D vitamini değerleri kışın düşüyor: Hangi besinlerden alabiliriz?

Özellikle kışın D vitamini değerleri düşüyor; eksikliği ise kilo probleminden, psikolojik nedenlere kadar birçok soruna neden oluyor. Peki hangi besinlerden takviye yapabiliriz?

D vitamini değerleri kışın düşüyor: Hangi besinlerden alabiliriz?
D vitamini değerleri kışın düşüyor: Hangi besinlerden alabiliriz?

D vitamini değerleri kışın düşüyor: Hangi besinlerden alabiliriz?

Dünyada bir milyar kişide görülen D vitamini eksikliği, ülkemizde son derece yaygın bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Zülal Yalçın kışın tüketilmesi gereken D vitamini zengin besinler hakkında bilgi verdi.


Son yıllarda yapılan çalışmalarda insulin direnci, şeker hastalığı, karaciğerde yağlanma, obezite, kanserin, D vitamini eksikliği ile ilişkili olduğu görüldü. Vitamin eksikliği ilerleyen yaşlarda, vejetaryen / vegan beslenenlerde, eksik beslenenlerde, kapalı alanlarda çalışanlarda, gece çalışanlarda ve kilolu insanlarda daha sık görülmektedir.

D vitamini eksikliği belirtileri depresyon, kemik ağrısı, sık sık soğuk algınlığına yakalanma ve halsizlik gibi şekillerde ortaya çıkabilir. D vitamini eksikliğini bir, gün ışığından faydalanarak iki, besin öğeleri bakımından zengin beslenerek giderebiliriz.

Özellikle güneşin kendini az gösterdiği kış aylarında; peynir, yumurta sarısı, somon balığı gibi yağlı balıklar, hayvansal yağlar, süt, ayran, kefir, yoğurt, tereyağı, ton balığı, uskumru, istridye, karaciğer, tatlı patates, balık yağı, mantar, maydanoz, yonca, ısırganotu, yulaf tüketilmelidir.


D vitamini açısından zenginleştirilmemiş besinlerin D vitamini içeriğinin oldukça düşük olduğu unutulmamalıdır. D vitamini değerlerinizin normal seviyelerde olup olmadığını kontrol ettirmelisiniz. Diyetisyeniniz sizin beslenmenizdeki eksikliklerinizi tespit etmenize ve tamamlamanıza yardımcı olduğunda, işinizde ve özel hayatınızda daha enerjik, daha mutlu olabilirsiniz.

Güneş almak çok önemli!

Mayıs ve Kasım ayları arasında her gün en az 15 dk koruyucusuz şekilde sabahtan saat 11.30 a kadar ve öğleden sonra 15.30 dan sonra mutlaka güneşlenin!

D vitaminini doğal yollardan güneş ışığı ile kollardan, yüzden ve bacaklardan uygun aylarda (Mayıs ve Kasım ayları arası ) her gün en az 15-30 dakika arası güneşlenerek alınması gerektiğini söyleyen Zülal Yalçın, saat sabah 7.00 -11.30 arası, öğleden sonra ise 15.30 dan sonra güneşlenme yapılmasını tavsiye ederek, çıplak tenin direkt olarak güneşi görmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

D Vitaminin faydaları:

  • D vitamini, kalsiyum ve fosforun emilmesini sağlayarak özellikle çocuklarda büyüme ve gelişmede oldukça önemli bir vitamindir.
  • D vitamini kemiklerin korunması ve yapımı için kalsiyumdan bile daha etkilidir.
  • D vitamini pankreasta insülin üreten hücrelerden insülin sentezini uyarır, bu nedenle şeker hastalığının önlenmesinde ve tedavisinde yardımcı olmaktadır.
  • Güneşlenme derecesi ile serotonin düzeyleri arasında da pozitif bir ilişki olduğu bilinmektedir.
  • Kanser hücrelerinin büyümesini ve çoğalmasını engeller.
  • Bireylerde D vitamini düzeyinin düşük obeziteye sebep olmaktadır.
  • D vitamini yüksek kan basıncını (hipertansiyonu) engeller, böbrek hastalıklarından korur, kalp damar hastalıklarını (koroner arter hastalıklarını) önler.

D vitamini bağışıklık sistemi üzerinde oldukça önemli role sahiptir.

Geçmeyen gribin nedeni D vitamini yetersizliği olabilir!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.