E-Fatura nasıl kesilir? Hangi faturalar kağıt olarak düzenlenemez?

Online ortamda e-fatura nasıl kesilir? Hangi faturalar kağıt olarak düzenlenemez? Fatura düzenlemek için ne yapmalı?

E-Fatura nasıl kesilir? Hangi faturalar kağıt olarak düzenlenemez?
E-Fatura nasıl kesilir? Hangi faturalar kağıt olarak düzenlenemez?

E-Fatura nasıl kesilir? Hangi faturalar kağıt olarak düzenlenemez?

2020 yılında ödeme sistemleri, ödeme yöntemleri, dijital vergiler ve KVKK gibi çeşitli alanlarda hazırlanan kanunların hızla yayılacağı bir yıl olacak. Özmen Mali Müşavirlik Kurucu Ortağı Uzman SMMM Evren Özmen, 2020 yılının başından itibaren geçerli olacak portal üzerinde e-arşiv fatura düzenlenmesi ile ilgili merak edilen tüm detayları bir araya getirdi.


2020 yılı başından itibaren belli tutarları aşan faturaların kağıt fatura olarak düzenlenmesi mümkün olmayacak. Bu nedenle hem tarafınıza kesilen hem de tarafınızdan kesilen faturaların Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sayfası üzerinden düzenlenmesi gerekecek.

Hangi faturalar kağıt olarak düzenlenemez?

  • Vergi mükellefi olmayanlara düzenlenecek katma değer vergisi dahil 30.000TL tutarını aşan faturalar
  • Vergi mükelleflerine düzenlenecek katma değer vergisi dahil 5.000 TL tutarını aşan faturalar
  • Bu faturaların altında olan faturalar da istenirse online ortamda düzenlenebilir.
  • Yurtdışına kesilecek faturalarda sınır 30.000 TL olarak dikkate alınacaktır.

Fatura düzenlemek için ne yapmalı?

Fatura düzenlemek için internet vergi dairesi şifrenizin olması yeterlidir. E-imza, mali mühür alınmasına şu aşamada gerek bulunmamaktadır. Fatura düzenlenmesi için bir ücret ödenmeyecektir.

Hangi web sayfası üzerinden fatura düzenlenecektir?

Fatura ekranına ulaşmak için öncelikle https://ebelge.gib.gov.tr sayfasına giriş yapılması gerekiyor. Bu sayfadaki “e-Belge Portal Uygulamalarına Giriş” sekmesinden fatura düzenleme sayfasına ulaşılarak ilerlenir.

Sisteme giriş

e-Arşiv Fatura düzenlemek isteyen mükellefler aşağıdaki şekilde açılan ekrandan interaktif Vergi Dairesi kullanıcı adı ve şifresi ile sisteme giriş sağlamalıdır.

Fatura düzenlenmesi 1’inci adım

Aşağıdaki şekilde işlem yapılmak istenen modül seçim ekranı belirir, ilgili alandan “a-Arşiv Portal” kısmı seçilir.

Fatura düzenlenmesinde 2’nci adım

İlk defa sisteme giriş sağladığınızda kullanıcı bilgilerinizi kontrol etmelisiniz.

Fatura düzenlenmesinde 3’üncü adım

Ekranın sol tarafında bulunan “Belge işlemleri” kısmına tıklanarak “5000/30000 TL Fatura Oluştur” kısmından fatura düzenleme ekranına ulaşılır.


Fatura düzenlenmesinde 4’üncü adım

Fatura bilgileri bölümü doldurulur.

Fatura düzenlenmesinde 5’inci adım

Alıcı bilgileri ile ilgili bölüm doldurulur.

Fatura düzenlenmesinde 6’ncı adım

Mal ve hizmet bilgileri ile ilgili detaylar doldurulur.

Fatura düzenlenmesinde 7’nci adım

Toplam kısmının kontrol edilmesi gerekir. Özmen bu konuda özellikle Kooperatiflerde kira faturası düzenlenirken “vergi ekle” bölümünden stopajın eklenmesi gerektiğini hatırlatıyor.

Fatura düzenlenmesinde 8’nci adım

Tüm bilgileri doldurduktan sonra “oluştur” butonuna basmadan önce banka hesap bilgileri veya güncel bakiyeyi yazabilirsiniz. Unutmayın, “oluştur” butonuna bastığınızda faturanız direkt onaylanmaz, taslaklar bölümüne alınır.

Fatura düzenlenmesinde 9’uncu adım

Taslaklara aldığınız faturayı onaylama aşamasından önce “görüntüle” bölümünden mutlaka kontrol edin. Fatura onaylandıktan sonra iptali ve düzeltilmesi mümkün değildir. Faturayı onaylamak için GİB imza butonuna basmanız gerekir.

Fatura düzenlenmesinde 10’uncu adım

GİB imzaya bastıktan sonra cep telefonunuza gelen şifreyi ilgili alana yazmanız gerekir.

Fatura düzenlenmesinde 11’inci adım

Şifrenizi yazdıktan sonra aşağıdaki gibi “onay” mesajı ekranda belirir.


Faturanızı, fatura listesinden bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

E-Arşiv Fatura için başvuru nasıl yapılır?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.