebilirler. Nem maskesi uygulanabilir veya nem veren kozmetik uygulamalar da yapılabilir. Cildi kurutacak peeling veya soyma yöntemleri ise tercih edilmemeli. Yine hassasiyeti arttırmamak için yüz kesesine ara vermekte de fayda var”

Dudaklarınıza koruyucu merhem sürün

Kış aylarında soğuk, rüzgar, sık sık ağız yıkamak, kuruduğu için dudakları yalayarak nemlendirmeye çalışmak kuruluğu ve egzamayı arttırabiliyor. Bu nedenle dudaklarınıza günde birkaç kez yağ bazlı nemlendirici balsamlar sürmeyi ve güneşli-karlı günlerde ise koruma faktörlü ürünler kullanmayı ihmal etmeyin.

Ellerinizi 4-5 kez yıkamanız yeterli

Diğer mevsimlerde olduğu gibi kış mevsiminde de günlük temizliğinizi yaparken kimyasal oranı yüksek olması nedeniyle sıvı sabun, ıslak mendil, kolonya veya el dezenfektanları yerine; gliserinli ve nemlendirici özelliğe sahip katı sabunlar tercih etmeniz daha doğru olacaktır. Ilık su kullanmayı, gerekmedikçe günde 4-5 defadan fazla el yıkamamayı ve her el yıkadıktan sonra yağ bazlı ve uzun etkili nemlendiriciler sürmeyi unutmayın. Ayrıca deterjan, çamaşır suyu, tuz ruhu gibi cildi tahriş eden kimyasallardan uzak durmanız veya eldiven kullanmanız da çok önemli.

A, C, E vitaminleri şart

Kırmızı besinler içerdikleri beta karoten, turuncu besinler ise likopen sayesinde yüksek derecede antioksidan özelliği gösteriyorlar. Bu nedenle kış aylarında mevsime de uygun olan elma, portakal, havuç, nar gibi kırmızı turuncu besinler, antioksidan özelliği açısından koyu yeşil yapraklı sebzeler, hindistan cevizi ve avokado gibi cilde parlaklık ve nem veren besinler tüketmeniz çok önemli. Ayrıca tek başına cildi nemlendirmeye yeterli olmasa da günlük 2 litre su içmeyi de alışkanlık haline getirin.

Yüz ve vücut için ayrı ürünler kullanın

“Cildin nemini sağlamak için yapmanız gereken en önemli şey, doğru ürünü seçmek ve doğru şekilde uygulamaktır” diyen Dermatoloji Uzmanı Dr. Şule Albayrak sözlerine şöyle devam ediyor: “Yüz ve vücut için seçilecek olan nemlendirici farklı formda olmalı. Çünkü yüz için kuru, karma, yağlı, hassas gibi cilt seçenekleri olsa da, vücudumuz genel olarak kıl-yağ ünitesi daha az olduğu için daha fazla kurumaya meyilli oluyor.

Gövdeden kol ve bacaklara doğru kuruluk gittikçe artış gösteriyor. Bu nedenle vücut için seçilecek olan nemlendirici uzun süreli nemi hapsedebilen, yağ bazlı ürünler olmalı. Hassas veya atopik dermatite (bünyesel egzama) yatkınlık varsa bu cilt tipleri için özel üretilmiş nemlendiriciler tercih edilmeli.”

Pamuklu giysileri tercih edin


Cilt sağlığımız için cildimize ne sürdüğümüzün yanı sıra ne giydiğimiz de önemli. Cildin terlemesine ve kuruluğun artmasına yol açan naylon, sentetik ile yünlü kıyafetler yerine, cildin nemini tutmasına yardımcı olan yumuşak pamuklu kıyafetler tercih etmenizde yarar var. Ayrıca kalın dokumalı tek kat kıyafetler terlemenize yol açabileceği için birkaç kat ince kıyafet giymeye ve ortamın ısısına göre kıyafet sayısını azaltıp arttırmaya özen gösterin.

Cilt lekeleri için çözüm krem mi lazer mi?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.