İBB açıkladı: İstanbul’daki yeni deprem toplanma alanları

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) kentteki 39 ilçenin deprem toplanma alanlarını açıkladı. Yıllardır imara açıldığı için tartışma konusu olan toplanma alanlarının yerine yenileri belirlendi.

İBB İstanbul da yeni deprem toplanma alanlarını açıkladı

İBB İstanbul’daki yeni deprem toplanma alanlarını açıkladı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB Meclisi’nin geçtiğimiz ekim ayı oturumunda “Deprem Seferberlik Planı”nı açıklamıştı. İmamoğlu, İstanbul’da toplam 32 milyon metrekarelik 859 adet yeni toplanma alanı belirlendiğini ve 3 ay içinde halka açıklanacağını duyurmuştu.


İmamoğlu, Ataşehir ve Zeytinburnu’nda da deprem parkları açılacağını kaydetmişti. Elazığ depremi ile birlikte tekrar gündem olan beklenen büyük İstanbul depremiyle ilgili en önemli tartışma konusu olan imara açılan deprem toplanma ile ilgili İBB’nin başlattığı hazırlık çalışmalarını tamamladı.

İstanbul’da geçici deprem toplanma alanları

İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı, karar destek modeli ile 39 ilçenin “Toplanma ve Geçici Barınma Alanları”nı belirledi.

Uygulanan modelde, toplanma alanı seçim kriterleri saptandı, puanlama yöntemi uygulandı ve AFAD, AKOM, Kıyı Emniyet Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü ile ilgili birçok kurumun içinde yer aldığı bilimsel altlıklara dayalı olacak şekilde bir model ortaya konuldu. Belirlenen alanlara “http://sehirharitasi.ibb.gov.tr” adresinden ulaşmak mümkün.

Tahliye koridorları da belirlendi

Toplanma Alanları seçim kriterleri bilimsel bir tabanda incelenerek, Karar Destek Modelinde uygulandı.

Ortaya çıkan bu modelle; afet anında binadan toplanma alanına, sonrasında toplanma alanından geçici barınma alanına erişimi sağlayacak olan tahliye koridorları ve tahliye güzergahları, yaya ve taşıt için ayırımları yapılarak belirlendi ve afet anındaki eylem planı oluşturuldu.


Tespiti yapılan toplanma alanları; büyüklüklerine, fonksiyonlarına ve içerdiği hizmetlere göre ayrıldı.

SİZE EN YAKIN TOPLANMA ALANINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN

Toplanma alanlarından sonra tahliyenin sağlanacağı Geçici Barınma Alanları, yine karar destek modeli izlenerek belirlendi.

Geçici Barınma Alanları; afet sonrası etkilenen insanların geçici süreli barınma ve akut şoku atlatmalarını sağlayacak alt yapıya sahip, insanların en temel ihtiyaçlarını karşılayabilecek düzeyde elektrik, su, kanalizasyon, haberleşme gibi sistemlerin kullanılabilir hazır halde olacak.

Geçici Barınma Alanları’nın belirlenmesinde; mülkiyet, alansal büyüklük (ölçek); ulaşım, konum ve çevresel ilişkiler, kullanılabilirlik ve çok fonksiyonluluk, altyapı, doğal yapı ile iklim kriterleri göz önünde bulunduruldu.

479 deprem toplanma alanı 77’ye düşmüştü; yerlerine AVM veya gökdelen yapılmıştı

TMMOB’un raporunda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem ve Doğal Afet Komisyonu verilerine göre kentteki 479 deprem toplanma alanının 77’ye düştüğü belirtildi. Acil toplanma alanlarının; Zaman gazetesi binası, Ağaoğlu My City, Torun Center, Selenium Plaza gibi yapılar olduğu belirtilmişti.

“Nüfusun tamamına yakını geçici barınma hizmetine ihtiyaç duyacak”


TMMOB’un raporunda, Afet ve Acil Durum Başkanlığı (AFAD)’ın 1 Nisan 2015 tarihli açıklamasına atıf yapılarak, büyük İstanbul depreminde kent nüfusunun tamamına yakınının geçici barınma hizmetine ihtiyaç duyacağı da belirtildi. Raporda, “İstanbul’da, çadır kurulacak alan bırakmamak, kelimenin tam anlamıyla, deprem sonrasında ortaya çıkacak olumsuzluklara davetiye çıkartmaktır” ifadeleri yer almıştı.

Elazığ’da deprem anı mobese kameralarına yansıdı


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.