Corona virüsü nedir? Nasıl bulaşıyor? Belirtileri neler?

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan corona virüsü (2019-nCoV) nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 26’ya yükseldi. Çin medyası, hayatını kaybedenlerin neredeyse yarısının 80 yaşın üzerinde olduğunu duyurdu. Dünyanın gözü Çin’e çevrilmişken, bölgeden çarpıcı fotoğraflar gelmeye başladı.

Corona virüsü nedir? Nasıl bulaşıyor? Belirtileri neler?

Çinli bilim insanları, virüsün yılan ya da yarasalardan insanlara geçmiş olabileceğini düşünüyor. China Science Bulletin (Çin Bilim Bülteni) gazetesinde yayınlanan bir makalede; virüsün yarasalarda bulunabileceği ve yarasa çorbasının Wuhan’da çok fazla tüketilmesi nedeniyle de virüsün insanlara geçmiş olabileceği belirtiliyor.

Ölümlerin büyük oranda ‘zombi şehir’ olarak anılmaya başlayan Wuhan kentinin de içinde bulunduğu Hubei bölgesinde yaşandığı açıklandı. Bölgeye bağlı beş kentte giriş-çıkışlar kapatıldı.


Karantinaya alınan kentler arasında Wuhan’ın doğusunda bulunan Huanggang, Ezhou ve Chibi ile Zhijiang bulunuyor.

İngiliz Daily Star gazetesi, Instagram’da yayınlanan bazı görselleri haberine taşıdı. Fotoğraflarda yerde baygın halde yatan insanlar ve çevresinde kaygıyla bekleyen maskeli Çinliler görülüyor.

Dünya Sağlık Örgütü: Henüz uluslararası acil durum ilan edilmesine gerek yok

Öte yandan, İsviçre’nin Cenevre kentinde toplanan Dünya Sağlık Örgütü (WHO), corona virüsü vakalarının Çin dışında sınırlı sayıda olması nedeniyle uluslararası acil durum ilan edilmesine gerek olmadığına karar verdi.

Ancak WHO Başkanı Tedros Adbanolm, uluslararası acil durum noktasına gelinebileceğini belirterek, ülkelerin koordineli çalışması gerektiğini vurguladı.

Corona virüsü nedir?

Corona virüsleri, hayvanlar arasında yaygın olan bir grup virüstür. Nadiren bazı durumlarda, bilim insanları corona virüslerinin “zoonotik” olduğunu belirtiyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’ne göre; “zoonotik” ifadesi, virüslerin hayvandan insana geçebileceği anlamına geliyor.

Belirtileri neler?

Corona virüsü semptomları şöyle: Burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı, muhtemelen baş ağrısı, kesin olmamakla birlikte birkaç gün sürebilecek ateş. Bağışıklık sistemi zayıf olanlar, yaşlılar ve çok gençler için virüsün zatürre ve bronşit gibi ciddi solunum yolu hastalıklarına yol açma ihtimali bulunuyor.


MERS ve Sars gibi ölümcül olabilen ve insana geçen bazı corona virüsleri olduğu biliniyor.

Nasıl yayılıyor?

Corona virüsleri insanların hayvanlara temasıyla yayılabiliyor. Virüsün insandan insana geçmesi ise bir kişinin virüsle enfekte olmuş bir kişinin salgısıyla temasıyla gerçekleşiyor.

Tedavisi var mı?

Corona virüslerinin spesifik bir tedavisi bulunmuyor. Çoğu zaman semptomlar kendi kendine geçiyor. Hekimler, ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar yazarak semptomatik (belirtilerin giderilmesine yönelik) tedavi uyguluyor.

Doktorlar, oda nemlendirici ve sıcak duşun boğaz ağrısına ve öksürüğe iyi geleceğini söylüyor. Hastalanan insanların bol sıvı tüketmesi, mümkün olduğunca dinlenmesi ve uyuması gerekiyor.

İstanbul Havalimanı’nda corona virüsü alarmı: Termal kontrol başladı!

Çin’de ortaya çıkan ve yayılan corona virüsü nedeniyle İstanbul Havalimanı’nda da önlemler alındı. Çin’den gelen üç uçaktaki yolcular termal kameralarla kontrol ediliyor. Kontroller ikinci bir açıklamaya kadar devam edecek. 

İstanbul Havalimanı corona virüsü alarmı: Termal kontrol başladı!

Corona virüsü nedeniyle İstanbul Havalimanı‘nda da önlemler alındı. Çin’den gelen üç uçaktaki yolcular termal kameralarla kontrol ediliyor. Kontroller ikinci bir açıklamaya kadar devam edecek. İstanbul Havalimanı’na sabah 06.20 sıralarında sırasıyla gelen PekinGuangzhou ve Şanghay uçaklarının yolcuları termal kamerayla tarandı. Yapılan taramalarda herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadı.

Yeşil renk çıkarsa karantinaya alınacak

Taramalar esnasında 38 derece üstünde vücut ısısı olan yolcular ekranda yeşil renkle belirlenecek. Bu yolcular ilk muayenesinin yapılmasının ardından havalimanına kurulan karantina alınan götürülecek ve tetkikleri belli bir süre burada devam edecek.


Dün akşam Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada “Çin hükümetinin bölgeyi karantina altına almasının ardından, Çin’e ait bir havayolu firması tarafından haftada üç gün düzenlenen Vuhan-İstanbul seferleri durdurulmuştur” denilmişti.

Domuz gribi: Belirtileri nedir? Nasıl tedavi edilir? Nasıl korunulur?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.